miercuri, 16 mai 2012

Let's do it, sau cine reprezintă normalitatea




Natura zâmbește șăgalnic, și-ți face cu ochiul, ridicând pleoapa grea de sub un pet îndoit de mașina unui posesor de multe inele. Copacul pletos de lângă fântână cântă serenade unui ambalaj de înghețată vernil, agățat duios între crengile sale.

Eticheta de un albastru pur a unei ape minerale, care proslăvește puterea naturii, se dovedește a fi greu abordabilă și... degradabilă. O doză de bere cu concurs, stă strivită de sacul plin cu pamperși, aruncat în văioaga din mijlocul pădurii. Chiotele șatrei de romi aciuate în poienița cu frasini, te duc cu gândul la vreo sărbătoare tradițională precreștină, în care oamenii alamei și cuprului dezvoltă un ritual păgân, la botul caiilor răpănoși.

Pe lângă corturi, niste omuleți  ciudați cu mănuși portocalii și saci gri în mână, s-au apucat  de nebuni să strângă gunoaie.

- Da, ce faceți aicea domnu' ? Mă întreabă o balaoacheșă mai îndrăzneață.

- Păi, azi vreo câteva sute de mii de oameni din toată țara, curăță România de gunoaie. Îi răspund prompt, sub privirea tâmpă a  fetei cu codițe împletite colorat. Nu cred că a înțeles.
- Și cine sunt copii ăștia?
- Niște nebuni!
Frumoși, adaug eu în barbă.
Sunt ,,nebunii" de la 7E, în frunte cu prea plinul de el, dirigintele. Adică eu!

Serioși și dedicați cauzei, iau la puricat pădurea transformată în groapă de gunoi ilegală, sau ad hoc de soferii care merg agale, printre hârtoape, de la Buhoci la Horgești. Natura își face treaba cum știe mai bine, acoperă cu iarba crudă și deasă sau cu frunzele căzute, ceea ce Homo tehnologicus lasă în urma sa.

Simțul de răspundere civică și ecologică, și-a făcut culcuș în sufletul a 24 de copii, care au înțeles mai repede decât generația undergroud, de pe după blocuri, că nu se mai poate așa.
Țara asta plină de mizerie(de orice fel!) și de gunoaie trebuie curățată, și este loc. Foarte mult loc.
Dovadă stau munții de saci de gunoi strânși, iar asta înseamnă că vreo câteva sute mii de voluntari, strâng gunoaiele câtorva milioane de români normali.
Asta au înteles elevii mei, că ei sunt anormali, și că normalitatea asta urât mirositoare trebuie înlocuită cu altceva.
Cu... SPIRIT!

Ăsta este spirtul LET'S DO IT ROMANIA.






15 comentarii:

Unknown spunea...

wow, bravo, toata stima si respectul!

Ramona Strinu spunea...

Sincere felictari si copiilor si dirigintelui. O initativa demna de laudat!

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc fetelor! Ganduri bune!

Roxana spunea...

...ca initiativa e de laudat...din punctul de vedere al elevilor e pana la urma o zi distractiva...intrebarea care ramane: pentru ce o mana de oameni, binecrescuti deja daca fac asta, curata poienile si parcarile de pe marginea drumului pentru ca duminica viitoare o multime de oameni nesimtiti sa aiba unde sa isi puna patura si sa lase in urma lor aceeasi mizerie? Sunt convinsa ca cei care participa la actiune au inteles exact cum sta treaba cu "sa nu lasi in urma ta mizerie" pe cand beneficiarii actiunilor de duminica trecuta nu au inteles nimic din asta, decat ca indiferent de dezastrul pe care il lasa in urma lor oricum vor veni niste copii inimosi sa il curete...mai bine ii duceai intr-o excursie frumoasa asa cum numai tu stii sa organizezi...e doar opinia mea!

Viorel Iraşcu spunea...

Roxana, este o opinie pe care o impartasesc total. In excursie ii duc oricum, in Bucovina, peste doua saptamani. Ce a ramas in urma noastra, poate va fi murdarit la loc, dar daca doi trei grataragii isi vor pune intrebarea: Cine o fi curatat aici?, si nu vor lasa in urma gunoaie, acesta este un castig.
Politica pasilor marunti, este cheia. Si sa nu renuntam. Noi astia bine crescuti. Cu respect.Te pup.

Marius Colac spunea...

Felicitari pentru actiune!
Marele castig este format din participantii la strangerea gunoaielor, ei vor fi adultii care vor avea grija de mediul inconjurator. Si precum spui si tu, cei care vor reveni si au aruncat gunoaie isi vor pune niste intrebari si vor ezita sa mai arunce. Nu ma astept sa ramana curatenie luna dupa talibani dar daca scade cantitatea e un progres. Metoda e cumva verificata de mine dar nu dau amanunte acum ca nu-i spatiu.

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Marius. Imi place termenul de ,,talibani". Eu pana acum le spuneam ,,teroristi de weekend".
Cu respect.

fosile spunea...

