miercuri, 9 noiembrie 2011

CEI ZECE! Topul celor mai înalte vârfuri din România

Este drept că cel mai înalt vârf din Carpați este situat în Slovacia, în masivul Tatra, are 2655 metri(2654 după alte surse) și se numește Gherlachovka, însă și în România avem ZECE vârfuri de peste 2500 de metri.
FĂ O REZERVARE!- APASĂ WIDGET-UL CLICHOTELURI, DIN DREAPTA SUS
Iată-le:

foto:peisaje.ro
1. Vârful Moldoveanu, Munții Făgăraș, are 2544  metri, mai corect 2543,83 metri. Așadar cu exact 111 metri mai mic decât cel din Tatra. În scrierile mai vechi i se spunea Cioaca Moldoveanului, unde ,,cioacă" înseamnă vârf de munte sau de deal. Originea numelui se învarte între un act de posesie al unui oarecare Ion Moldoveanu  din Argeș, sau de la un cioban din Moldova care și-ar fi păscut oile pe aici, pe la mijlocul secolului al XIX lea. Face casă bună, a se citi ,,acoperiș" cu Viștea Mare, de care îl despart exact 421 metri, din acest motiv în cele mai multe imagini apar amândouă vârfurile. Sub aceste vârfuri se află patru căldări glaciare, între care și Lacul Triunghiular sau Moloveanu. Se poate ajunge pe la cabana Podragu, ca punct de plecare sau de pe Valea Rea, Valea Lungă sau Piatra Tăiată.



2.Vârful Negoiu, Munții Făgăraș, 2535 metri ( 2536 după alte surse). Numele vechi al vârfului era Piatra lui Tunsu și este destul de greu de cucerit, pantele sale abrupte primindu-i doar pe cei mai bine pregătiți. Se poate ajunge  în 3 ore și jumătate de la cabana Negoiu pe valea Sărății.








foto:hartimontane.ro



FĂ O REZERVARE!- APASĂ WIDGET-UL CLICHOTELURI, DIN DREAPTA SUS


3. Vârful Viștea Mare, Muntii Făgăraș, are 2527 metri. Mai este  numit Colțul Viștei Mari, Boldu sau Vâltoarea și alcătuiește, împreună cu Moldoveanu ,,Acoperișul României".
foto.carpati.org








4.Vârful Călțun, Munții Făgăraș, are 2522  metri( 2528 după alte surse). Este constituit dintr-un perete vertical de 3-400 de metri ce se ridică  din apele lacului glaciar cu același nume. Puțini sunt cei care se laudă că au urcat pe reduta bine individualizată a vârfului care mai poartă și denumirea de Lespezi.
foto:peisaje-montane.ro




FĂ O REZERVARE!- APASĂ WIDGET-UL CLICHOTELURI, DIN DREAPTA SUS

foto:pl.wikipedia.org
5. Vârful Parângu Mare, Munții Parâng, 2519 metri ( 2518 după alte surse). Numit o vreme Mândra, de pe acest vârf ai o cuprinzătoare panoramă asupra Carpaților Meridionali, și asupra căldării glaciare Roșiile, până la care peretele vertical pare că se prăbușeste în apele albastre ale lacului glaciar. Se poate ajunge după un traseu de 6-7 ore de la Petroșani sau mai puțin de la Obârșia Lotrului. Traseul se poate face astăzi mai ușor din șeile pe care le travesează minunata șosea Transalpina, sau DN 67C.



6. Vârful Peleaga, Munții Retezat are 2509 metri ( 2508 după alte surse). Numele vine de la ,,peleag" ceea ce înseamnă golaș, cu referire la animal sau pasăre fără păr sau pene. Cel mai ușor se ajunge aici de la Cabana Pietrele, aproximativ 3 ore, trecând pe lângă marele lac Bucura, cel mai întins lac glaciar din România, de aproape 10 Ha. Alpiniștii iubesc în mod deosebit versantul nordic dinspre Țara Hațegului, numit Colții Pelegii.
foto:panoramio.com



7. Vârful Vânătoarea lui Buteanu, Munții Făgăraș, 2506 metri( 2508 după alte surse). Piscul său stă retras de pe linia crestei, ăatre nord, și lasă pentru montaniarzi doar o singura cale de acces, destul de dificilă. În unle lucrări mai apare cu numele de ,,vânătare" care înseamnă înălțime sau depărtare mare, ori loc stâncos, așa că dacă întâlniti pe hărți ,,Vânătarea lui Buteanu" nu este o greșeala ci un regionalism. Azi se poate ajunge  mai ușor lângă sau pe vârf, urmand un traseu de o oră de la Bâlea Lac, prin șaua Capra. foto:photomaniacs.ro

foto:sabin.ro

8.Vârful Omu, Munții Bucegi, are 2505 metri( 2507, 2503, sau 2509, după alte surse), este cel mai cunoscut vârf din România, pentru că aici se află și Cabana Omu și stația meteo, fiind construcțiile din România situate la cea mai mare altitudine. Oricum 9 din 10 oameni dau ca sigură plasarea acestui vârf pe primul loc. Chestie de ignoranță, legată și de mediatizarea excesiva de care au parte Bucegii. Vârful este situat la granița județelor Prahova și Brașov, și este înconjurat de o serie de văi glaciare de o rară frumusețe, cum sunt cele ale Mălăieștiului și ale Țigăneștiului, create în calcare și conglonmerate. Lucru mai rar în munții nostri, unde toate circurile sunt ,,sâpate" în familia rocilor cristaline.

