by Sofia Flori
Sibiu, orașul meu preferat. Un oraș în care nu o să te plictisești niciodată. Te cucerește în orice perioadă a anului.
Anul ăsta, Sibiul mi-a ieșit deseori în cale și, de fiecare dată l-am revăzut cu mari emotii. Pe lângă cunoscutele obiective turistice, am încercat să descopăr câte ceva nou: o clădire, o stradă, un loc, un parc sau poate sa traiesc un moment frumos .
Turnul Sfatului este simbolul orașului, are 4 etaje și oferă o panoramă foarte frumoasă către centru. Mai mereu, aici, au loc diverse expoziții de pictura, fotografie sau modelaj.
La etajul 3 se găsește mecanismul ceasului (cel deal doilea ceas de turn din Romania, datand din 1494 - sper că am înteles corect).
La etajul 3 se găsește mecanismul ceasului (cel deal doilea ceas de turn din Romania, datand din 1494 - sper că am înteles corect).
La ultimul etaj, însă, ai parte de o priveliște MI-NU-NA-TA către zona centrală a orașului. Fix în ziua când am vizitat eu Sibiul, s-a pornit să ningă. Era așa frumos!
Turnul se viziteaza in fiecare zi, intrarea costa 2 lei. Nu exista taxa foto!
Pentru că vremea s-a înrăutățit și imi doream să văd orașul și de la o înăltime mai mare am mai bifat un obiectiv turistic important: Catedrala Evanghelică.
Urcarea în turnul de 7 etaje a început cu scările spiralate strâns, apoi cu niște scări pe care abia pășeai (de teamă) și dacă te uitai în jos vedeai ditamai " hăul" . Urcarea , pentru mine , a fost ca într-un film horror( întuneric, scartaituri la fiecare treaptă urcata și tinut strâns de balustrade) dar odată ajunsă sus nu a mai contat nimic. Turnul are înăltimea de aproape 74 metri și este cea mai înaltă clădire din Sibiu.
La penultimul nivel se găsesc cele 3 clopote , iar la ultimul etaj, la peste 50 metri deasupra pământului sunt cele 4 turnulețe din care privești orașul. E atât de frumos să descoperi orașul de acolo , de sus, și să încerci să ghicești străzi, clădiri și tot ce mai cunoști prin Sibiu:) și totodată, să il admii că iti oferă peisaje și bucurii din orice unghi îl privești. Panorama este superba, iar cuvintele prea mici - pozele vorbesc mai bine!
În turn se mai găsește și cel de-al doilea ceas ca vechime din România. Ceasul actual datează din 1881.
Am coborât și am continuat vizitarea bisericii. Constructie în stil gotic, impresionanta. Interiorul - maret, impunător, cu coloane uriașe; ferestre cu vitralii -superbe; sculpturi/ basoreliefuri- mari! Aici, totul mi-a lăsat impresia de măretie.
Cea mai veche parte din biserică, am aflat, că este corul. Corul detine cea mai mare orgă din sud - estul Europei, instalată în 1914 și renovată în 1997
După ce m-am minunat de tot ce vedeam în această biserică , nu am apucat să mă dezmeticesc bine, și .. intrasem într-o încăpere, în care am avut impresia că vad o cameră care semăna cu un cimitir... cimitir cu " crucile" zidite/ prinse în perete; un miros ciudat și începător își făcea simtită prezenta, camera prezenta urme de umezeală / igrasie (sau asta vedeam eu ) dar ...da, nu era doar o impresie. Ulterior, am aflat că ceea ce vazuzem fusese FERULA , cu 67 de lespezi funerare , unice în Romania. Aici, în biserică, se îngropau " mai marii orașului " , până în 1796 când a fost interzis acest obicei. O excepție s-a făcut pentru Samuel von Bruckental.
Cele mai vechi lespezi sunt din 1496, 1499 și cea a lui Mihnea Vodă cel Rău din 1510.
Încă se mai păstrează vechiul amvon din piatră (1520 ), o cristelnita din marmură și un altar, dar și alte obiecte religioase.
Încă se mai păstrează vechiul amvon din piatră (1520 ), o cristelnita din marmură și un altar, dar și alte obiecte religioase.
Cred că am platit doar 8 lei biletul de vizitare a bisericii + turn. Nu există taxa foto!
2 comentarii:
Minunata stradania aceasta de a lumina pe traitorii acestei tari spre a afla ca Raiul este la noi si apoi la altii! Sanatate multa si multumiri pentru munca aceasta neobosita!
Sarutmana mult si multumesc mult pentru urari. Sanatate si dumneavoastra. Cu respect.
Trimiteți un comentariu