Felicitari!
Presupun ca si anul trecut ati facut acelasi lucru.Felicitari si pentru anul trecut.
Stii,in anii '60,cind salariul mediu era de 500 lei,daca lasai un bilet pe jos plateai 50 de lei amenda.Dupa aceea erai atent sa nu-ti scape.E drept ca peste tot erau cosuri pentru gunoi,scrumiere-chiar atasate pe pereti,ca la tren,iar in paduri si in locurile in care se puteau opri oamenii la iarba verde erau locuri special amenajate (chiar cu aspect natural,sa nu rupa imaginea) pentru resturi .Asa s-a procedat si in Ungaria si in Austria si in Cehoslovacia etc.si a dat rezultate care se vad si acum.
Nu-i poti sensibiliza pe cei responsabili cu aplicarea legilor protectiei mediului,stringind in urma lor,in locul lor.Ei ar trebui dusi cu clasa sa stringa gunoaie si-atunci,poate,ar face ceva.

Marius Colac spunea...

Ar fi bine ca agentia de mediu sa nu mai primeasca direct subventie de la buget, ci la o suma de amenzi date sa primeasca si ceva procente subventie. Atunci sa vezi angajati de la mediu (insotiti de politie) cu chitantierul pe teren :) Dar traim in Romania si ar da nastere la abuzuri poate...... Sau poate nu. Trebuie oricum "stimulat" controlul si sanctionarea....

fosile spunea...

Ma scuzi ca intervin.
Referitor la raspunsul pe care l-ai dat Roxanei.
Acei grataragii vor fi convinsi ca cineva platit special pentru aceasta activitate,au curatat locul.Si vor proceda la fel,in continuare.

In apropierea Clujului multe spatii libere sint proprietati.
Un caz:la plecare apare un bade si ii spune celui care-si stringea lucrurile sa-si stringa si mizeria pentru ca el vine cu oile pe acolo.Da ce? intreaba omul obraznic.Nu pot umbla oile?
Te-am fotografiat si alta data nu te mai las aici.Este proprietatea mea si o prefer curata.Acum te rog sa pleci sau chem politia.
Si-a strins omul tot ce a lasat pe jos si ce mai era in zona lasat de altii.

Viorel Iraşcu spunea...

@Fosile: multumesc de semnalari, multumesc pentru felicitari. Nu stiu ce sa zic, este complicat. Roxana zicea bine ,,deja educati". Nu vad alta solutie de educare a neducatilor, decat exemplul altora.
Cu respect.

Traveling Hawk spunea...

Felicitari, Viorel! Ai niste elevi pe cinste si munca ta se vede.

Subiectul poate da nastere multor discutii. Pasii marunti si educatia care incepe cu noi insine dau roade, de acord cu tine, dar asta cere mult timp si parca nu mai avem rabdare...

Sa fie aplicata si respectata legea! Propunerea lui Marius Ciolac, cu cota parte din amenzi pentru Ministerul Mediului ar putea fi buna.

Il completez pe fosile si spun ca atunci cand eram eu prin clasa a V-VI-a, formam echipe de elevi care mergeam pe strada si priveam ce fac oamenii. Cand cineva arunca ceva pe jos ne apropiam, salutam si ii atrageam atentia: "Nu va suparati, cred ca ati pierdut ceva!". Omul se uita, se rusina (cred)si ridica ceea ce aruncase...Da, dar atunci erau multe cosuri de gunoi pe strada (nevandalizate!) si...mai exista rusine...

Viorel Iraşcu spunea...

@Traveling- eu am rabdare. Vad in fiecare zi cum copii evolueaza, astept, ani de zile, stiu ca au un potential urias, iar singura alternativa la mizeria morala si nu numai, este sa construim prin si cu acesti copii. Din acest motiv am incredere si nu renunt. Chiar daca sunt scarbit de ce se intampla in tara asta. Imi place sa cred ca ceea ce fac este oaza de normalitate de care au nevoie acesti copii si mai ales EXEMPLUL.
Cu respect.

Yepi spunea...

Felicitari pentru aceasta minunata actiune si la mai multe cu acelasi succes poate se trezeste lumea la normalitate.

O femeie spunea...

felicitari pt aceasta actiune. Chiar da 50% din oameni sunt sceptici, eu va confirm ca asta e un inceput f. bun pt noua viata. O viata mai curata, o romanie mai curata.

O alta sugestie: un brain-storming pt copii, cu plancarde cu mesaje ecologiste,amuzante sau serioase. Din experienta mea, romanul este sceptic, resemnat, dar stie sa faca haz de necaz. Gluma e modul in care a protestat ani de zile la comunism, a reactionat subtil. Cu gluma putem continua.

Periodic, sa zicem 1 duminica pe luna, excursii cu copiii in zone frumoase, si impartiti saci de gunoi la grataragii. Cate 1-2 saci. Si explicat unde e cel mai apropiat tomberon.

Sau un mic indicator: avem tomberoane la 200m, puteti lasa sacii cu gunoaie acolo.

Si un contra argument Roxanei, ca e sceptica. Daca 1% din oameni sunt schimbati de actiunea acestor copii, atunci initiativa merita toate aprecierile. Daca se repeta de 10 ori initiativa, si de fiecare data mai e un om influentat in bine, atunci Romania are alte sanse.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...