blog de lărgit orizontul Admin: Viorel Irașcu, Bacău, e-mail viocalatorul@gmail.com sau v_irascu@yahoo.com
miercuri, 16 februarie 2011
Peştera Urşilor şi Peştera de Gheaţă- Borsec
Împrejurimile Borsecului nu mai sunt atât de triste precum aleile dintre vilele părăsite. O lume sălbatică sălăşuieşte la marginea staţiunii, acolo unde pădurea de molizi bătrâni, ascunde poteci şi alei cu băncuţe, peşteri şi poveşti cu zâne.
Indicatoarele turistice puse de primărie, te poartă cale de vreo 20 de minute până spre Izvorul Străvechi, proaspăt refăcut, unde liniştea pădurii este spartă de sunetele bocănite ale unei ciocănitori încăpăţânate. Acolo urmezi poteca spre peştera de gheaţă, coborând abrupt un tăpşan de calcar şi travertin, în legătura directă cu fosta exploatare de suprafaţă a acestor roci.
Crucea roşie pictată pe un perete înalt de vreo 40 de metri, te anunţă că ai ajuns la ,,Peştera de Gheaţă", de fapt o hrubă, o cavitate sau, dacă vreţi, o grotă naturală unde un izvoraş ce curge printre diaclazele calcarului, îngheaţă iarna, formând stalactite prinse de jgheaburile surplombate dintre stânci. Nu ştiu dacă vara, aceste formaţiuni de gheaţă rezistă, dar printre fulgii de zăpadă apariţia aceasta are farmec.
După alte 20 de minute de mers printre troienele de zăpadă, care acoperă drumul , ajungeţi la o şi mai spectaculoasă peşteră, numită a Urşilor-probabil loc de hibernare, pe vremuri. Un culoar îngust cu aspect de defileu te poartă către capătul peşterii fără tavan, urmând meandrele desenate de cine ştie ce pârâu, în roca aceasta calcaroasă şi aparent dură.
La un moment dat după o curbă largă, şi după parcurgerea celor 20 de metri de înghesuială, te asteaptă o moviliţă de peturi şi ambalaje de chips-uri, ceva gheaţă şi vreo două lemne arse, semn că teroriştii de week-end, şi-au făcut culcuş şi acolo, la o sticluţă de vodcă.
Merită să te plimbi în mijlocul iernii, deşi cred că vara spectacolul oferit de pădure şi de poienile înflorite este ceva mai atrăgător. De asemenea se poate face o mică drumeţie la cariera de travertin sau puteţi să vă bucuraţi de soare şi apă minerală la Baia Zânelor sau de o cină gustoasă la Korona.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului
Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului Septembrie 2008 surs...
-
Principalele zece lacuri din ţara noastră sunt situate în trepte și forme de relief diferite şi sunt dintr-o varietate de tipuri genetice....
-
Carpaţii Orientali Pasul Prislop (1416 m) - între Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului; şoseaua Borşa-Vatra Dornei; cel mai ...
-
Ce este Medugorje? Un loc sfânt, un loc cu o semnificație specială în inima fiecărui credincios, fie el romano- catolic, greco-catolic sa...
6 comentarii:
Frumoasa invitatie la o plimbare, Viorel! Pacat doar ca nu ne ocupam destul de "teroristi"...
Cred ca ati fi fost si un foarte bun profesor de romana - aveti condei, fraza frumoasa, dar nu va puteti abtine sa nu-i atingeti pe "teroristi". Subscriu fara rezerve atitudinii. Sunt convins ca fiecare ora de clasa are si un moment de educatie pentru protectia mediului. Felicitari!
Bine zis "teroriştii de weekend". Ăştia sunt mai bine antrenaţi decât toată al-Qaeda. Apropo de cioflingari care fac mizerie, acum vreo trei ani, de 1 mai am fost la Mogoşoaia, unde "sfârâiau grătarele" lângă zidurile palatului (la un metru, doi). Ce dreacu să mai zicem...
@Traveling- nustiu cum am putea sa ne ocupam de ei.Ceva sugestii?
@Calatorul- multumesc mult.Nu stiu cum va vedeti, dar ce citesc eu pe blogul dumneavoastra suna foarte bine si foarte articulat.
@Dudian- nu-mi imaginez Palatul Mogosoaia, incojurat de fumul gratarelor fanariote.
Vad ca fiecare regiune ce se respecta are o Pestera de Gheata si Pestera Ursilor.
O placere sa ma plimb cu dumitale !
@Domnul Ilan-corect, asta am observat si eu!
Trimiteți un comentariu