joi, 26 noiembrie 2009

Mânăstirea Humor- mică și îngrijită


pridvorul deschis cu picturile ctitorilor bisericii

asediul Constantinopolului(1453), indica dorința moldovenilor de a-i vedea învinşi pe turci


turnul clopotniţă adăugat de Domnitorul Vasile Lupu(1641)

intrarea în mânăstire și semnul UNESCO




Este prima, în ordine cronologica, dintre cele cinci biserici cu picturi exterioare din zona prezentata în catalogul UNESCO ca fiind o regiune cu mânăstiri pictate unice pe Glob.
Anul 1530 este momentul in care logofatul Toader Bubuiog si sotia sa pun piatra de temelie a noii biserici construite lânga ruinele alteia mai vechi ridicate de vornicul Oană.
Cea mai mica, ca dimensiuni, dintre bisericile bucovinene aceasta are un pridvor deschis, ceea ce constituie o inovatie in arhitectura medievala din Bucovina acelor vremuri.
Frescele exterioare, desi restaurate in anii '70, nu mai sunt foarte vizibile, cele mai cunoscute fiind ,,Asediul Constatinopolului" , viata Sfântului Nicolae precum si picturile ce înfătiseaza pe ctitorii sai Toader Bubuiog si Petru Rareş.
Lânga manastire s-a construit o biserica mai mare in care au loc slujbele sătenilor, asta pentru a nu uza picturile originale din interior care sunt asemuite de specialisti cu cele ale cupolei baptisteriului din Ravenna.
Localitatea Mânăstirea Humorului se afla la trei kilometri de orasul Gura Humorului, o zona frumoasa cu zeci de pensiuni ce marcheaza drumul pina la poarta mânăstirii, din pacate foarte putine cu dotari de restaurant, pentru cei care nu se duc neaparat la gratare si manele.

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...