marți, 26 august 2014

Două circuite de toamnă pe cele două șosele alpine


BRASOV- BRAN- CURTEA DE ARGEȘ- TRANSFĂGĂRĂȘAN- CÂRȚA
Acest circuit este mai comun, dar plin de obiective turistice, dar încadrați-vă în timp, pentru că Transfăgărășanul se închide în octombrie. Poate fi în același timp un mod perfect de a petrece vacante ieftine, care să inculdă obiective turistice spectaculoase. După Brașov, întrați în Culoarul Bran-Rucăr, despre care nu voi vorbi, pentru că este destinația preferată a celor ce cred ca au ajuns la munte, dacă pensiunea are 10 mp de  iarba și un grătar(!?).
La iesirea din culoar și după ce admirati măreția Pietrei Craiului, urmați drumul Câmpulung- Curtea de Argeș, la Nămăiești vă opriți să vizitați mânăstirea crescută din stâncă- Nămăiești, și pentru doritori casa memorială George Topârceanu, sau mausoleul de la Mateiaș. Mânăstirea Curtea de Argeș nu are nevoie de nicio prezentare.
Urcati pe Transfăgărășan, mândria noastră națională, în cheile Argeșului urcați cele peste 1000 de trepte spre Cetatea Poienari, iar în zona îngustă a munților Ghițu-Frunți,  admirați barajul în dublu arc al Vidrarului cu cei 136 de metri ai săi.  La peste 2000 de metri într-o căldare glaciară se află cel mai cunoscut lac glaciar al țării Lacul Balea, admirați din drum cascada cu același nume, după care, pe serpentinele versantului nordic al Făgărașului, întâlniți comuna Cârțișoara unde se poate vizita casa memoriala a lui Badea Cârțan.
Când ați ajuns în drumul național Sibiu- Brașov, căutați Cârța și  vizitați impresionantele ruine ale celei mai vechi mânăstiri catolice din țară- Abația Cisterciană care a aparținut unui ordin călugăresc de la începuturile Evului Mediu.
Cazarea se poate face într-una din comunele înșirate după Curtea de Argeș sau cu cortul în jurul lacului Vidraru sau în zona Capra.

VALEA OLTULUI- TRANSALPINA- VIDRA- VOINEASA- CASCADA LOTRIȘOR
Valea Oltului este plină de obiective turistice, recomandarea mea este să vă opriți la Mânăstirea Cornetu  singura mânăstire pe sub care trece trenul și  la singura cascadă antropică din țară - cascada Lotrișor. Pentru a străbate Valea Oltului nu este nevoie de last minute, găsiți la tot pasul, și la Rânca și la Voineasa sau Călimănești cazări bune și ieftine.  Apoi continuați pe la Călimănești-Căciulata și Mânăstirea Cozia. Puteți prinde și cele două peșteri celebre din Oltenia de sub munte: Muierii și Polovragi.
În Subcarpații Vâlcii, vizitati Horezu, Mânăstirea Dintr-un Lemn și trovanții de la Costești, iar la Novaci intrați pe cel mai spectaculos drum de munte din România-TRANSALPINA.
Altitudinea maximă la care urcă este de 2145 metri( Pasul Urdele), după care la Obârșia Lotrului urmați drumul pe valea râului până la cel mai mare lac de acumulare din zonă- Vidra. Vă recomand cazare la o pensiune din Voineasa(  una din ele aparține de Hidroconstrucția și nu are pagină web), de unde puteți ataca spectaculosul Defileu al Latoritei, poate cel mai frumos din țară. Aici întâlniți peisaje sălbatice și două lacuri de acumulare superbe, Galbenu și Petrimanu despre care am mai scris. Abia după ce epuizați frumusețile ascunse sau mai puțin ascunse ale României, de pe cele două drumuri de altitudine, puteți opta și pentru ofertele de vacanta din Bulgaria, unde vă puteți relaxa, pe malul mării, toamna, la prețuri mult mai mici decât în mijlocul sezonului.

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...