sâmbătă, 29 martie 2014

Ineul- vârful tainic din Masivul Rodnei

Ineul( 2279 metri) chiar este o figură aparte în galeria vărfurilor de peste 2000 de metri, din Carpații Orientali. I-am văzut forma piramidală, misterioasă, în 2012, atunci când am urcat la lacul glaciar Lala Mare, undeva pe la 1815 de metri. De atunci, m-am gândit mereu la el ca la o poveste din copilărie, în care jucau în jurul lui zânele bune, amestecându-se cu norii cei albi, și coborând către lumea noastră acea liniște pătrunzătoare pe care nu o simți decât ACOLO.
Asta până când am citit un pasaj despre acest vârf, în cartea marelui geograf Ion Simionescu, Prin munții noștri.  
Atunci am înțeles ce am simțit...

,, Inăul atrage, ca și Pietrosul, mai mult poate decât munții din sudul Carpaților. E ceva tainic în asprimea lui. Nu strălucesc stânci golașe pe vârf. Pădurile care urcă și la 1800 de metri, dese, întunecate, îi dau o îmbrăcăminte sobră.
Inăul e mai accesibil, fie din Valea Vinului, dinspre Rodna, fie de la Cârlibaba( n.r.- eu am urcat pe la Gura Lalei, către lac), drum ales prin tărăgăneala lui, și îndeosebi prin faptul că, după ce ieși din pădure, pășunile larg întinse fac ca la tot pasul priveliștea să fie deschisă.

Acesta este farmecul muntelui, una din ademenirile lui. Domină. Când cerul e senin, aice de un albastru mediteran, vizibilitatea devine depărtată și limpede. Priveliștea în adevăr este impresionantă. Prinzi maiestatea domniei munților.

Sub vârful principal al Inăului, într-un decor măreț, al unei largi căldări glaciare, odihnește și limpedele lac Lala, la înălțimea Ceahlăului. Drăgălășenia lui, mai ales în răsărit de soare, când fața-i e poleită cu aur, este neuitată, cu totul deosebită de a lacului Bucura, în mijlocul năruiturilor de stânci. Cadrul lacului aice îl formează o pășune întinsă, una, verde, bogată, plină, de-i dă un aer de molcomită așezare, ce te dispune. În jur nu e dezolare; clima cu totul alta a făcut ca vegetația să fie bogată, înviorătoare. Neuitată îmi va rămâne amintirea nopții cu lună plină trecută la marginea ochiului de apă cu tainică sclipire".


Despre:  Lala Mare
Despre:  Bucura

2 comentarii:

florea mircea ion spunea...

Foarte frumoasa prezentare ,a fost ca un vis frumos.In cateva clipe am vizitat un loc ca din povesti.Va doresc o vara insorita si plina de calatorii ,pentru a ne incanta si simturile noastre.

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc. Inseamna ca Ion Simionescu, a scris cu adevarat ceva miscator. Pentru toate sufletele de montaniarzi.
Cu resepct.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...