miercuri, 9 mai 2012

Cele zece minuni medievale din România- în viziunea plecatdeacasa

Sunt convins că cei mai mulți ați auzit despre aceste monumente, așa că nu voi scrie despre fiecare decât foarte puțin, oferind câte un link către un articol  despre acestea.
Cu Cele zece minuni medievale din România, închei capitolul cu ,,minuni" românești.

Un filmuleț cu minunile medievale din România-AICI
Celelalte articole sunt:
Cele zece minuni antice din România

Cele zece minuni naturale din România

Cele zece minuni tehnice ale României



1. Cetatea Sighișoarei și turnurile sale 
www.plecatdeacasa.net- turnurile sighisoarei si scurta lor poveste
www.plecatdeacasa.net- sighisoara cetatea locuita

Toată lumea este îndrăgostită de Sighișoara, pentru unicitatea ei( singura cetate medievală locuită din Europa) și pentru aerul de burg, care ne lipsește atât de mult în prăfuitele noastre străzi, din cartierele cu cutii de chibrituri comuniste.


2.Castelul Corvineștilor( Hunedoreștilor sau Huniazilor) 
calatorprintaramea.wordpress.com- castelul-corvinestilor 

Considerată cea mai frumoasă construcție medievală din România, castelul familiei Corvin îți taie pur și simplu răsuflarea. Păcat că zona adiacentă păstrează urmele industrializării comuniste, cu ruinele anexelor combinatului siderurgic.


(sursa castelulcorvinilor.ro)

3. Biserica fortificată din Biertan 
www.plecatdeacasa.net- poze si impresii de la biertan
www.plecatdeacasa.net- biserica fortificata biertan

Un monument UNESCO oarecum necunoscut în România, deși este foarte aproape de Sighișoara. Străinii însă, apreciază biserica fortificată infinit mai mult decât noi, aceasta fiind inclusă în toate traseele de circuit despre sau din Transilvania.


4. Biserica Neagră din Brașov 
deweekend.ro- biserica neagra brasov

Arhi, super, mega cunoscută de toată lumea care a ajuns măcar o dată în centrul Brașovului. Biserica evanghelică impunătoare prin arhitectura, proporții și prin istorie, domină toată zona medievală a orașului de sub Tâmpa.




5. Palatul Culturii din Iași
www.romanianmonasteries.org/ro/romania/palatul-culturii

Nu există în toată Moldova ceva mai impunător, ceva care să-ți umple inima de român, de respect pentru istorie, decât aceasta monumentală clădire din mijlocul Ieșilor. Azi adăpostește o serie de muzee și expoziții tematice.

(sursa coveroid.com)


6. Cetatea Alba Iulia 
jurnaldecalatorii.wordpress.com- cetatea-alba-iulia
mariusrusu.ro- 10 locuri pe care trebuie sa le vezi in alba-iulia

Considerată de mulți cea mai frumoasă cetate medievală din acesta parte de Europă, Cetatea Alba Iulia Carolina, în stil Vauban, merită un loc pe lista monumentelor UNESCO. Sper că demersurile au început deja, pentru că la secțiunea minuni ale României, organizat de Evenimentul Zilei, a ieșit parcă pe primul loc.

  (sursa roportal.ro)

7. Geamiile din Dobrogea
www.plecatdeacasa.net- moscheea-geamia-gazi-ali-pasa-babadag
www.plecatdeacasa.net- moscheea-esmahan-sultan-din-mangalia

Cu o comunitate musulmană din ce în ce mai săracă numeric, Geamiile din Dobrogea dau mărturie peste timp, despre cei 500 de ani( din timpul lui Mircea cel Bătrân până în 1878) de stăpânire otomană. Eu am vizitat două dintre ele și urmează pe listă, cele din Conastanța, Ovidiu, Hârșova sau una deosebită din Isaccea.



8. Cetatea Neamțului
www.xplorio.ro- cetatea neamtului-o lectie de istorie

Cu o investitie uriașă pentru un monument istoric( 3 milioane de euro-bani europeni), Cetatea trebuie să facă parte din atracțiile turistice obligatorii, în zona Târgu Neamț. Pentru cine n-a mai fost de mult în zonă, modificările și renovările fortificației vor fi o adevarată revelație.


9. Palatul Episcopal din Oradea 
mogaflorin.wordpress.com- palatul-episcopal-romano-catolic-oradea

O clădire deosebită ce merită mai multă atenție și mult mai multă promovare, pentru stilul său și pentru cele 365 de ferestre. Azi, aici funcționează, printre altele, Muzeul Țării Crișurilor.

(sursa dreamdestination.ro)


10. Biserica de lemn Dragoș Vodă de la Putna 
www.plecatdeacasa.net- biserica-dragos-voda-din-putna-cea-mai veche constructie de lemn din Europa

Pierdută într-un anonimat total, pusă în umbră de imaginea strivitoare a Mânăstirii Putna, se află cea mai veche construcție de lemn din Europa. Este situată în cimitirul satului, iar un banner vă invită să o vizitați, asta dacă o găsiți deschisă( vechea problemă din Putna cu bisericuța și cu Chilia lui Daniil Sihastru).


Și nu uita să dai LIKE!

5 comentarii:

exploreaza-romania spunea...

Scuze de deranj. Am cerut o cerere de link-exchange cu site-ul dvs, sunt adminul de pe exploreaza-romania.com da observ ca nu sunt afisat la voi pe blog, ori ati uitat ori nu m-ati trecut. Va rog sa imi spuneti daca nu mai doriti link exchange.....

Adrian L. spunea...

Foarte buna selectia, pentru ca ordinea în top poate depinde de perceptia fiecaruia. Dupa mine, astfel de clasificari tematice sunt utile fiecarui calator în primul rând pentru a-si verifica agenda, daca a vazut sau nu aceste obiective selectate. Iar daca nu ... ar face bine sa si le noteze si sa încerce sa le descopere cu proprii ochi.

Viorel Iraşcu spunea...

@exploreaza- site-ul este in sectiunea bloguri turistice de o saptamana!Chiar acum este pe prima pozitie cu un articol scris in urma cu o ora!
@Adrian- chiar daca sunt niste propuneri, asa este, au rolul lor in stabilirea unei agende. Multumesc pentru interventie.

Roxana spunea...

...ce-mi place seria asta de articole cu " Cele zece minuni..."...si exact cum spune Adrian...mi-am verificat agenda si doar pe trei dintre ele inca nu le-am vazut...

Viorel Iraşcu spunea...

Esti o norocoasa!Drumuri lungi si fructuoase.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...