marți, 16 martie 2010

Vulcanii Noroioşi-sălbăticie selenară



La 12 kilometri de comuna Berca pe un drum asfaltat( surpriză!) dar acoperit de zăpadă îngheţată, cu multe suişuri şi coborâşuri, serpentine şi podeţe, printr-un peisaj semidezolant lipsit de vegetatie arboricolă, ajungeţi la Pâclele Mari, la altitudinea de 322( parlamentari!) de metri.



Zgomotele ciudate care se aud în liniştea selenară a zonei i-au făcut pe localnici să le numească ,,pâcle " sau ,,fierbători'' , zgomot legat de bolboroseala leneşă a noroiului venit de la 3000 de metri adâncime.



Gazul metan, apele freatice si argila omniprezentă în substratul geologic formează acest amestec rece tot timpul anului, care înfioară privitorul şi-l duce cu gândul la cazanele lui Scaraoţchi. Suprafata de de 22 de ha a acestei rezervaţii unice si conurile de peste doi metri ce amintesc de geometria vulcanilor reali sunt cele mai cunoscute din ţară, dar în apropiere se află şi Pâclele Mici (situate la altitudine mai mare si cu o suprafaţă 16,5 ha) şi Pâclele de la Beciu dar si Fierbătorile de deasupra stadionului din Berca.



Eseistul Alexandru Odobescu nota în stilul satiric al ,,Pseudokinegetikos-ului" că: ,, ...vă spun eu că acolo şi-a aşternut necuratul cazanele cu smoală clocotită, iar pe sub pamânt gâlgâie şi fierbe glodul noroios, mai rece decât gheaţa, mai negru decât ceaţa..."



,,Balele cătrănite" ies din gura ,,vulcanului" şi se răspândesc pe o suprafaţă considerabilă, creând văi cu lavă neagră, ce dau aspectul bizar al zonei, de loc uitat de natura verde, de loc pământos, secetos şi crăpat. În aceste locuri şi-au găsit rădăcina plante unice cum ar fi gărdurariţa, colilia sau ruşcuţa.



Platoul pe care se află vulcanii noroioşi este situat la baza unui deal care nu se putea numi decât Balauru' şi care străjuieşte acesta zonă în care jocul pe verticală şi pe orizontală al faliilor, face ca vulcanii să apară în cele mai neaşteptate locuri, din acest motiv podeţele propuse de autorităţi nu-si găsesc susţinerea nici la propriu şi nici la figurat pentru că natura ne joacă-în acest caz- feste ,,murdare''.



13 comentarii:

DUTA spunea...

Interesant loc. Mi-a placut video-ul care aduce zgomotele ciudate.

JulieTTe spunea...

Foarte interesanta locatia de data asta! Dupa ce am citit ma gandesc ca poate la vara o sa ajung si eu pe acolo, cel putin sa vad aceste lucruri...

:* ai grija de tine

Unknown spunea...

Iarna locul pare mai putin noroios decat vara.
Un turist dela noi a fost acolo vara si a recomandat sa se aduca haine si incaltaminte de schimbat ca sau murdarit cu noroi.

Viorel Iraşcu spunea...

@DUTA- din pacate vantul se aude mai tare;
@Julie- sper sa ajungi si iarna nu numai vara cind este aglomeratie.De ce mi-ai spus sa am grija de mine? Sau este doar o urare?
@Domnul Ilan-cred ca turistii care s-au innamolit au vrut sa vada mai de aproape pentru ca in mod normal sunt zone in jurul vulcanilor foarte uscate.

Roxana spunea...

Cred ca esti singurul care a ajuns iarna in locurile acelea...trebuie sa fie cu totul si cu totul deosebit fata de vara cand e destul de aglomerat...mi-ar place si mie!

Unknown spunea...

Si eu am un prieten, putin mai robust ca a dumitale dar ie cam gingas cu umezeala, ploia si noroiul.
Prietenia lui ma costat destui bani asa ca eu am grija de sanatatea si curatenia lui si ma interesez de inprejurimi.
Am uitat sal introduc : NIKON D40, 18-135 . :-)))

Viorel Iraşcu spunea...

@Roxana- nu mi-am propus in mod deosebit, pur si simplu s-a intimplat.Dar spectacolul a fost impresionant.
@Domnul Ilan-,,prietenul"' dumneavoastra nu poate sa-mi trezeasca decit respect si o invidie pozitiva, cu toate gingasiile lui.Cu respect.

Octavia spunea...

Pe vremuri se studia la scoala "Pseuodokinegetikos", dar azi...
Ruscuta e o planta ocrotita de lege? Unii spun ca da, altii ca nu. Care este adevarul?

Octavia spunea...

Pe vremuri se studia la scoala "Pseuodokinegetikos", dar azi...
Ruscuta e o planta ocrotita de lege? Unii spun ca da, altii ca nu. Care este adevarul?

Octavia spunea...

Pe vremuri se studia la scoala "Pseuodokinegetikos", dar azi...
Ruscuta e o planta ocrotita de lege? Unii spun ca da, altii ca nu. Care este adevarul?

Viorel Iraşcu spunea...

@Octavia-Din ce stiu eu, acolo doar gardurarita este declarata monument al naturii, fiind in cea mai vestica locatie de pe continent.Celelalte sunt plate specifice pentru terenuri argilo-saraturoase.

Octavia spunea...

Imi pare rau pentru repetarea comentariului! Multumesc pentru raspuns. Dar despre laleaua pestrita ce stiti?
Este monument al naturii?

Viorel Iraşcu spunea...

@Octavia-nu stiu daca este ocrotita, stiu doar ca se mai numeste bibilica si are un desen ca o tabla de sah roscat-galbuie. Creste in sudul tarii.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...