luni, 30 martie 2009

Surpriza de la 8E



la Cascada Duruitoarea, dupa doua ore ( extenuante ) de mers prin padure si zapada



dans cu elevi si cu un dirig' care se sparge in figuri


toata gasca este prezenta( barajul Izvorul Muntelui)


Faza !!!!!!!!!!!!

Vrem excursie. Vrem excursie. Striga elevii clasei a VIIIa E, in momentul in care anuntul ca le-am devenit diriginte devine certitudine.
Excursia a venit, copii s-au bucurat si eu m-am ingrijorat. Temerile mele erau legate de faptul ca nu mai facusem o excursie cu elevi pe care sa-i iau la dirigentie in ultimul an de gimnaziu.
Dar mi-au facut o surpriza frumoasa. Stiu sa se distreze, stiu sa fie repectuosi, stiu sa respecte regulile si mai presus de toate stiu sa fie calzi, empatici si simpatici.
Asta mi-a placut, asta m-a impresionat, asta a facut ca excursia sa se transforme intr-o frumoasa si distractiva drumetie .
Am ris cu ei in excursie, am dansat cu ei si am urcat (eheii drum lung ostenii mei) pina la Duruitoarea Ceahlaului, si desi s-au plins pe drum, a meritat.
Indemnul lui Edi si Mufid, ca acolo este un mall a functionat pentru unii si i-a ambitionat pe altii. E drept ca mall-ul acesta avea zapada de jumatate de metru, o cascada seminghetata, copaci incremeniti in asteptarea primaverii si magazine cu peisaje mirifice, asa ca a fost cea mai interesanta calatorie intr-un mall dintre toate de pina acum.
Imi spunea camerista si receptionera ca nu au mai avut copii atit de politicosi si de ordonati, aproape ca nu-ti vine sa crezi cind auzi, dar chiar asa este, m-am bucurat, am copii deosebiti si le sunt, doar pentru inca doua luni diriginte.
Se vor duce la licee bune sau mai putin bune, se vor pierde in negura amintirilor didactice, dar rindurile scrise de mine nu se vor sterge, ele vor spune povestea unei relatii profesor- elev( i) cum rar s-a pomenit.
Am sa le multumesc la toti, chiar daca unii m-au si suparat, lui Edi,Mufid si Mihai (pentru sceneta si pentru glume), lui Florin, Paul (cel ametit), Andrei L. cel vânăt si Andrei hiperactivul(S), baietilor smecherasi Iulian G. si celor doi Ionuti, lui Sergiu, lui Iulian Z. cel cuminte, fetelor cucuietelor Andra si Diana F., dansatoarelor si simpaticelor Andreea, Cristina, Stefana si Paula (G), Diana (A), Florina, Ioana, Adela, Gabita, Paula ( M), Simina, Maria, Miruna, Mirela, Lorena si Cezara.
Urmeaza o perioada mai grea, cu teste, ascultari si teze, dar si cu banchet, lacrimi si cursuri festive, va promit ca voi fi alaturi de voi si de parintii vostri, pentru ca prin voi imi implinesc menirea de dascal si mentor. Va pup, drag(c) ilor de la a VIII E.

marți, 24 martie 2009

Originea denumirilor unor orașe și capitale

Revin cu denumirile unor orașe, capitale sau regiuni. Așa cum am pus săptamâna trecută traducerile numelor de țări sau supranumele acestora.

