luni, 19 aprilie 2010

Fosta staţiune Solca şi durerea unui localnic


Am primit pe mail de la Alexandru, o reactie la câteva postari facute despre Solca si împrejurimile acestui oras bucovinean. Dupa cum veti observa, din cuvintele lui Alexandru razbate o tristete care vine si de la meleagurile copilariei( nu avem toti asa ceva ?) dar si de la gândul legat de ,,ce ar fi putut deveni Solca".


,,Am placerea de a te saluta si de a-ti spune ca e bine ceea ce faci. Daca ar exista mai multi sau ai avea o buna echipa cred ca turismul romanesc ar avea doar de cistigat.... insa ai dreptate, sunt si alti care ar trebui sa faca ceva pentru aceste zone, putine, dar care inca exista, frumoase si pe cale de a fi distruse. Am vazut o fotografie din ce ai publicat si vad ca padurea dispare intr-un mod.... ,uite am regasit doua foto mai clare si placute daca vrei sa le publici. Da cunosc o parte din obiceiuri, am vazut Pietrele Muierilor urmarind un traseu cu indicii care erau evidente, dese si pline de locuri unde apa cristalinacu mici izvoare te astepta sa iti potolesti setea, zone amenajate (perioada lui Ceausescu nu-mi pare rau ca s-a dus, imi lipsesc insa aceste frumuseti si "interesul" pentru natura). Asa cum ziceam era un orasel in care traiau in jur de 20.000 de persoane, unde in fiecare an veneau pentru a se trata cu izvoarele( ape minerale clorurosodice) captate la unu din cele doua "spitale", multi bolnavi, iar in fabrica de bere erau angajati in jur de 1.000 persoane in trei schimburi, iar in 2005 am ajuns sa aud ca tot orasul, de la primar pina la gunoier sau fie 200 in total??( n.m. in jur de 5000) suparat? trist? cine a facut bine si cine nu?.Nu stiu! Sti, cind ajungi si vezi ceea ce vezi, si sti cit a fost de frumos, cind vezi ceea ce a mai ramas... e dureros. Toate pasunile erau pline de animale care ofereau o brinza si un lapte extraordinar, si cind zic ca nu am regasit aceste arome e si pentru faptul ca orasul Solca este locul doi in Europa ca si puritate de atmosfera??? O zic alti, eu l-am simtit. Te salut si sper sa reusim intr-o zi sa bem si o bere impreuna( era foarte buna)."
Alexandru Tehanciuc

5 comentarii:

Unknown spunea...

Bun venit la capitalismul din occident. Populatia se rareste cu cat scad locurile de munca. Bugetul guvernului nu ajunge si paraseala creste, pana va veni un investitor care o sa primeasca locul aproape pe gratis. Fara investiti si crearea de noi locuri de munca, din pacate situatia nu se va schimba.

Viorel Iraşcu spunea...

Din pacate aveti dreptate,Domnule Ilan. Totusi vina cea mai mare o au autoritatile locale, care nu au facut ,in 20 de ani, decit sa administreze un dezastru sau sa amine declansarea lui. Cu respect.

Fulgeratorul spunea...

Buna ziua!
Sunt interesat de un schimb link-uri cu acest blogul dumneavoastra

Blogul meu este http://obcinilebucovinei.blogspot.com/
Astept un raspuns de la dvs cu un comentariu daca sunteti de acord cu acest parteneriat sa va adaug si eu in lista .
Va mltumesc!

falqtzyk spunea...

Chiar sunt de acord cu ce a zis Alex...De abia acum vad blogul tau si imi dau seama cat de frumos este in micul orasel. Sunt foarte multe lucruri ce au fost si din pacate, s-au desfiintat sau au falimentat din cauza ca nu s-a implicat nimeni sa le mai tina in picioare.
Padurea de defriseaza pentru ca nimeni nu le are grija. pentru ce mai exista padurari? acestia in loc sa o ocroteasca, o taie, lasandu-i si pe hotii de lemne sa ne faca disparut "aurul" nostru - padurea . E tot ce mai avem de pret in micuta localitate. Aceasta padure ascude legende despre pietrle muierilor, dupa cum am vazut ca ai scris si tu, dar si adaposteste vietati carora nimeni nu le da importanta. Era mult mai frumos cand eram mai mica. Pe marginile strazilor erau copaci, iar toamna era un peisaj feeric. Cu toate ca era efemer, te trimitea intr-o lume de basm, iar din acel basm intrai in altul chiar cu urmatorul anotimp. Nu pot sa descriu in cuvinte ce sentimente te cuprindeau cand zareai toate acele privelisti.
In legatura cu fabrica de bere, era foarte renumita. Am venit anul acesta sa ma inscriu la facultate in iasi, iar profesorii, dupa ce au auzit ca sunt din Solca, m-au intrebat imediat de fabrica de bere. Acesta a fost primul lucru care intr-adevar m-a mirat. Auzisem ca a fost foarte renumita, dar nu ma asteptam ca iesenii sa cunoasca berea de Solca. Unii nu au auzit de mult de ea si m-au intrebat daca mai functioneaza. Se vedea pe fetele lor dezamagirea cand le spuneam ca a fost inchisa.
Al doilea lucru care m-au intrebat, a fost de pietrele muierilor. Unii chiar spuneau ca merg aproape in fiecare an, in vacanta cu cortul si pe la noi.
Imi pare rau sa spun ca ce a fost in Solca, nu va mai putea fi. Acum nu se mai implica nimeni in nimic. Este o nepasare totala. Iar aceasta nepasare ne acapareaza pe toti, chiar daca poate unii dintre noi vrem sa mai facem ceva. Fiind tineri, nu prea avem pe ce ne baza.
Ma bucur sa vad ca cineva totusi mai scrie si despre Solca. Este un sentiment foarte placut cand vezi ca cineva iti da dreptul sa te poti exprima liber si sa iti spui parerile.
Ai un blog reusit si iti multumesc ca mi-ai reamintit cat de frumoasa este Solca.

Viorel Iraşcu spunea...

FALQTZYK- asa este! Din pacate Solca moare. Sper sa nu se si predea.Trec de cel putin zece ori pe an pe acolo, in drum spre casuta mea de la Putna, si nu ma gandesc decat la uitare.
Cu respect.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...