miercuri, 7 martie 2012

Clăbucetul Predealului

Majoritatea pârtiilor de schi din Predeal au fost construite pe pantele nordice și nord-estice ale Clăbucetului Taurului, unde datorită expunerii prielnice, zăpada poate ține câteva luni bune pe an. Așa cum cred ca se va întampla și în acest an, când se va schia și in mai.

Pârtia Clăbucetului a fost amenajată în 1942, între Cabana Clăbucet-Plecare situată la 1451 metri și vărsarea pârâului Teascului în Poliștoaca, unul dintre pâraiele care formează Parahova, situată la 1030 metri. Aci ceva mai târziu s-a construit Cabana Clăbucet-Sosire. Diferența de nivel este 420 de metri iar lugimea acesteia trece de 2300 de metri.

Telescaunul a fost construit în 1964 si modernizat în ultimii ani, are o lungime de 1740 de metri  cu 29 de stâlpi de susținere. Diferența de nivel este de 400 de metri, pe care o parcurge în maxim 20 de minute. Pentru cei ce doresc doar să se plimbe, o tura pentru doi adulți și un copil costă 80 lei.

Acest telescaun funcționează și vara, către Cabana Clăbucet -Plecare, pentru amatorii de excursii in Masivul Piatra Mare, pe culmea Clăbucetului, cabana Gârbova( Munții Baiu) și Azuga, pe traseul care merge pe sub vărful Clăbucetul Taurului.

În zonă există și partia Clabucet -Sosire, un mic teleschi pentru începători și copiii înscriși la școlile de schi  si,  de asemenea există o pârtie pentru avansați în zona Cabanei Clăbucet Plecare. La  bază (și cu nocturnă) este distractia pentru săniori!
Adică pentru paltonari sau pentru cei ce nu au loc de fâșurile de fițe ale celor ce s-au născut în capitală și deci, care este, schiori ... înnăscuți.



Sunt rău evident. Fără supărare!


4 comentarii:

Unknown spunea...

frumoasa prezentarea... si nu sunteti rau, chiar deloc!

Ioana Muresan spunea...

Hehe, ce amintiri...am schiat cateva vacante la rand pe partia asta. Totusi, cea de la Clabucet Sosire nu era pt. incepatori, era cotata drept o partie de dificultate medie, din cate imi amintesc eu. Era usoara doar portiunea de padure dintre partile Clabucet Plecare si Clabucet Sosire, acolo puteai sa dormi pe tine in timp de coborai.

Anonim spunea...

Buna. Te-ar interesa listarea blogului tau, absolut gratuit pe www.2in.ro? Pentru a dezvolta temele si topicurile userilor, dorim sa listam o serie de bloggeri interesati :) Daca te intereseaza astept parerea ta pe july@refe.ro. Thx. Iulia

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Andreea.
Ioana- ai dreptate, nu ma prea pricep.Voi modifica cu prima ocazie.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...