  1. Varșovia (Polonia)- fondat în urmă cu sute de ani, pe malurile Vistulei de doi pescari: Wars și Sava.
  2. Dublin (Irlanda)- se numeste în limba lor ciudată, Baile Atha Cliath adică ,,Golful Negru".
  3. Rabat (Maroc)- triburile arabo- berbere din zona n-ar fi putut să numească oraăul altfel decât ,,Tabăra Victoriei".
  4. Lagos (Nigeria)- deși capitala de azi a Nigeriei este Abuja, Lagos rămâne cel mai mare oraș al țării si înseamnă în portugheză Laguna.
  5. Oslo (Norvegia) - numit initial Christiania, a revenit la denumirea vikingă si anume ,,Gurile lui Lo".
  6. Dar es Salaam (Tanzania) - nu mai este capitală de peste 15 ani, aceasta mutându-se la Dodoma, mai în centrul tarii, acest oras se numeste de fapt ,,Portul Păcii ".
  7. Phenian(Coreea de Nord sau RPD Coreeana)- se numeste Orașul Sălciilor, noroc de ele cu criza asta, ca orășenii manânca rădăcinile, așa de rău au ajuns comunistii lui Kim.
  8. Addis Abeba (Etiopia) - situat pe platourile unui podis vulcanic, acest oras chiar că este ,,Floare Nouă", mai ales ca aici este primavară veșnică datorită temperaturilor moderate.
  9. (D)Jakarta (Indonezia)- denumită inițial Batavia de către colonistii olandezi, înseamnă ,,Cetate puternica ".
  10. Viena (Austria)- numele își are originea în denumirea castrului roman Vindobona.
  11. Londra (Marea Britanie) - numele este legat tot de romani care denumesc așezarea din întinsa câmpie sudică Londinium.
  12. Gibraltar (teritoriu autonom sub jurisdicție britanică)- numele vine de la Muntele(stânca)lui Tarik, adică Djabaltarik.
  13. Tel Aviv (Israel)- capitala țării, mutată aici după problemele din Ierusalim, numele acestuia vine de la ,,Dealul primaverii ".
  14. Buenos Aires (Argentina) - desi numele este foarte lung, s-au luat ultimele două cuvinte care înseamnă ,, Aer bun sau Aer sanatos ", nume care azi provoacă o grimasă celor ce citesc traducerea.
  15. Nebraska (SUA)- unul din cele 50 de state americane, își are origine în denumirea indiană de Nethoska, care însemna "apa lină ".
  16. Kara-Kum (deșert temperat din Asia Centrală) - înseamnă ,,nisipurile negre".
  17. Mohenjo Daro (India)- oraș foarte vechi, fostă capitala a țării dravidienilor, o populatie preindoeuropeană, însemna ,,Colina morților ".
  18. Beijing sau Pekin (China)- Orasul de Nord sau mai bine de nor (de fum și smog).

sâmbătă, 21 martie 2009

Târgu Neamţ - parcul scriitorilor, o ruşine



ia încercaţi să recunoaşteti personajul, premiu - un coş de gunoi ruginit.
Eu ma înscriu primul- o fi Sadoveanu sau Creangă?


sala de sport şi aleea scriitorilor

Dupa cum vedeti în imagini, asa arata parcul din zona Cetăţii Neamţului, de lângă stadionul orasului.
Paragina, rusine, incompetenta, delasare, nu stiu cum sa-i spun, dar de vreo patru ani de când vin în zona, parcul sau ce a mai ramas din el, s-a degradat continuu.
A fost ,,plantata" o sala de sport care a urâţit si mai mult zona, pentru ca se creeaza un contrast de prost gust, intre moderna dar prost construita sala de educatie fizica si monumentul istoric sau parcul paraginit.
Trist este ca, atunci când am fost la Cetatea Neamţului, era organizata o mare petrecere a PDL -ului, pentru ca primarul a gasit multi bani sa organizeze, pentru doamne si angajati un festin adevarat.
Nu ma intereseaza, daca banii erau prevazuti sau nu în buget, nici daca i-a furat sau împrumutat, dar ma intereseaza de ce parcul arata în halul acesta.
Si nu sunt nemţean, dar îmi pasă!!!

vineri, 20 martie 2009

Humanoizi marini în Papua Noua Guinee?


iata imaginile cu sirene din inchipuirea masculina ( blogul YogaEsoteric )


iată cum arată dugongii !( blogul lui Firicel Cirnau)


In iunie 1983 o expeditie condusa de celebrul antropolog Roy Wagner, impreuna cu geograful Gale Raymond si cu zoologul Richard Geenwell, au mers in insula New Ireland de lânga Papua Noua Guinee( jumatatea de est a insulei, a doua ca marime din lume dupa Groenlanda), unde au investigat relatarile triburilor susurunga, barok si nakela despre niste fiinte cu aspect humanoid ce traiesc in golfurile din apropierea insulelor.
Acesti ,, oameni ai marii " sunt fiinte cu capete si trunchi uman, dar având jumatatea inferioara a corpului terminata cu o inotatoare orizontala in loc de picioare, nu vorbesc si respira prin plamini, au organe sexuale asemanatoare oamenilor.

