joi, 9 decembrie 2010

Salina Turda- o minune tehnică ROMÂNEASCĂ

mina Terezia şi lacul în sare



intrarea de la Durgău, din ,,spatele,,orasului

Periplul apusean l-am început cu salina Turda, cea despre care auzisem si văzusem, în ultimul timp atâtea. Stiam că este modernizată dar nu mi-am imaginat aşa ceva. In primul rând parcarea, plină de masini din UE, intrarea făcută cu cartela, organizarea şi toaletele!!! -impecabile. Mai greu cu orientarea şi indicatoarele în Turda. Dar ce să-i faci, nimic nu este perfect. Mai ales în România.

galeria Franz Iosif

Pe scurt, mina are o veche istorie, care începe odată cu stăpânirea romana a oraşului Potaissa( vechea denumire a Turzii), trece prin perioada stăpânirii habsburgice si este închisă în 1932, datorita instalatiilor vechi dar si din cauza deschiderii unor noi mine la Ocna Dej şi la Ocna Mureş, dotate cu instalatii moderne de exploatare.



Acesta închidere marchează ,de fapt, începând cu anul 1950 trecerea minei în exploatare turistică si de cură de aerosoli.
Mina amenajata pe care o vedeţi se numeste Rudolf sau Sfântul Nicolae, şi are 40 metri si 13 etaje, un lift modern cu pereţi de sticlă ce îţi oferă o panoramă deosebită, o roată uriaşă în mijloc, o mică scenă de spectacole şi alte distracţii. Iar bărcuţele se află în galeria Terezia, unde se găseşte un lăcuşor suprasaturat de sare, dar si o mică insuliţă de 5 metri înălţime.



Destul de scumpă este intrarea(15 lei) dar merită, la fel ca si distracţiile din interior care costă la rândul lor.
La primul nivel se află un tunel/galerie numit Franz Iosif cu o lungime de 917 metri şi care a fost realizat între 1853 -1870, pentru a facilita transportul sării de la zona de exploatare, direct în oras. Lucru care până atunci se făcea prin ocolirea dealului cu sare( a cutei diapire) pe un drum abrupt. A fost folosit mult timp ca depozit de brânzeturi.

stalagtitele de sare care pot ajunge la 2 metri lungime!
alveolele în sare generate de condens si de apa infiltrată în sare

7 comentarii:

Călătorul spunea...

Chiar doream sa ma documentez despre Salina Turda, asa ca postarea pica bine. Apreciez stilul succint, doar cu informatii utile. Felicitari pentru poze.

Unknown spunea...

Foarte interesant articolul! As vrea sa ajung si eu acolo anul viitor.
Foarte frumoase pozele!

Traveling Hawk spunea...

Buna postare, Viorel! Am vazut nu demult si la VertAnge poze din salina si spuneam si acolo ca voi merge sa o vad, poate chiar vara care urmeaza.

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc, si sper ca am deschis noi orizonturi.Cu respect.

ioana spunea...

Arata foarte bine, chiar au facut treaba buna. Poate se gandesc sa o renoveze si pe cea de la Slanic Prahova.

Tudor spunea...

Va admir pentru ceea ce faceti si pot sa spun ca pozele pe care le-ati postat sunt uimitoare. Cu siguranta voi trage o fuga pana la Turda la anu'. Bineinteles, pe noua autostrada!

Tudor

Tivadar Emanuel spunea...

am fost si eu dumincia trecuta . e ft fain acolo!

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...