Am observat în ultimul timp că asistăm la o inflaţie de canioane în România.
Peste tot au apărut canioane lungi în loc de râpe, canioane scurte în loc de prăpăstii şi canioane spectaculoase în loc de chei sau defilee.
Practic oriunde turistul, devenit blogger de ocazie ca să ne arate el pe unde merge, sau ziarişti de la publicaţii de renume, văd un colţ de stâncă ceva mai arătos şi o râpă, falie sau diaclază mai acătării o declară sau o ridică repede la rangul de... CANION.
Se pare că termenul de cheie sau chei si acela de defileu, cu o structura a văii ceva mai complexă sunt perimate, ele trebuie înlocuite, si aşa s-a inventat pentru ţărişoara noastră turistică termenul acesta.
Pentru dragii amatori de cuvinte mari, le transmit revolta mea profesională şi a celor cu ceva cunoştinte de geomorfologie sau a celor cu un dicţionar în casă, că un canion se formează de obicei în zone cu structura tabulară, mai exact în podişuri sau platouri şi nu pe coclauri muntoşi.
Asa că varianta românizată, încetăţenită pentru CHEILE TREI SCĂRI de exemplu, s-a transformat folclrioceşte în CANION!Un alt exemplu -AICI
Asta pentru cei ce nu ştiau că şi în România se ,,găseşte,, canioane.
De asemenea canioanele mai au o particularitate sunt... lungi; foarte lungi şi foarte adânci.
În afară de Grand Canyon care s-a format în Podisul Colorado sau Hells Canyon din zona Columbiei americane-socotit cel mai adânc canion de pe glob-, mai pot merge în Europa să vadă canionul lui Duero din Podişul Castiliei sau pe cel din Insula Hawaii numit Waimea.
Aşa că până una alta, chestia asta cu canioanele la colţ de stradă şi ticluirile de articol original cică de pe teren, făcut cu tastatura în braţe, mă supără.
Măcar un dicţionar consultaţi!
8 comentarii:
Eu as recomanda si les Gorges du Verdon, din sudul Frantei:
http://en.wikipedia.org/wiki/Verdon_Gorge
...dreptatea este de partea ta, profesore, cu siguranta dar, dupa parerea mea, vina de a le denumi asa nu e a "turistului, devenit blogger de ocazie ca să ne arate el pe unde merge" ci a persoanelor de specialitate care marcheaza si denumesc traseele turistice, caci nu am vazut pe nimeni sa spuna ca s-a plimbat prin nu stiu ce canion pentru ca i-a placut cum suna cuvantul ci doar penrtu ca asa scrie la inceput de drum...
Multumesc Nickro.Succes cu blogul!
Roxana, ma indoiesc ca persoanele acelea sunt de specialitate din moment ce denumesc astfel obiectivele turistice.
Si da, poate am exagerat cu ,,turistul bloger de ocazie..."
Sarutmana.
Foarte bine venita clarificarea.
Foarte bine venita clarificarea.
Interesante articolul si detaliile oferite. Bineinteles, m-am simtit si eu oarecum direct vizata (probabil si altii, cu motive mai mult sau mai putin intemeiate), avand in vedere ca am postat pe blog un articol despre un week-end la ceea ce si eu am numit "Canionul 7 Scari". Prima data am auzit aceasta denumire in urma cu vreo 10 ani, cand niste prieteni montaniarzi ne-au recomandat sa vizitam zona. Aseara, cand am citit articolul tau, mi-am cautat repede fotografiile facute in urma cu cateva saptamani: pe primul indicator cand se porneste de la Dambul Morii scrie clar "spre Canionul 7 Scari". La punctul de oprire de la baza scarilor este un panou pe care sta scris "Cheile 7 Scari" si dedesubt "Canionul 7 Scari", ambele titluri fiind urmate de o descriere a acestora si cateva fotografii. Panoul pare a fi redactat de cunoscatori...
In plus, este singura denumire de "Canion" pe care am auzit-o pe la noi; probabil a fost transmisa din gura in gura, intre iubitorii muntelui, iar apoi asa s-a incetatenit, fiind folosita si de turistii "respectabili" sa zic asa, dar si de turistii bloggeri de week-end si de cei care ar trebui sa reprezinte o autoritate in domeniu. Cu siguranta este o greseala, insa nu stiu daca este atat de deranjanta fata de aceea de a nu intretine scarile si curatenia in zona respectiva.
Cu respect,
Cristina
Cristina-n-are nicio legatura cu voi!Va respect munca intr-ale bloggeritului, iar articolele pe care le scrieti le citesc cu placere.
Canionul 7 Scari era un exemplu.
Am citit destul de des descrieri de peisaje abrupte si stancoase in care era strecurat termenul acesta.Asta m-a deranjat.Pentru acuratetea descrierii unei zone nu este nevoie sa folosim termeni pe care nu-i cunoastem sau care ni se par interesanti.
Dar asta stiti deja, pentru ca n-am vazut la voi ,,betie" de termeni geografici.
Cu acelasi respect.
Iti multumesc de raspuns, Viorel, apreciez gestul tau si ma bucur ca a fost o interpretare gresita din partea mea. Am sa tin cont de recomandarile tale referitor la folosirea anumitor termeni/denumiri si am sa introduc o nota in articolul postat de mine in ceea ce priveste termenii "Canion"-"Chei".
Cu multumiri si numai ganduri bune,
Cristina
Trimiteți un comentariu