miercuri, 5 septembrie 2012

Lacurile colorate ale României

Acest articol a rezultat dintr-o joacă, pe când hălăduiam cu mintea pe harta țării. Unii, mai pretențiosi, ar numi joaca asta de-a calatoriile și de a-ți propune cu creierul noi destinații, ,,wish list". Cu varianta long sau short, în funcție de buget.
În fine, lacurile de mai jos sunt lacurile colorate ale țării, dar sunt colorate numai cu numele.

IATĂ-LE:


Lacul Albastru- Baia Sprie- Județul Maramureș

Lacul s-a format după prăbusirea unei galerii de mină, si este unicat în țara noastră, doar dacă luăm în calcul tipul de mină( în acest caz mineruri), pentru că mai există și lacurile în mine de sare( ex. Ocna Sibiului). Are aproximativ 4 metri adâncime, însă legendele locului vorbesc de sute de metri, pentru că el comunică, se spune, prin galeriiile minei. Are o nuanță verde albastruie și o concentratie chimica interesantă.
 (sursa foto: ilovemaramures.com)


Lacul Roșu- Județul Harghita

Acesta nu mai are nevoie de prezentare, este un lac de baraj natural, cel mai cunoscut dar nu cel mai mare!?( în Subcarpații Neamțului există Lacul Crucii). Referitor la culoarea roșie, se pare ca în primii doi ani a fost roșu, pentru ca în timplul umplerii lui, oxizii de fier din rocile calcaroase căzute în apă s-au dizolvat. Legendele spun  și despre turma de oi luată de ape împreună cu ciobanul, în noaptea cutermurului care a generat uriașa alunecare de teren.
Mai multe poze -AICI



Lacul Negru- Sovata- Județul Mureș

Situat lângă vestitul lac Ursu, lacul Negru nu este bineînțeles negru. Singura aluzie ar fi legată de faptul că are un nămol sapropelic cu proprietăți terapeutice, este înconjurat  de  un gard de sârmă, de aici alimentându-se marile hoteluri cu apă sărată. De asemenea, cavitatea salină în care este situat și pădurea din jur îi dau această culoare. Fotografia este făcută iarna, astfel că n-am avut plăcerea să-l văd...negru.
Mai multe poze-AICI




Lacul Verde-Sovata-Județul Mureș

Situat în aceeași stațiune și legat de un altul colorat( Roșu- culoare dată de niște microorganisme)poartă denumirea datorită reflectării în apă a verdelui pădurii, copacii aplecându-şi ramurile asupra lui.
Ambele lacuri au în adâncime un nămol mineral salin cu sulfat de fier şi calciu, ceea ce le conferă un potenţial terapeutic deosebit, pentru viitor.





Lacul Violet- Murighiol- Județul Tulcea

Este situat lângă comuna cu același nume, de pe malul drept al brațului Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării. Pentru ca în limba turcă mur înseamnă violet iar ghiol înseamnă lac. De ce au dat turcii acest nume nu se știe, poate pentru că apa are reflexii liliachii la apusul și răsăritul Soarelui. ( Sursa foto:panoramio.com)







Lacul Roșu-Delta Dunării-Județul Tulcea

Este un lac superb, situat între brațele Sulina și Sfântu Gheorghe, cu o suprafata de peste 13 kmp, răiul turiștilor din Deltă, mai ales că este situat la doar 10 kilometri, pe canal, de  orașul Sulina. De ce se numește Roșu, doar legendele locului să vorbească despre apele sale.
( sursa foto: Romeo Huidu-Infodelta)






Daca mai aveti sugestii, vă aștept!
Și nu uitați, să dați LIKE!

4 comentarii:

Ramona Strinu spunea...

Interesant articolul, adaugate lacurile nevazute la wishlist!

Anonim spunea...

OK, Sovata e in judetul Mures chiar daca nu pare. In rest felicitari!

Viorel Iraşcu spunea...

Da, anonimule, se pare sa si profesorii de geografie pot gresi. Imi asum asta ca o neatentie, nu ca o lipsa de cunostinte, din acest motiv am si publicat comentariul!

Cartusel spunea...

Imi doresc sa le vad pe toate!

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...