sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Voineasa. Stațiunea din inima Grupei Parâng


Aș fi pus un titlu mai lung, dar am ales să marchez poziția în primul rând. Aș fi scris ceva de genul:,, Cadru  natural deosebit, cadru antropic muncitoresc".
Până la urmă nu prea ai ce să ceri de la un orășel-stațiune, care a aparținut societăților care au amenajat din punct de vedere hidroenergetic sitemul bazinului Lotru. Și pensiunea la care am stat- La doi brazi- aparține de Hidroconstrucția.
Din acest motiv am ales să pun două trei fotografii cu regiunea și care să nu înfățișeze vechile hoteluri ale sindicatelor(Lotru, Voineșița, Vidruța, Brădișor- cu bază de tratament, Lotrișor, etc.) sau braseriile și cofetăriile unde oamenii muncii se bucurau odinioară de odihna binemeritată.

Nu vreau să fiu sarcastic, însă cadrul natural deosebit în care este așezată stațiunea și obiectivele turistice la care avem acces cu plecare din centrul stațiunii, nu pot acoperi lipsa de investiții în infrastructura turistică. Până la urmă este singura stațiune din zonă, vecinii ei fiind situați la mulți kilometri depărtare: Păltinișul spre nord, pe crestele Munților Cândrelului/Cibinului, Rânca pe versanții sudici ai Parângului, Călimănești-Căciulata pe Valea Oltului.

 Locația  Voinesei pe hartă - AICI.

Eforturi am văzut destule, mai ales în partea localității care nu este stațiune. Numeroase pensiuni de trei și chiar patru stele, magazine bine aprovizionate, vreo două restaurante și un asfalt destul de bun. Bine că în Vidra, practic o stațiune inexistentă, s-a construit o pârtie de schi!!! O investiție a ministerului care s-a făcut fără ca măcar drumul până acolo, pe valea Mânăilesei, să fie modernizat și fără ca în zonă să existe faciltăți de cazare.

Stațiunea este situată la altitudinea de 650 de metri altitudine, pe versantii nord-estici ai Munților Latoriței, fiind traversată de Lotru, care mai are de străbătut vreo 38 de kilometri până la vărsarea în Olt, în apropiere de Brezoi.
De aici, din Voineasa, se poate pleca în câteva zone de o rară frumusețe. Am să încerc, mai jos, să creionez posibile trasee pentru cei ce vor veni în această zonă:

1. Vidra- cel mai mare lac de acumulare din bazinul Lotrului, deservit de cea mai mare hidrocentrală din România(Ciunget). Drumul are 25 de kilometri, și dublează valea pârâului Mânăileasa. Asfaltul are porțiuni unde lipsește iar gropile trebuie ocolite dacă nu vreți să vă lăsați planetarele pe acolo. Am înțeles că există un proiect de reabilitare, care continuă investițiile de pe Transalpina, dar asta nu scuză crearea pârtiei de schi de la Vidra, despre care am vorbit mai sus. Postarea despre lac -AICI.

2. Defileul Latoriței, probabil cel mai frumos  defileu din țară. O sălbăticie rezervată și întregită, într-un fel, de lacurile construite pe firul apei. Postarea despre defileu -AICI.

3. Cataractele Lotrului și Lacul Balindru, pe un drum pietruit dar bine întreținut, de vreo 14 kilometri, care merge și mai departe până la Vidra. Postarea despre cataracte -AICI.

4. Curmătura Oltețului, drum care se face din valea Latoriței, și urcă culmile Muntelui Căpățânii, coborând spre Peștera Polovragi. Drum pentru 4x4 dar care, cred, oferă priveliști și senzații unice.

5. Tot un drum forestier, dar de culme, m-ar tenta. Acesta pleaca din Valea Măceșului o localitate de lângă Voineasa, și  traversează toată culmea Munților Latoriței , urcând până la 2000 de metri pe lângă Vârful Fratoșteanu, și coboară pe lângă Iezerele Latoriței în Șaua Ștefanu, unde intră în Transalpina.

,,Stațiunea"  Vidra






3 comentarii:

Unknown spunea...

Ca tot veni vorba de Vidra, acolo mai functioneaza ceva?

Viorel Iraşcu spunea...

Sincer, nu cred ca mai este ceva. Este drept ca aceasta vila/cladire se vede din drum, dar este usor de intuit paragina care domneste acolo.

SpatiuMuzical spunea...

Vrei un domeniu si un hosting gratuit pentru blogul tau ? Intra in concurs : http://spatiumuzical.com/concurs-spatiumuzical-com-castiga-domenii-si-hosting-pentru-site-ul-tau/

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...