sâmbătă, 12 aprilie 2014

Delta Dunarii- o fascinanta rezervatie a Biosferei

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, declarata in 1992 ca apartinand ptrimoniului mondial UNESCO, este singura de acest tip din Romania. Un monument de o asemenea anvergura merita cu siguranta mult mai multa atentie. 
 
Mii de romani dar cu siguranta mult mai multi strainii o viziteaza in fiecare an, uimiti de bogatia extraordinara a faunei si florei, care vietuieste pe grinduri, in ostroavele dintre brate, in mlastini sau in garlele si bratele ei.

Fara indoiala, bratul cel mai vizitat, este Sulina, el fiind cel mai amenajat pentru navigatie dintre cele trei( sau ma rog, patru, pentru ca exista si bratul Tulcea de 17 kilometri, despre care nu vorbeste nimeni) dar si cel mai populat.
In inima geografica a deltei se afla cateva sate celebre, intre care Mila 23, Crisan sau Maliuc, care au dezvoltat in ultimii ani o baza turistica si de agrement extraordinara.
Poti merge, de pilda, in Crisan intr-o vacanta in Delta la Danube Delta Resort, un complex care se lauda cu o pozitie excelenta, de unde se poate atinge orice punct important din delta intr-o ora.
Printre multiplele facilitati puse la dispozitie se afla si posibilitatea de a urmarii pasarile, asa numitul birdwatching, foarte gustat de straini, dar si din ce in ce mai multi romani.
Oricum, destinatia in sine, reprezinta o minunata ocazie de a vedea modul in care se imbina arhitectura moderna cu traditia, obiceiurile localnicilor, celebrii rusi-lipoveni, cu cele mai moderne tehnici de pescuit sau vanatoare.
Oriunde mi-as arunca privirea, acesta se bucura de plaurii in care cuibaresc becatele sau de gaturile lungi ale batlanilor, aud curgerea apei pe canalele inguste sau ma feresc din calea unor salcii plangatoare, ori asa ceva nu simti si nu traiesti decat aici, la kilometru 0 al deltei.
Orice cautare despre delta ai da pe net, indiferent daca alegi  o cazare in Delta Dunarii la Danube Delta Resort, despre care am vorbit mai sus, sau mergi cu cortul  si ceaunul, la pescuit, toate iti vor aduce bucuria aceea netainuita a intalnirii cu un paradis lacustru si cu siguranta  se vor termina cu exclamatii, chiar si cand e vorba de ciupiturile de tantar, de care se face atata caz.

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...