duminică, 6 februarie 2011

Cetatea Callatis- Bazilica romano- bizantină



Cetatea Callatis-ului, ridicată de negustorii greci, îşi descoperă măreţia odată cu săpăturile arheologice dar şi cu construcţiile moderne apărute pe faleza înaltă a Mangaliei.
O asemenea zonă, unde s-a păstrat un edificiu bazilical de tip sirian( sec V-VI), este situată aproape de malul mării, la câteva sute de metri în spatele muzeului de arheologie.
Deşi îngrădită, de teama teroriştilor estivali, ruinele alcătuite din blocuri mari de calcar lipite cu mortar de var, indică preocuparea romanilor de a menţine cetatea grecească la standarde înalte de apărare.



Zidurile cetăţii se întindeau până la marginea mării, unele din ele având şi 1,10 metri grosime şi fiind dotate cu turnuri, iar interiorul cetăţii era plin de construcţii civile, atrium-uri, temple sau mici edificii cu o destinaţie necunoscută nici în ziua de azi, toate însă mărginite sau susţinute de coloane cu capiteluri frumos sculptate.
Ruinele cetăţii se întind pe o suprafaţă mult mai mare, până la Hotel President cel care domină faleza superioară a Mangaliei, dar dezavantajul turistic este evident, pentru că edificiul ,,sirian" se află lângă o bază sportivă şi lângă tarabele sordide cu şlapi, mingi şi chinezării pentru plajă.
Ca de altfel şi Moscheea Esmahan Sultan din 1590, îngrămădită între blocurile comuniste.





Am vizitat şi muzeul de arheologie al localităţii, iar acolo două doamne stau şi vând pliante.
Mă întrebam dacă nu cumva una din ele ar putea să ofere informaţii doritorilor chiar în incinta edificului. Pentru că eu cred ca ideea de turism istoric trebuie promovată şi formată, fără a aştepta mii de turişti la primul semn, ci cu paşi mărunţi, idei bune şi educaţie.
Nu mă aştept la prea multe iniţiative turistice, mai ales ca izvorul Hercules, cel cu proprietăţi terapeutice situat chiar lângă gardul exterior este oprit şi plin de gunoaie, peturi şi excremente de câini.
Atât putem face pentru turismul istoric de la malul mării.

7 comentarii:

Călătorul spunea...

Din cauza mizeriei, a drumurilor proaste, a indolentei celor care si-au gasit un refugiu in turism ori au descoperit aici o vaca buna de muls nu mai reusim sa ne bucuram de frumos, de istorie si de intelepciunea batranilor nostri. Pacat!
Sa nu dramatizam! Cu putina indulgenta putem trece peste aceste neajunsuri. Interesanta postarea, bine documentata cu fotografii frumoase. Felicitari!

Viorel Iraşcu spunea...

Am rabdare...inca.
Multumesc de aprecieri.
Cu respect.

Traveling Hawk spunea...

Ce sa mai zic? Din cele relatate de tine se desprinde aceeasi jale in ceea ce priveste turismul nostru de...frunzulite...Pacat!

Unknown spunea...

D_le Viorel!
Calcarul si mortarul de var nu sunt materiale care pot tine fata eroziunelor si aerului umed si sarat al mari. Dar au fost din abundenta in zona asta si au folosit ca materiale de construit.
Sunteti o sursa nelimitata de comori turistice.
Nu stiu daca pot comenta asa tarziu la " Emblema Apusenilor " dar a fost adaugata la favorite.

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Domnule Ilan.Asa este, nu aveau cum sa reziste, dar pentru monumentul de la Adamclisi s-au gasit resurse pentru a fi reconstruit.Cred ca pentru multe cetati ar(mai) fi posibil acest lucru.
Cu respect.

Maria spunea...

Sa nu exageram in privinta gunoaielor. Intradevar este trist ca ruinele cetatii nu sunt exploatate ceva mai mult. Apropo de Hotel President, au amenajat un spatiu foarte frumos de vizitare a vechilor ziduri. Iar baza sportiva, chiar nu afecteaza cu nimic. In privinta Moscheei...este inconjurata de o scoala, de o cladire de birouri si de cladirea balnearului, blocurile "comuniste" (care chiar arata bine) sunt ceva mai indepartate. Eu cred ca orasul Callatis mai are multe de aratat, in schimb, locuitorii Mangaliei ar mai trebui educati un pic.

Viorel Iraşcu spunea...

@Maria- da, sunt de acord sa nu exageram.Stiu despre spatiul deosebit amenajat in Hotelul President.Nu-mi place ideea de a aglomera un sit arheologic de o asemena valoare, cu terenuri de sport si tarabe. Cit despre potentialul orasului-oricum neexploatat- acesta este urias.
Moscheea, orice ati zice, pare straina intre constructiile, chiar si renovate din zona.Este drept ca multe amenajari urbanistice nu se mai pot face, ea asa ramane. Cum ramane cu informarea si cu indicatoarele care lipsesc cu desavarsire din zona adiacenta?
Cu respect si cu felicitari pentru felul in care va exprimati mandria de a apartine acestui oras.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...