miercuri, 1 septembrie 2010

Zada argintie sau mutaţia genetică a laricelui



Puţină lume ştie despre zadă sau larice sau ceea ce în limbajul muntenilor de sub Cehlău se cheamă ,,CRINI"(cine stie despre brânele reliefului structural din Olimpul Carpaţilor, stie despre ,,poliţele cu crini").

Dar şi mai puţină lume ştie despre zada argintie care, ca si bradul argintiu, reprezintă o mutaţie genetica rară, cam cum ar fi albinoşii în lumea negroido-ecuatorială.

Am fotografiat acest exemplar(unicul văzut de mine în ţară-dar ce însemn eu-ha) undeva în curtea interioara a hotelului de la mare, din Venus, unde trag de vreo doi ani.

Interesant este la acest arbore, că are un mod special de a se adapta la temperaturile scăzute din zona montană( nu este cazul aici pentru ca a devenit un arbore ornamental) şi anume acela ca îi cad acele/frunzuliţele iarna, pentru ca în timpul primăverii să creasca smocuri, smocuri dulci si micuţe, ca si conurile lor, căci sunt conifere ca si bradul, molidul, pinul, zâmbrul sau tisa.

4 comentarii:

Anda spunea...

Interesant, chiar nu stiam amanunte despre zada argintie. La Raluca am stat si noi anul trecut, am admirat gradina interioara fara sa studiez prea mult speciile si fara sa sesizez raritatile ;). Multumesc de precizari, data viitoare voi privi mai atent in jurul meu :)

Viorel Iraşcu spunea...

Da, Anda trebuie sa fim mai atenti.Acolo mai erau si un Gincko si o albizia.Despre ele, mai tirziu.Cu respect.

Fortuna noua spunea...

Alo, mai e cineva aici?!
Ați putea să-mi spuneți de ce se mai numește zada și crin?
Azi am avut o revelație: am găsit într-o pădure din Austria niște copaci tăiați, erau grupați în mai multe gramezi, probabil pe soiuri. Una din grămezi emana un miros atât de frumos, un parfum dulce acrișor și diferit de coniferele cunoscute, pin, brad sau molid. Pe grămadă asta am găsit o crenguță de zada, Laerche se numește aici, de aceea cred că era vorba despre copacul asta. Sincer, m-am îndrăgostit de parfumul acela și aș vrea să planteze copacul in gradina, dar nu știu exact ce e . Numele de "crin" îmi confirmă că ar putea fi parfumul de zada, dar daca era cedru sau chiparos, cine ar putea ști?

Anonim spunea...

Este cedru, nu este zada.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...