blog de lărgit orizontul Admin: Viorel Irașcu, Bacău, e-mail viocalatorul@gmail.com sau v_irascu@yahoo.com
luni, 14 iunie 2010
Turnurile Sighişoarei şi scurta lor poveste!
Sighişoara a avut nu mai puţin de 14 turnuri, din care azi au rămas în picioare doar nouă. Fiecare dintre cele 14 turnuri medievale aparţinea unei bresle de meşteşugari, care aveau sarcina de a îngriji şi apăra turnul, precum şi o bucată din zidul de 920 de metri al cetăţii propriu-zise.
Altă postare despre Sighișoara- aici.
Începem aleator cu:
TURNUL FIERARILOR
Înălţat în 1631 pe locul Turnului Bărbierilor, are cinci guri de păcură şi patru goluri de tragere. Aici se doreşte, ca după restaurare să funcţioneze ,,Teatrul din Turn".
TURNUL CIZMARILOR
Atestat în 1522, are un acoperiş cu două turnuleţe de observaţie, a ars în 1676 si a fost refăcut în 1681. Adăugarea scării s-a facut în 2001!?
TURNUL CROITORILOR(sec.13-14)
Străjuieşte intrarea de vest în cetate, are două ganguri cu grilaje, trei guri de păcură şi patru ferestre de tragere. După restaurare aici se va amenaja un muzeu al industriei textile.
TURNULCOJOCARILOR ŞI ÎN FUNDAL TURNUL MĂCELARILOR
Turnul Cojocarilor sau al Blănarilor este ridicat prin secolul al XIV lea, cu trei guri de păcură, iar Turnul Măcelarilor din secolul 15 are o platformă alăturată unde erau instalate tunurile(Bastionul Măcelarilor). După restaurare, în Turnul Măcelarilor, va funcţiona un spaţiu expoziţional și de informare în domeniul arhitectural.
TURNUL COSITORARILOR( în centru stânga imaginii)
Înălţime de 25 de metri, etajul este octogonal iar acoperişul hexagonal. Nu a putut fi cucerit niciodată iar găurile din ziduri datează din 1704 de la gloanţele curuţilor. Este șubrezit de infiltraţii și de amplasarea sa pe versantul abrupt al dealului.
TURNUL CU CEAS SAU TURNUL SFATULUI
Înălţime 64 de metri, adăposteşte azi Muzeul de Istorie, sfera aurită de 1 metru diametru din vârf are introduse documente despre istoria saşilor, iar ceasul are figurine ce înfăţişează toate zilele săptămânii.
TURNUL FRÂNGHIERILOR SAU TURNUL LOCUIT
Situat la intrarea în cimitirul vechi, lângă Biserica din Deal, acest turn este în mod tradițional singurul care este locuit, pentru că aici trebuie să stea paznicul și îngrijitorul cimitirului.
Din prezentare lipsește Turnul Tăbăcarilor din cauza lipsei unor unghiuri adecvate de fotografiere, dar și pentru că este aproape invizibil din interiorul cetații.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului
Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului Septembrie 2008 surs...
-
Principalele zece lacuri din ţara noastră sunt situate în trepte și forme de relief diferite şi sunt dintr-o varietate de tipuri genetice....
-
Carpaţii Orientali Pasul Prislop (1416 m) - între Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului; şoseaua Borşa-Vatra Dornei; cel mai ...
-
Ce este Medugorje? Un loc sfânt, un loc cu o semnificație specială în inima fiecărui credincios, fie el romano- catolic, greco-catolic sa...
7 comentarii:
This is a very great place and an ideal destination to explore and reveal all the unseen discoveries of this great destination.
This place is best suited for all the travel and travel photography for its beautiful spots and charm and attractiveness.
Frumoase poze si descriere a cetati Sighisoara.
La toate pozele ati adaugat o descriere inafara de prima poza.
Pot eu sai adaug ceva interesant ?
Stiti ca si domnul tobosar ie profesor ? Mai exact, profesor de desen in timpul anului scolar si in vacanta tobosar si ghid.
Va uresc o vacanta placuta !
Wow, one of the best read posts so far.
Merg la Sighisoara in fiecare an si am aflat si eu de povestea din spatele celebrului personaj.Oricum multumesc.
Am avut putin timp de petrecut in Sighisoara si nu am aflat atatea despre turnuri.
in mai dam si noi fuga pana la sibiu si poate ajungem si la sighisoara :D. util, f util articolul!
Multumesc Andreea. Succes!
Trimiteți un comentariu