joi, 15 februarie 2024

Îndemn la citit de Ziua Națională a Lecturii. Și câtă nevoie are această societate...

În 4 martie 2009, Tudor Chirilă scrie o Scrisoare către liceeni, scârbit fiind de clasa politică, de furt, de incompetențele guvernelor de atunci și de până atunci, bineînțeles și de inapetența tinerilor pentru lectură. 

Un îndemn care rămâne actual și azi, chiar dacă vremurile și politicienii s-au schimbat. Apelul la lectură și apetitul pentru citit a scăzut însă de atunci, odată cu propagarea internetului și a rețelelor sociale care induc în capul elevilor ideea că nu mai au nevoie de lectură. 

Informarea trunchiată și distracția de pe tik-tok ținând astfel de un fel de cald cerebral multora. Rezultatul? Ne confruntăm cu generații schilodite intelectual, care nu mai reușesc să distingă clar, binele de rău sau adevărul de minciună, ca să enumăr doar două antagonisme de genul acesta.

Mai jos este o selecție a paragrafelor din scrisoare care îndeamnă la lectură, paragraful cel mai iubit de mine este acesta: ,,Orice carte citită, orice lecţie învăţată, se vor aşeza sub voi şi vă vor ridica deasupra celorlalţi". 


<<Citiţi. Citiţi mult. Citiţi tot ce vă pică în mână. Nu-i mai ascultaţi doar pe profesori. Citiţi orice, fără discernământ. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, căutaţi-vă între voi. 

Hoţii de la putere nu sunt în stare să vă spună cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu vă pot spune care e influenţa lui Schopenhauer în Sărmanul Dionis şi nici de ce este Eminescu un romantic întârziat. Foarte puţini o să vă spună cine a pictat Cina cea de taină şi de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca să facă un mare film. 

Scopul vostru trebuie să fie cunoaşterea. Cu cât veţi şti mai multe, cu atât veţi fi mai înalţi. Orice carte citită, orice lecţie învăţată, se vor aşeza sub voi şi vă vor ridica deasupra celorlalţi. Veţi domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decât asta. 

Literatura universală o să vă înveţe să deosebiţi Binele de Rău. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toţi deosebesc Binele de Rău. Din prezentul amărâtei ăsteia de ţări nu puteţi învăţa Binele. Binele puteţi fi voi.>>


 Tudor Chirilă, Scrisoare către liceeni

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...