marți, 18 septembrie 2012

Turistul geo-conservator, de la NG Traveler

Am citit cu surprindere pe ultima pagina a ghidului NG despre Romania, de la Biblioteca Adevarul, o nota asupra turismului responsabil. De ce cu surprindere?
Pentru ca dupa mine, cu aceasta nota ar fi trebuit sa inceapa ghidul.
Conform acestei note, Carta Geoturistica National Geografic, defineste geoturismul ca ,,turismul care sustine sau dezvolta caracterul geografic al unui loc mediul inconjurator, cultura, frumusetea, patrimoniul si bunastarea locuitorilor sai".

Mai jos sunt cele 8 puncte, sau daca vreti obiective, care stabilesc ce este( sau cine este) un turist geo-consevator, si pe care le-am ,,asezonat" cu cateva fotografii sugestive.

Pentru a fi turist geo-conservator trebuie sa:

1. Constientizezi ca prezenta ta influenteaza intr-un fel sau altul locurile pe care le vizitezi.


2. Iti consumi timpul si banii in moduri care sustin identitatea locala.










3. Apreciezi mostenirea  naturala  si culturala a Romaniei.


4. Respecti obiceiurile si traditiile locale.













5. Iti exprimi aprecierea pentru lucrurile pe care le gasesti interesante si unice in Romania, natura si peisaje, muzica si mancare, asezari si cladiri istorice.










6. Separi mitul istoric de realitate, multi cetateni din Romania nu apreciaza modul in care tara si  istoria lor sunt descrise in fictiunea ,,Dracula".


7. Contribui din punct de vedere material, sprijinind oameni care intretin regiunea si activitatile comerciale care incearca sa protejeze specificul Romaniei, cautand magazine, restaurante locale, pensiuni si operatori turistici care isi iubesc locurile natale, carora le face placere sa le ocroteasca si sa mandreasca cu ele. Ocoleste comertul care nu are legatura cu specificul locului.











8. Te imbogatesti spiritual, ducand acasa amintiri si povesti, stiind ca ai contribuit la conservarea si dezvoltarea Romaniei.








2 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Mulţumesc pentru vizita de pe blogul meu. Toate cele bune!

Traveling Hawk spunea...

Punctele acestea sunt minunate! Ar fi bine sa fie respectate de cat mai multi. Imi place si ilustrarea lor!

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...