duminică, 18 noiembrie 2012

Schitul catolic de rit bizantin Sfânta Cruce- Stânceni



Un ghid al mănăstirilor catolice, pe care-l pregătesc de ceva vreme, mi-a provocat ,,întâlniri"  virtual-spirituale cu oameni deosebiți. Unul dintre aceștia este Maica Eliane, de undeva din Muntii Gurghiului, comuna Stânceni, cunoscută pentru apele sale minerale. Bucuria cu care mi-a scris, dorința și energia uriașă pusă în slujba ecumenismului, m-a cucerit. Adaug, în cele ce urmează, descrierea schitului și cuvintele pline de har pe care le-am primit. Sper ca Bunul Dumnezeu, să mă ajute să ajung vreodată la Stânceni.

Fragment din Ghidul mănăstirilor catolice din România: 
Cartea poate fi cumparată în format ebook de pe google play:




Ca toţi să fie una pentru ca lumea să creadă (Ioan 17,21)

Această dorinţă a lui Isus, în ajunul morţii sale, reluată cu insistenţă de Conciliul Vatican II (decretul despre ecumenism Unitatis Redintegratio în 1964), este la originea fondării Carmelului, la Saint-Rémy (Franţa, Côte d’Or), în 1974, de către Maica Elisabeta, fostă prioră la Carmelul din Tchong King (China), apoi la cel din Nancy, însoţită de trei carmelite din Nancy. Cu convingerea că Carmelul, care s-a născut în peşterile palestiniene, şi care a ştiut să integreze în sfinţii săi bogăţiile occidentale, poate fi o punte între Orient şi Occident, ele au adoptat ritul bizantin care permite o comuniune vitală cu sufletul Ortodoxiei. Mănăstirea este dedicată prorocului Ilie care adună în cultul său evrei, creştini şi musulmani. Este un loc de rugăciune pentru Unitatea creştinilor, rugăciune care este îndeosebi comuniune cu misterul trinitar, arhetipul Unităţii Bisericii. Prin celebrarea liturghiei bizantine, studierea Părinţilor Bisericii, scriitura icoanelor, carmelitele încearcă să trăiască în inima Bisericii nedivizate.
În urma unor întâlniri interconfesionale şi internaţionale ale călugăriţelor, carmelitele de la Saint-Rémy s-au împrietenit cu călugăriţe şi preoţi ortodocşi români. Apoi, în 1994, o călătorie le-a făcut să descopere Biserica greco-catolică română. Ca răspuns la chemarea Mitropolitului ei Înalt Preasfinţitul Lucian Mureşan, la 14 septembrie 1994, carmelitele din Saint-Rémy au cumpărat în Transilvania un teren situat într-o vale înaltă a unui afluent al Mureşului, Gudea, pentru a construi aici un mic schit, cămin de iubire şi de rugăciune ecumenică. Ele au putut să construiască clădirile necesare pentru un mic „colegiu al lui Hristos” (treisprezece surori potrivit expresiei sfintei Tereza de Avila).

Putem sa rezumăm idealul carmelitan în cinci prescripţii spirituale: Hristos: trăirea în dependenţă faţă de Hristos, slujirea lui în mod fidel cu o inimă curată şi cu o conştiinţă dreaptă; speranţa mântuirii doar prin el şi ascultarea de el, prin persoana stareţei, în spirit de credinţă; Meditarea Sfintei Scripturi: fiecare să rămână în chilia sa, să mediteze zi şi noapte la legea Domnului şi să-şi întărească spiritul prin gânduri sfinte, pentru ca, cuvântul lui Dumnezeu să fie din abundenţă pe buzele şi în inimile noastre, şi ca totul să se facă după cuvântul Domnului; Rugăciune liturgică: celebrarea zilnică în comunitate a Euharistiei şi a rugăciunii Bisericii; Asceză: practicarea ascezei potrivit Evangheliei şi îmbrăcarea armurii lui Dumnezeu pentru a trăi cu pioşenie în Hristos; urmarea exemplului apostolului Pavel dedicându-se cu generozitate muncii; practicarea unei mortificări perseverente unită cu discernământul, care determină virtuţile; Comunitatea: stabilirea unei comuniuni de viaţă susţinută de relaţii frăţeşti, de iubire în corectarea reciprocă, de punerea în comun a bunurilor şi de o solicitudine spirituală reciprocă, sub conducerea priorei, pusă în slujba comunităţii;
Adică o viaţă de rugăciune continuă, în singurătate, tăcere şi spirit de vigilenţă evanghelică, în iubire, pentru toţi. Vocaţia şi misunea Carmelului în Biserică este de a căuta faţa Dumnezeului celui viu şi de a sta dinaintea lui, pentru toţi. Viaţa noastră este o căutare constantă, zi după zi, în credinţă, speranţă şi iubire, a prezenţei lui Dumnezeu şi a Feţei sale. O viaţa bazată pe ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu şi docilitate faţă de Spiritul Sfânt după exemplul Fecioarei Maria. O viaţă de urmare a lui Hristos în aventura rugăciunii neîncetate pentru Biserică şi pentru lume.

Congregație: Surorile Carmelitane de rit bizantin( Ordinul Carmelitanilor Desculți)
Hram: Schimbarea la Faţă, 6 August/ Hramul Schitului: Înălţarea Sfintei Cruci, 14 septembrie
Locație: com Stânceni, str. Gudea nr.281, 547575, județul Mureș
Tel/Fax: 0265719914 Tel: 0740 88 01 25
Mail: schitulstanceni@yahoo.fr
Web: www.monasteresaintelie.com
Nr. persoane consacrate: 1 soră, 1 novice, 1 preot arhimandrit și 4 oblați
Sora superioară: Maica Eliana Poirot




Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...