marți, 2 martie 2010

Biserica Şuncă şi Slănină- monument UNESCO din Dârjiu

Am rămas surprins să aflu că există în România şi biserici monument prezente pe lista patrimoniului mondial, care au şi altceva în afară de fortificaţii și picturi. Aceasta biserică menţine sau ascunde în turnurile sale un obicei multisecular şi unic în lume, anume depozitarea produselor de şuncă şi slănină din sat. Acest obicei se mai practică sporadic în câteva comunități reformate sau catolice din țară, multe din turnurile fortificațiilor numindu-se ,, ...al Slăninilor".
Ideea de comunitate unită, de întelegere între membrii ei este atât de bine reprezentată de obiceiurile din zonă încât, deşi nu sunt secui, sunt mândru că asemenea tradiţii se mai respectă în ţara mea.
Biserica din Dârjiu, judetul Harghita este situată la 20 de kilometri de Odorheiu Secuiesc, pe drumul spre Sighişoara. Undeva după Feliceni, faceţi stânga şi urmăriţi panglica de asfalt îngust și modernizat(!) care vă duce până în comună.

Aici, surpiză, drumul nu mai este asfaltat ci foarte desfundat. De fapt, nu este o surpiză pentru ţara noastră. S-or fi terminat banii la indicatorul cu patrimoniul mondial UNESCO.
Oricum, peisajul este fabulos și aduce oricui aminte de stilul de viață transilvănean, cu obiceiurile lor domestic, în care se amestecă influențele germane, maghiare și românești.

Doamna care ne întâmpină la portița joasă cu țâțâni ruginite este soția pastorului unitarian și un fel de ghid al bisericii. Rămânem uimiți de zona de incintă  a fortificației plină cu obiecte vechi, un adevărat muzeu în aer liber, cu lăzi uriaşe pentru depozitarea cerealelor, cu cărute cu roţi de lemn şi mici cămăruţe renovate unde vara drumeţii sunt ospătaţi cu ceapă, urdă, şuncă şi slănină.
În interior nu putem fotografia pentru că pictura ce-l înfăţişează pe Sfântul Ladislau și cărămida cu inscripţie runică din secolul XIII, se pot deteriora.

Este ușor de înteles aspectul, mai ales că doamna se exprimă politicos de stricat în limba română, astfel că mergem către amvonul şi altarul bisericii unde se ţin slujbe din secolul XIV-XV.
În acele timpuri, după marea invazie tătară, se vorbea despre o biserică a cărei apariţie, spune legenda, a fost anunţată de o stea. Iniţial a fost construită în stil romanic- tip hală- apoi transformată în stil gotic cu ziduri cu contraforţi.
Întrebăm din nou despre şuncă şi ni se spune că, după Crăciun oamenii o ţin în casă până dă căldura, după care mută hălcile afumate în turnul/ bastionul de vest, unde microclimatul și aerarea tipică fac ca aceste ,,porcării" să devină absolut delicioase.
Nu este singura atracție, apa din fântâna cetăţii este considerată miraculoasă și este folosită de pastor la Botez, iar tot aici ciobanii mulg oile și obţin un caş şi o urdă nemaipomenită, după o rețetă numai de ei știută.

Pe stema bisericii stă scris în maghiară - ghidul ne traduce:
,,Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi întelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii"
( Matei 10:16)
Iată de ce iubesc România!






















10 comentarii:

DUTA spunea...

Foarte interesanta chestia asta de depozitare de hrana in incinta unei biserici sfinte!

Viorel Iraşcu spunea...

Acolo se depoziteaza in interiorul zidurilor care au un fel de crame pentru alimente si unelte, nu sunt propriu-zis in biserica. Dar ma rog se poate spune si asa.Cu respect.

Roxana spunea...

Ce fain ca ai ajuns acolo...de multa vreme vreau si eu sa ajung...am vazut un reportaj la tv despre biserica asta...

Viorel Iraşcu spunea...

Roxana, drum bun si sa dea Domnul sa ajungi cit mai repede. Dar neaparat vara, ca sa gusti si din sunca lor.

Unknown spunea...

Sper ca mai aveti in sacul de turism inca cateva perle turistice din Harghita si vor fi publicate pana in vara.
Sant curios sa stiu care este parerea Comunitati Europene despre acest fel de depozitare. :-))

Viorel Iraşcu spunea...

Buna observatia domnule Ilan.Trebuie sa stiti ca se mai dau si derogari, avind in vedere ca este o traditie indelungata si nu s-au semnalat probleme de sanatate care sa plece de la modul in care depoziteaza alimentele. Cu respect.

Anonim spunea...

Daca te intereseaza pot sa faci link la o fotografie panoramica a frescei din biscerica:
szekelyderzs.com/kepek-galeriaba/fresko.html

Gasesti noste fotografii mai slabe calitativ aici:
ongo.hu/galeriak/17366

sau un foto de ansamblu aici:
panoramio.com/photo/24807995

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc,anonimule!

daniug spunea...

Obiceiul nu e deloc neobisnuit decat numa' el nu s-a mai pastrat,din motive de "modernitate"si de abandonare a satului de catre cei care-l tineau.
Am vazut acelasi lucru la Saschiz,a Viscri si,hm,am uitat in care alta biserica fortificata. Banuiesc totusi ca era un obicei comun al satenilor care isi construiau bisericile fortificate si cu rol de aparare.Acolo ultimele slanine fusesera depozitate prin anii70:)

Viorel Iraşcu spunea...

La Darjiu, iarna si primavara, turistii care vin in grupuri organizate si anuntate sunt inatampinati si AZI cu sunca.
Asa este, la toate bisericile fortificate se intampla asa, as mai adauga si Calnicul, ca sa completam cumva lista inceputa de tine cu monumente UNESCO.
CU RESPECT DOMNULE AVOCAT.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...