Între aceste donații se afla și o basilică mică din localitatea săsească Honigberg, Hărmanul de astăzi, închinată Sfântului Nicolae.
Ansamblul fortificat din centrul comunei păstrează numeroase influențe romanice cu o absidă semicirculară și ferestre originare cu urme de picturi murale. Sub influența arhitecurii gotice care caracterizeză majoritatea construcțiilor religioase cisterciene, au fost mai târziu practicate ferestre în boltă iar corul pătrat a fost flancat de capele rectangulare. Bolțile navei și corului au fost distruse într-un puternic incendiu și refăcute în jurul anului 1595.
Incinta inelară a cetății a fost întărită începând cu secolul al XV lea iar turnul clopotniță a fost adăugat un secol mai târziu ca și șanțul de apărare cu apă. La interior, pe marginea zidului de apărare, au fost dispuse, ca la toate cetățile săsești cămările cu provizii așezate pe două niveluri.
La parterul turnului de est se păstrează-cel mai bine din Transilvania- o serie de fresce de o valoare deosebită, din secolul al XIV lea cu teme ca: Răstignirea, Judecata de Apoi sau Glorificarea Sfintei Fecioare Maria.
Vizitarea ansamblului cetății se face începând cu MARȚEA de la ora 9 ( până la 12 și apoi de la 13-17) și până duminică. Este bine de știut pentru că noi am ajuns luni, astfel că nu am putiut vizita interiorul. O să-mi spuneți că lunea majoritatea obiectivelor sunt închise, dar de obicei la bisericile fortificate există o persoană care deține cheia și pe care o poți contacta în tot timpul anului. Exista și aici un îngrijitor al cetății la ușa căruia puteai suna, dar nu era acasă.
Pentru a evita neplăcerile vă dau și un număr de telefon 0726601933 sau 0748067962. Intrarea este 4 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii.
2 comentarii:
Eu l-am gasit acasa:), dar din turul pe care l-am facut atunci cu 9 biserici fortificate, Harman a fost una dintre cele 3 pe care le-am gasit deschise. Cam naspa...
Eşti deosebit,Omule!
Trimiteți un comentariu