luni, 30 mai 2011

Cetatea Slimnic- Stolzemburg




Undeva la nord de Sibiu, pe dealurile Hârtibaciului şi ale Secaşelor ce însoţesc drumul spre Mediaş, se află localitatea Slimnic sau în germană Stolzemburg.
Apărută relativ devreme, la vreo 200 de ani după venirea saşilor, mai precis la jumătatea secolului al XIV lea, cetatea reprezenta locul de refugiu al locuitorilor în faţa năvălirilor de toate felurile sau în perioadele tulburi ce au marcat Evul Mediu.


Ca peste tot în sudul şi centrul Transilvaniei, fortificaţia împrejmuia la început o capelă situată la baza turnului clopotelor, după care în mijlocul cetăţii apare o construcţie care se bănuieşte că ar fi o biserica, dar care nu a fost terminată niciodată, fiind abandonată la sfârşitul anilor 1500. Astfel că cetatea nu a devenit niciodată o biserică fortificată în genul Biertanului sau Prejmerului.
După acest moment cetatea este extinsă, ocupând tot platoul superior al dealului, zidurile de 3,4 metri grosime fiind adaptate perioadei armelor de foc cu contraforţi şi cu guri de tragere.


Trecută prin numeroase distrugeri, în 1717 intră într-un proces amplu de reconstrucţie, ababndonat şi el doi ani mai târziu din cauza unei epidemii de ciumă care a decimat populaţia săsească.
Urmează un proces de degradare care culminează în secolul al XIX lea cu folosirea ei ca sursă de materiale de construcţie pentru casele din zonă. Ce a rămas azi, sunt câteva ruine impresionante, cu porţiuni unde zidurile se pot prăbuşi în orice moment, fără zone de protecţie, fără avertismente. Asta chiar dacă în incintă, într-o cămăruţă stă un băiat care trage clopotele din bătrânul turn, şi care te poate ghida prin zona fortificată.


Aş prefera să plătesc o taxă de intrare, să am un ghid specializat decât să las 5 lei tipului care îşi duce veacul între zidurile roşii ale cetăţii ţărăneşti. O minimă consolidare ar însemna respect pentru trecut.




9 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Un obiectiv care merita vizitat!

Viorel Iraşcu spunea...

Da, merita!Mai ales ca este foarte aproape de drumul national care leaga Sibiul de Medias.

Iulian Timar spunea...

foarte frumos articolul, la fel şi locaţia, nu am mai fost de câţiva ani pe acolo..

Roxana spunea...

Foarte frumoasa Cetatea...e o placere sa te plimbi prin curtea interioara...sa te urci in turnul clopotnitei...

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc YOYO.
@Roxana-Asa este, daca ai timp te poti bucura de priveliste.

Dudian spunea...

Parcă se plătea intrarea prin 2009 un leu, eu aşa ţin minte...din 11 vizitatori ieşea de-un marlboro roşu.

Viorel Iraşcu spunea...

Da eu am dat 5, pentru ca eram trei!

daniel spunea...

am vizitat si noi anul acesta 2 obiective din romania noastra frumoasa, dar nu cocheta: muzeul ceasurilor din ploiesti si man.curtea de arges, ca in fiecare an! cum v-am putea posta sau trimite spre publicare poze?

Anonim spunea...

interesant daca cineva a observat, anuntul de la intrare: "intrati pe propria raspundere". Asta, pentru ca, in cazul in care adie vantul incep sa se desprinda caramizi din zidurile cetatii. Si locuitorii prezenti ai cetatii trebuie mentionati aici: gaini si iepuri. Sa nu uitam de culturile de legume din curtea cetatii! In rest, cetatea e superba, merita vazuta!

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...