duminică, 13 aprilie 2014

Circuitul turistic al unor ceasuri unice

Tot explorând ideile de circuite neobișnuite, m-am gândit la unul cel puțin bizar. Ce-ar fi să fac odată un circuit prin Europa în care să mă opresc, în principal, la cinci-șase locații oarecum unice din punctul de vedere al pasionatului de ceasuri.Circuit pe care să-l realizez rapid, cu avionul.

Deși ceasurile au fost inventate în China anului 725, ele au ajuns relativ târziu în Europa, undeva prin secolul al IX lea, răspândindu-se rapid prin marile capitale. Primele  cadrane automate de dimensiuni mai mari au fost create începând cu secolul al XIV lea, la Cluny în Franța, apoi au apărut cu unul, două sau trei calendare(laic, bisericesc, astronomic) în alte orașe ca Londra, Lund în Suedia, Praga, Haga sau Milano, unde pot fi admirate și astăzi.

Circuitul meu ar pleca de la București cu un zbor low cost, eventual, și m-aș opri la cel mai celebru orologiu din lume, la Big-Ben, aflat în turnul palatului Westminster-Parlamentul britanic. Cică este acționat de greutăți în lungime de 5 metri, pendula are 310 kg. iar acele cadranului parcurg într-un an 191,5 kilometri. Sunetele Big-Ben-ului se aud de la 6 kilometri. Aș face cale întoarsă pentru o zi la Sighișoara la celebrul Turn cu ceas, atestat documentar în 1648, cu mecanismele schimbate însă pe la 1906, pe o comandă făcută, unde altundeva decât, în Elveția.
Aș lua bilete de avion Lufthansa, de data aceasta, pentru că trebuie făcută obligatoriu oprirea la Besancon, la muzeul de orologie unde se află ceasul cel mai complicat din lume, care are nu mai puțin de 27 de arătătoare, din care 16 arată lungimea zilei și a nopții, ziua din săptămână, anotimpul, răsăritul și apusul Soarelui, etc.

Închei circuitul european cu tarom România, care mă duce la Copenhaga, unde se află cel mai exact ceas mecanic din lume, chiar în turnul primăriei capitalei, cu o eroare de o secundă la 600 de ani. Și ultima oprire  din circuit este la Geneva, în țara ceasurilor, unde se află cel mai plat ceas din lume, care are 1,89 milimetri grosime.
Sigur, aș putea adăuga și Observatorul de la Greenwich, de unde se măsoară oficial timpul  sau  cel mai mare ceas solar păstrat până în zilele noastre în localitatea Amersburg, din comitatul Salisbury, U.K.

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...