sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Stațiunea Borsec- fosta Perlă a Carpaților


Stațiunea Borsec, era supranumită cândva ,,Perla Carpaților", renumită pentru izvoarele sale minerale dar si pentru minunatele peisaje din Munții Giurgeului sau ai Bistriței, ori ai Călimaniului. Este într-adevăr o oază de liniște și relaxare, la propriu, pentru că încă este pustie și are aspectul acela de loc părăsit și uitat de Dumnezeu.

Poți face totuși câte ceva aici, să vizitezi Peștera de Gheață sau Peștera Urșilor, cu aspect de canion, într-o drumeție printre fagii și molizii bătrâni, unde în drum te poți opri la Izvorul Străvechi, cel mai vechi din stațiune.
Sau poți să schiezi pe cele două pârtii amenajate cu câțiva ani în urmă printr-un proiect al ministerului dezvoltării, condus la acea vreme de Elena Udrea.
La 1,5 kilometri de centrul stațiunii, fă o drumeție până la Șapte Izvoare, unde se află câteva izvoare cu ape minerale carbogazoase cu proprietăți curative sau dă o fugă până la Izvorul Pierre Curie, aflat la 1,8 kilometri, și unde dai peste cel mai radioactiv izvor din zona Carpatilor Orientali.
Spre Tulgheș, mai la est, unde se află pasul cu același nume, vei găsi Rezervația Pietrele Roșii, aflată la 1215 metri altitudine și întinsă pe 14 hectare, unde se află roci calcaroase și plante endemice( întâlnite numai acolo) pentru această parte de lume.
Tot în apropiere, ghidat de indicatoarele care abundă în jurul stațiunii, mergi la una dintre puținele cariere de travertin din țară, situată la baza Dealului Rotund sau la ruinele Cetății Bufnițelor sau dacă este vară, fă o baie în apele miraculoase de la Baia Zânelor.
Date suplimentare:
- climat de depresiune intramontană;
- temperatură medie anuală 5 grade;
- temperatură medie în iulie 15 grade;
- temperatură medie în ianuarie -6 grade;
- precipitații medii anuale  800 mm;
- ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, carbogazoase;
- nămol de turbă curativ;
- bioclimat montan ozonat și stimulent;
- afecțiuni tratate: cardiovasculare, endocrine,ale tubului digestiv, hepato-biliare, nevroze și astenii .


Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...