sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Peștera Poarta lui Ionel(e)- Munții Apuseni


 de Sofia Flori
Am vizitat pestera la inceputul lunii octombrie 2012, intr-o frumoasa si calduroasa zi de toamna. Punctul final era Pestera Scarisoara, asa ca imediat ce am ajuns in centrul Gardei (fiind targ si o mare aglomeratie), am intrebat un politist daca se poate merge pe Valea Ordancuseii  si mi-a zis ca drumul este in stare perfecta. Data trecuta cand incercasem sa ajung la Ghetar nu reusisem,drumul fiind in reparatie totala.  

Cand am ajuns  la Poarta lui Ionele iesea un grup,  dupa ce l-am reperat pe ghid si am aflat una - alta despre pestera si nu numai, l-am intrebat  daca putem intra - i-am platit 7 lei /persoana si mi-a zis sa astept la intrarea in pestera pana mai veneau cativa vizitatori (se intra doar in grup de minim 5 persoane).

Pestera s-a reamenajat, podul peste Ordancusa s-a refacut, din lemn, apoi se continua cu niste trepte tot din lemn si inca un podet  inalt peste apa care iese din pestera si in ultima parte se urca pe trepte din beton. In toata pestera s-au refacut podetele si scarile, din fie, dar este si iluminata partial. 

Intrarea in pestera se face printr-un portal inalt de 15 m, dar  lungimea ei este  mica, de aproximativ  130 m. Aici, la intrare, am citit despre pestera pe un mic afis  si m-am odihnit pe un scaun care era langa afis pana a venit ghidul impreuna cu ceilalti vizitatori. 
Dupa ce am parcurs pestera in liniste si sub supravegherea atenta a  lanternei ghidului( scarile foarte abrupte din ultima parte necesita putina indemanare, fiind mai mereu umede),  am urcat sus unde se afla lacul (acum secat ), iar aici ghidul ne spune istoria pesterii si cum s-a format: asadar numele i se trage de la un haiduc, Ionele, care isi "avea casa " in aceasta pestera.
Initial pestera a fost descoperita prin 1857, dar Emil Racovita o cerceteaza in 1921 si totusi localnicii o  stiau si o foloseau demult - aici era locul de unde se aprovionau cu apa. 
Deasupra stancii in care se afla pestera este satul Mununa. Lacul temporar care se formeaza in pestera provine din pestera Avenul  Zgurasti care se afla la 130 m departare  si are cel mai mare lac subteran permanent.

 Tot acum, ne spune ghidul, ca in perioadele ploioase sau in primavara cand zapada se topeste este momentul cel mai prielnic pentru a vizita pestera. 
Continuarea vizitarii pesterii in etajul superior  este interzisa turistilor - aici traieste o colonie  de lilieci rara si protejata.
Pestera este monunent al naturii  facand parte din Parcul Natural Apuseni. 
 N.m. In 2010 am vizitat si eu pestera, cand nimic din ceea ce spune si arata Flori nu exista. Aventura de atunci, pe podetul improvizat si prin apa- AICI.
 

Un comentariu:

Cristina spunea...

Aaaa, deci taietorul de bilete de intrare trebuia sa-si faca datoria de ghid?! Noi am crezut ca taie doar bilete. Vad ca si voua v-a taiat bilete de copii... oare vi le-a si dat in mana, sau le-a pastrat pentru urmatorii vizitatori? :)

Grija la el... Am fost vineri pe acolo, am cerut zece bilete de adulti, el ne-a dat zece bilete, le-am numarat dar nu le-am verificat. Ce credeti? Erau 4 de adulti si 6 de copii. Restul l-a bagat in buzunar, ne-am gandit.

Da' de unde :) Nu doar restul, am dedus mai pe urma, ci probabil inca cel putin 60%, pentru ca seriile biletelor n-au fost mai mult de doua consecutive:

AB0003185
AB0003186
AB0003192
AB0003195
AB0050159
AB0050160
AB0050164
AB0050166
AB0050175
AB0050176

Cel mai probabil omul ia banii si nu da biletul celui care il cumpara.

Si colac peste pupaza, omul s-a rugat la plecare de noi sa-l luam o bucata de drum cu noi cu masinile. Ceea ce am si facut, caci oamenii buni incap oricati, nu?...

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...