blog de lărgit orizontul Admin: Viorel Irașcu, Bacău, e-mail viocalatorul@gmail.com sau v_irascu@yahoo.com
marți, 19 ianuarie 2010
Lacul Bâlea -o baltă nenorocită
o poză sugestivă
zona căldării glaciare
un mascul macho face baie ca sa impresioneze o femelă, lângă zăpada rămasă de iarna
Prezentare
Cel mai cunoscut lac glaciar din România, având ,,norocul" de a se afla pe Transfăgărăşan, este situat într-o căldare glaciară( circ glaciar-scobitura uriasa creată de ghetarii cuaternari ) din inima Munţilor Făgăraş la altitudinea de 2034 de metri. De Sibiu îl despart doar 65 de kilometri si alti aproximativ 60 de Curtea de Arges.
Este declarat monument al naturii împreună cu alte 100 de hectare din jurul său, datorita prezentei în zona a florii de colţ( Leontopodium alpinum), a macului galben ( Papaver pyrenaicum) sau a râsului, caprei negre si acvilei de munte.
Este un lac destul de întins pentru categoria din care face parte, având 360 de metri lungime si 11 metri adâncime ( maximul îl detine Lacul Zănoaga din Retezat cu 29 de metri), iar din el porneste pârâiaşul Curţişoara care însoteste calatorul pe versantul nordic al Făgăraşului pâna în satul cu acelasi nume, dupa care se varsă în Olt.
De ce baltă nenorocită?
-pentru că turiştii români(cei mai mulţi) sunt de fapt teroriştii mediului si ai rezervatiilor naturale- vezi poza cu ,,ţăranul" ăla care face baie ca să-si impresioneze gagica, rămasă proastă de curajul boului, oricum apa rece ştiţi la ce duce in cazul masculilor;
-pentru că îsi fac un titlu de glorie din a încălca orice regula privitoare la menţinerea curăţeniei, marginile lacului Bâlea erau tapetate cu peturi si pungi; de altfel nu asa se comportă si în restul timpului?
-pentru că îşi bagă picioarele şi la propriu şi la figurat în apa cristalină si plină de conserve de la ,,marii alpinişti" ce îmbucă o fasolă cu cârnaţi la 2000 de metri altitudine cu acea mândrie tâmpă caracteristică ignoranţilor;
-pentru că ,,italienii" aflaţi în concediu în ţara natală nu se comportă ca nişte hoarde civilizatoare ci ca niste scăpătaţi plini de ifose ce scuipă sămânţă în timp ce se fotografiază cu ,, frumuseţile" patriei lor sau cu belleţille de la nostra paiese;
-pentru ca autorităţile din Sibiu ştiu doar să ia bani pentru parcări, nelămurind pe nimeni de ce si ce fac cu banii aceia, oricum panouri de avertizare sau de informare ioc, ca să nu mai vorbesc de prezenţa unor rangeri care sa atragă atenţia turistilor terorişti ce au sau nu au voie să facă;
-pentru că jumătate din ei habar nu au unde sunt, ce au văzut, unde au fost, iar lacul ăsta e doar o altă gârlă dintr-un peisaj seminaşpa;
-pentru că în asta transformăm orice luciu de apă pe care îl atingem cu minţile si mâinile si picioarele noastre de cetaţeni ai UE.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului
Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului Septembrie 2008 surs...
-
Principalele zece lacuri din ţara noastră sunt situate în trepte și forme de relief diferite şi sunt dintr-o varietate de tipuri genetice....
-
Carpaţii Orientali Pasul Prislop (1416 m) - între Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului; şoseaua Borşa-Vatra Dornei; cel mai ...
-
Ce este Medugorje? Un loc sfânt, un loc cu o semnificație specială în inima fiecărui credincios, fie el romano- catolic, greco-catolic sa...
15 comentarii:
Domn` profesor , maine la test ne dati harta Europei sau a Europei centrale?
Georgiana 6A
Pacat, mare pacat!
Si totusi, Balea Lac ramane , pentru mine, unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pamantul asta mare...atatea amintiri frumoase!
Unde sunt oamenii care iubesc si , pretuiesc si protejeaza muntele...??
Multumim Calatorule!
Carari insorite!
EUROPA CENTRALA!
Tartoras,asa este lacul este o splendoare, insa oamenii de care vorbesti tu sunt atit de putini incit se pierd in masa mare a sub si incultilor.Multumesc de urari, dar la noi este un viscol urias.Sarut mina.
Si in California avem furtuni toata saptamana...
Cica ar fi un fenomen destul de ciudat, tocmai urmaream stirile...
Nu prea iti vine sa iesi din casa...insa avem scoala, serviciu!
Numai bine, dom' profesor!;)))
Waw Calatorule !
Santeti un adevarat iubitor de natura si ati fost sincer inervat de neprotejarea unui din cele mai frumoase locuri din Romania, daca vati folosit de cateva expresii "neprofesionale". Se vede clar ca cuvintele vau iesit direct din inima. Pretuirea si pastrarea naturi nu se invata din panourile de avertizare, ci trebuie inceputa dela varsta frageda la gradinita si pe tot parcursul scolar.
De necrezut, la Bacau viscol urias si la noi inundati in desert in care siau pierdut viata catva curiosi care sau apropiat prea mult de apele furioase si nu siau dat seama de puterea naturi.
Cata dreptate ai din pacate! Si cat de exact ai caracterizat hoarda de "turisti"!! Si da, orice lac se transforma sub mana lor in ghena de gunoi, la Vidraru iti vine sa plangi cand vezi marea de pet-uri adunate langa baraj! Si la Barajul de la Bicaz e la fel!
Asa este domnule Ilan, m-am enervat, iar cuvintele ,,bou", ,,mascul", femela" apartin regnului animal din care cu mindrie facem parte, numai ca EDUCATIA( in cazul unora) inhiba aceste comportamente.
Nu-mi dau seama ce anume s-a umflat in desertul Negev, pentru ca stiu ca acolo nu sunt riuri, poate uedurile, adica vaile seci.Oricum curios.
Da Roxana am vazut si eu marea de pet-uri de la Bicaz si de la Vidraru, iar asta se ,,datoreaza" altor populatii civilizate si anume ruralilor ca sa nu le spun tarani.
eu inca nu am ajus la balea lac dar sper sa ajung curand pentru ca cred ca sunt singra persoana din Romania care nu am vizitat zona. chiar daca nu e cine stce amenajare macar e un loc in natura
Mai ales ca esti destul de aproape.
Bine spus! Eu unul cand ama juns aum 2 ani la Balea si am vazut atmosfera de "balci" de la tara cu manele si porumb copt, am crezut a nu e adevarat. Mai ales ca facusem cu 2 ani inainte creasta Fagarasului de la Valea Sambetei la Negoiu si stiam ce minune de munte e FAGARASUL!
Concluzie? IO as interzicerea turistilor la Balea vreo 10 ani altfel decat cu piciorul si rucsacul in spinare! ;)
Corect artistule!
As mai adauga si bicicletele la ce ai spus tu.In rest numai de bine si un salut cald montaniarzilor.
Corectura acceptata bucuros! ;)
In legatura cu turismul in Romania ai perfecta dreptate: merg, viziteaza (chiar daca nu stiu ceea ce viziteaza) si lasa mormane de gunoaie in urma. Adica frate!, daca ti-a placut peisajul de ce lasi in urma resturile care stii bine ca distrug mediul?...eu asta chiar nu pot sa inteleg!
Trimiteți un comentariu