LIMITE:N-Depresiunea Brașov;S -Subcarpații Curburii;E-Valea Prahovei;V-Valea Dâmboviței;
CARACTERE GENERALE:
- Altitudinea maximă 2505 m – M-tii Bucegi (Vf. Omu)
- Alcătuirea geologică cuprinde: şisturi cristaline(M-tii Leaota), calcare(M-tii Piatra Craiului), conglomerate (M-tii Bucegi)
- Se delimitează prin abrupturi față de zonele înconjurătoare;
- Relief glaciar (Vf. Omu), circuri şi văi glaciare puţin dezvoltate;
- Relif carstic (pesteri și chei) – Peștera Ialomiței, Peștera Dâmbovicioarei;
- Relief pe conglomerate (Sfinxul, Babele, platourile din Bucegi);
- Masivitate datorată altitudinilor mari şi lipsei depresiunilor şi văilor.
SUBDIVIZIUNI:M-tii Bucegi, M-tii Leaota,M-tii Piatra Craiului,Culoarul Rucăr- Bran
CLIMA:factorii ce influenţează clima în această zonă sunt: circulaţia generală a maselor de aer dinspre vest,relieful prin altitudine si orientare; t.m.a. 0° - 6° C; şi chiar sub 0°C,media anuala pe Vf.Omu= -2,6 grade ,precipitatii medii anuale – 1000 – 1200 mm/an şi peste 1200 mm/an în unele masive muntoase; vânturile: Vânturile de Vest, brizele montane, Etaje de climă: - climat montan şi climat alpin în M. Bucegi şi în M. Piatra Craiului
HIDROGRAFIA: Dâmboviţa (limită vestică a acestei grupe), Prahova (limită estică a acestei grupe), Ialomiţa izvorăşte din Bucegi într-o zonă situată sub Vf. Omu
LACURILE: lacuri de acumulare pe Ialomiţa( Scropoasa și Bolboci)
VEGETATIA:zone de vegetatie : zona pădurilor și zona alpină
Zona pădurilor : et. fagului 600-1200m, et. coniferelor 1200-1800m ( molid, brad, pin, zadă)
Zona alpină: etaj subalpin 1800-2000m (jneapăn si ienupăr), etaj alpin( pajisti și pășuni alpine);
FAUNA: mistret, cerb, urs, capra neagră;
Obiective turistice:staţiunile de pe Valea Prahovei: Buşteni, Sinaia și Predeal( Azuga este în Muntii Baiu), Castelul Peleş din Sinaia, Platoul Bucegilor cu Babele si Sfinxul,Vârful Omu, Vârful Caraiman și Crucea reginei Maria, Peştera Ialomitei, Lacurile de acumulare Bolboci și Scropoasa, Cheile Orzei, Zanoagei și Tătarului de pe Ialomița, Releul de televiziune de pe Coştila, Vârful Bucşoiu cu fenomene paranormale, Casa memoriala George Enescu din Sinaia, Cascada Urlătoarea din Buşteni, traseele turistice din Piatra Craiului.
4 comentarii:
Trebuie sa recunosc ca prin Bucegi, "bulevardul capitalei", am umblat mai putin decat ar fi trebuit, poate, zicand mereu ca am timp si mai tarziu. Care tarziu a si venit dar, din pacate, la capitolul montan nu mai pot face prea multe din cauza unor restrictii medicale. Ma refer aici la zonele cu adevarat frumoase si interesante, nu neaparat la platoul Bucegilor.
Imi pare rau de problemele medicale.Am auzit, insa, ca sudul acestor munti, zona Moroieni, este deosebita, si imi propun la vara sa ajung acolo.
Buna-seara,don' diriginte!Trebuie sa recunosc ca mi-e dor de lectiile dumneavoastra de geografie, mi-e dor de acele lectii bine structurate pe care chiar le invatam cu placere acum vreo 2 ani pentru teza cu subiect unic...Imi lipseste chiar si caietul meu cel ordonat cu lectii despre munti, dealuri si campii ale Romaniei...Mi-e dor sa-mi rescriu tabelul cu altitudini zi de zi, cat mai colorat, ca sa le pot retine(culmea e ca si acum mai stiu cateva valori ale altitudinilor).
Sunteti un profesor de exceptie care isi doreste sa le usureze vietile elevilor, predandu-le cat mai ordonat si mai bine! Conteaza mult asta pentru toti cei care au stat,stau si vor sta in bancile din fata dumneavoastra, pentru ca si noi, elevii avem offurile noastre si de la noi se cer foarte multe...fiecare profesor cere pentru el ce-l intereseaza...de asta e nevoie de multi ca dumneavoastra, ca sa ne fie noua bine!!!!
DIANA AGOP
P.S. Mi-e dor si de dumneavoastra!!
Diana, multumesc pentru cuvintele frumoase.Si mie mi-e dor de tine si de intreaga clasa.Te pup.
Trimiteți un comentariu