9. Vârful Păpușa Mare, Munții Retezat, are 2502 metri, este situat foarte apropape de Peleaga. Este confundat de multe ori de către necunoscători cu Păpușa din Iezer, acesta fiind un masiv din Grupa Făgăraș.






foto:panoramio.com
10. Vârful Dara, Munții Făgăraș, are tot 2502 metri( 2500 după alte surse), și are parte de puțină expunere, deși la poalele vârfului se află cel mai înalt lac glaciar din țară numit  Mioarele, la 2282 metri. Cel mai ușor se ajunge de la Cabana Urlea, vreo 4 ore și jumătate, pe creasta Făgărașului, apoi de pe Vârful Fundul Bindea, pe o creastă secundară la dreapta.

foto:ro.wikipedia.org

 FĂ O REZERVARE!- APASĂ WIDGET-UL CLICHOTELURI, DIN DREAPTA SUS

14 comentarii:

Liliana spunea...

Ce multe varfuri sunt foarte aproape de mine ... merita explorate!

razvan spunea...

Am mari indoieli ca de la Pietrele pana pe Peleaga faci 3 ore :)

Viorel Iraşcu spunea...

@Liliana- merita, pentru cine poate!
@Razvan- indoielile trebuie, in acest caz, dublate de o documentare si de o buna completare.Blogul este deschis.Te invit sa faci o completare cu durata exacta.
Cu respect.

Cornelia spunea...

Tot cam trei ore, lalaite, am facut si eu de la Pietrele la Peleaga.

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc de confirmare, Cornelia.

nickro spunea...

Viorel, cred ca s-a strecurat o mica eroare: Vistea Mare are 2527 m, nu 2547!

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc de semnalare, Nickro.Am facut rectificarea.
Cu respect.

Traveling Hawk spunea...

Ma bucur sa constat ca le-am vazut pe toate. Am fost pe ele sau langa ele, adica la baza lor.

Masaj erotic Targu Mures spunea...

Ce tara frumoasa avem ,pacat ca...........

Anonim spunea...

Speram sa le cucerim pe toate,

Andreea B spunea...

Sunt multe topuri pentru douamiicinciarii Romaniei, in unele apare si Vf. Bucura (Vf. Ocolit) din Bucegi. Oricum in mare parte sunt cei precizati in articolul dumneavoastra.

Imi lipsesc de la palmares cativa astept vara sa remediez problema :).

Pana pe Peleaga cu plecare din Pietrele via Gentiana - Saua Bucura - Custura Bucurei faci in jur de 4-5 ore.
Observatie - Papusa are 2508m altitudine, cel putin asa scrie placuta de pe varf :).

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc de completari Andreea. Succes in intreprinderea ta. Cu Papusa, voi vedea. Datele mele le-am precizat. Si eu am fost pe Pietrosu Calimanilor, unde scrie ca are 2101, in timp ce pe toate hartile, atlasele si enciclopediile scrie 2100!
Asa ca sunt oarecum circumspect.

razvan - minutulsiscorul.ro spunea...

Revin cam târziu, e adevărat, cu documentarea. Dincolo de propria mea experienţă (4 h 40 minute) mai am si două link-uri. http://retezat.ro/index.php/romana/turism/trasee-turistice.html si http://www.pietrele.ro/trasee-turistice-muntii-retezat/

Unknown spunea...

Stiu ca trebuie sa completez cu dovezi,dar eu stiam ca sunt 14 varfuri peste 2500 metri in total in tara din care 8 sunt in masivul Fagaras:Moldoveanul,Vistea,Negoiu,Caltun,Lespezi,Vanatoarea,Dara,Hartopul darei.Restulpina la 14 se gasesc pe google ,4 dintre ei sunt deja mentionati mai sus mai raman 2 de gasit....dovada mea ,este un text de pe google "Vârful Dara este un vârf muntos în Masivul Făgăraş, având altitudinea de 2.501 metri, fiind ca înălţime al paisprezecelea vârf din România, devansat între vârfurile din Masivul Făgăraş doar de Moldoveanu, cu 2.544 metri, Negoiu, cu 2.535 metri, Viştea Mare, cu 2.527 m, Lespezi, cu 2.522 m şi Vânătoarea lui Buteanu, cu 2.507 m."

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...