blog de lărgit orizontul Admin: Viorel Irașcu, Bacău, e-mail viocalatorul@gmail.com sau v_irascu@yahoo.com
marți, 23 martie 2010
Casa memorială Al. Vlahuţă- o Românie Pitorească dar nerecunoscătoare
Citesc într-un ghid că undeva între Râmnicu Sărat şi Focşani se află, în localitatea Dragosloveni, casa memorială a celebrului autor a a cărţii de căpătâi pentru călători -România Pitorească.
La kilometrul 164, după cum citesc pe pliantul luat de acolo, caut disperat un indicator.
După prima intersecţie nu găsesc nimic, după a doua o iau prin Gugeşti, ocolesc fabrica de lemn, înconjur jumătate din podgoriile Vrancei şi undeva la capătul satului, după ce traversez iar E85, dau după 200 de metri de o căsuţă cu cerdac şi cu etaj, în faţa căreia se află statuia poetului și prozatorului.
Dezamăgit, întreb ghidul de ce nu există niciun indicator şi îmi spune că cei de la drumuri nu l-au considerat conform!
Conform cu ce?
Că toată ţara e plină de indicatoare către mânăstiri obscure și kithcioase în care unii călugări cred că l-au găsit pe Mesia, pe coclaurii credinţei!
Acelea cu ce sunt conforme?
Poate cu vreun pomelnic pentru răposaţii directorului de la drumuri.
Intru şi aflu că nu este casa unde s-a născut poetul(1858-1919) ci aceea în care a locuit câțiva ani în timpul Primului Război Mondial, o casă unde se întâlnea foarte des cu prietenii săi, Barbu Delavrancea și I.L.Caragiale.
Născut în satul Pleşeşti din fostul judet Tutova, poetul prozator a iubit dealurile dogorite de podgorii din Vrancea aceea rubinie, care l-a adoptat și l-a maturizat spiritual.
Pleacă din Dragosloveni cu un car prăfuit în care-şi pune câteva lucruri, atunci când linia frontului îl obligă să se retragă în Moldova.
Întreb pe doamna muzeograf câţi vizitatori are într-un an, si îmi spune că puţini ştiu despre aceasta casă memorială înfiinţată în amintirea scriitorului, în 1958 iar pe siteul muzeului Vrancei NU există fotografii!!!- aşa că singurele poze sunt la mine pe blog- şi mă roagă să-i trimit vreo două poze!
Pe siteul vrancea.com se afla și pagina cu muzeul Vrancei, deci nu există un site individual!!
Aşa se face turism cultural în ţara noastră: fără bani, fără promovare, fără nerv, fără interes şi fără...poze.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului
Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului Septembrie 2008 surs...
-
Principalele zece lacuri din ţara noastră sunt situate în trepte și forme de relief diferite şi sunt dintr-o varietate de tipuri genetice....
-
Carpaţii Orientali Pasul Prislop (1416 m) - între Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului; şoseaua Borşa-Vatra Dornei; cel mai ...
-
Ce este Medugorje? Un loc sfânt, un loc cu o semnificație specială în inima fiecărui credincios, fie el romano- catolic, greco-catolic sa...
8 comentarii:
Vai, dar doamna Udrea se bate cu cărămida-n piept că face reclamă la turism ! Problema este că domniţa din Pleşcoi n-a auzit de Vlahuţă, aşa cum, probabil, habar n-are unde s-au născut sau au trăit marii scriitori ai neamului...
Felicitări pentru această postare!
In ceea ce priveste indicatoarele din Romania - no comment! te poti invarti pana ametesti, cand vrei sa gasesti directia pe care o cauti!!!
Dar revenind la Vlahuta: Cine a spus mai impresionant decat el ce este iubirea de tara:
"Intr-o tara asa de frumoasa, c-un trecut asa de glorios,in mijlocul unui popor atat de destept, cum sa nu fie o adevarata religie iubirea de patrie si cum sa nu-ti ridici fruntea, ca falnicii stramosi de odinioara, mandru ca poti spune: "Sunt roman!"
Nu am stiut cine este Al. Vlahuta dar intalnind un nume cunoscut " Ion Luca Caragiale " care tin minte ca era un dramaturg ( cu toate ca nota mea la literatura nu era ceva de mandrit :-)) ) am hotarat so intreb pe VIKI(pedia) de ce ie vorba.
Asa am gasit ca mai exista o casa memoriala al d_lui AL. Vlahuta in satul manastiresc Agapia.
Casa a fost construita de sora lui care sa calugarit si el venea acolo sa se odihnesca vara la aerul racoros cum bacaoani plecau vara in apropiere de Agapia, la Piatra Neamt.:-))
Im pare rau ca nu am stiut asta cand am fost la Manastirea Agapia.
Va multumesc si cu sinceritate acuma orizontul meu sa largit.
@Matilda-multumescpentru aprecieri si apropo de Plescoi ...cirnatii sunt totusi deliciosi!
@Octavia-pot spune ca sunt invidios la modul pozitiv, ca nu mi-a venit mie ideea unui asemena motto.Cu respect.
@Domnul Ilan- vedeti daca ma bazez numai pe surse scrise si nu caut pe WIKI, n-am stiut de casuta de la Agapia. Multumesc.
D_le Viorel !
Santeti de apreciat pentru efortul si timpul investit pentru a adauga caramizi noi la temelia turismului romanesc.
Ma scuzati ca va dau sfaturi din departare ( ca locul de uscat carnati din Plescoi :-)) ), dar odata cu trimeterea pozelor doamnei muzeograf sai spuneti de casa dela Agapia si poate ca va face acolo o vizita si va adauga cateva randuri la pagina siteului Vrancea. Aceasta colaborare nu poate strica, numai ajuta la marirea publicitari caselor memoriale.
Inteleg ca doamna Udrea ie d_na ministra de turism.
Nici o grija, politicieni din toata lumea au pieptul unflat de mandrie sau de batai in piept si dupa alegeri nu te vad la un metru.
Domnule Ilan, multumesc de sfat si fiti sigur ca voi face aceasta interventie.Cit despre politicieni, imi place felul in care ma consolati.
La noi este in voga un cintec care incepe asa:,, Dar nu-i nimic, sunt consolat de mic".
Adica avem tarie!
Ca sa va citez pe dvs:"Ce Romanie nerecunoscatoare" fata de un OM care a iubit-o atat de mult! De altfel, inainte se studiau in scoala unele fragmente din "Romania pitoreasca"; azi se studiaza altceva! Cartea este foarte buna, atat din punct de vedere geografic, cat si literar.
Ai dreptate Octavia.Cel mai frumos pasaj, dupa parerea mea este descrierea calatoriei cu pluta pe Bistrita.Cit despre ce se mai studiaza azi la scoala, nu ma pronunt.Cu respect.
Trimiteți un comentariu