Cercetatorii elimina din start ipoteza ca aceste creaturi ar fi foci, dugongi, lamantini sau delfini( mamifere marine din categoria sirenidelor), pentru ca bastinasii au demonstrat ca fac foarte clar diferenta intre creaturile umanoide pe care la numesc Ilkai sau Ri si celelalte mamifere marine.
In dimineata zilei de 5 iunie, Wagner si Greenwell se aflau pe malul golfului Nokon, apartinând tribului susurunga, când, deodata, un grup de tineri le-a aratat in apa departe un trup zvelt, lucios, de culoare cafenie care sarea si se scufunda in apa cu o viteza ametitoare, aproape ca o torpila, cei doi cercetatori observa ca aceasta creatura nu are inotatoare dorsala (numai doua specii de delfin nu au, dar nu traiesc in aceste ape).

Wagner reuseste sa fotografieze, de la distanta mare coada acestui mamifer si corpul zvelt iesind din apa insa sunt destul de neconcludente si spre deosebire de alte intâlniri ciudate nu am gasit in tot internetul aceste poze.
Papuasii au avut promisa o recompensa uriasa pentru a preda un astfel de mamifer cercetatorilor, dar nici pâna acum n-au facut acest lucru, pentru ca se tem ca ele sa nu fie protejate de lege, intrucât constituie o sursa de hrana foarte apreciata.
Triburile din zona prind Ilkai si îi manânca, mai ales ca acestea nu ataca omul, neînregistrându-se nici un atac impotriva pescarilor. Singura scapare a Ilkai-lor este sa se scufunde la mare adâncime, de unde intrebarea logica?
Ce fel de mamifer ar rezista la viata acvatica si la mare adâncime, desi se pare sunt atât de asemanatoare cu omul.
după ,,Stăpânii adâncurilor" de Dan Apostol

miercuri, 18 martie 2009

Motel Casa Arcaşului- gastronomie moldoveneasca


restaurantul pregatit pentru o petrecere


cordon bleu de pui cu ciulama de hribi

pui cu smântâna


ciorba de hribi, lipsita, insa de aspectul comercial

Bine spre foarte bine.
Situat la poalele Dealului Plesu din Târgu Neamt, acolo unde a fost construita Cetatea Neamtului, acest motel are un restaurant destul de cochet chiar daca aranjamentele de sticla de pe tavan incarca atmosfera inutil si dau aerul de restaurant comunist.

Este drept ca s-au schimbat multe in bine, mese mari scaune confortabile, personal pregatit, servire prompta si mâncare buna. Ultima data când am fost, am comandat un cordon bleu delicios, chiar daca french pie-ii sunt pierduti prin farfurie, alcatuirea este OK.

Piesa de rezistenta a dejunului, insa, trebuie sa fie ciorba de hribi, o delicatesa cum n-ati mai mâncat, specifica zonei si in general regiunilor de sub munte. Recomand pentru copii puiul cu smântâna pe care l-am si fotografiat de altfel, sau orice friptura sau specialitate de carne cu ciulamaua de hribi. Pofta buna.

marți, 17 martie 2009

Bălţăteşti - ministaţiunea ţăranilor


o baza de tratament a vreunei institutii (cea colorata frumos este școala!)


baza de tratament a armatei

Când mergeti de la Piatra Neamt spre Târgu Neamt, în drumul spre cunoscutele mânăstiri Văratec și Agapia, la un moment dat, cam cu 11 kilometri înainte de Târgu Neamț, treceți printr-un sat numit Bălţăteşti.
Puțini au auzit despre el și poate și mai puțini au ajuns aici.
Mare lucru nu este, câteva minihoteluri cu baze de tratament, ce nu arată foarte promițător, un drum cam desfundat, un aer incipient de paragină si câtiva ţărani pensionari, fericiți ai sorții, care au ajuns aici să-si
trateze bolile batrânetii.
Despre comună se poate spune că a fost cunoscută prin apele minerale: clorurate, sulfatate, sodice, iodurate, bromurate și putin radioactive, cu care a luat două medalii la saloanele internationale din 1900 de la Paris și 1906 de la București, asta dupa ce ele erau cunoscute si utilizate de pe la 1810, anul în care devine stațiune balneoclimaterică.
Ce se poate trata cu aceste ape?
Numeroase afectiuni ale aparatului locomotor, vascular periferic, ale sistemului nervos, aparatului respirator si digestiv si nu în ultimul rând câteva boli ginecologice.
Buuuun. 
Ajungem acum la veșnica problemă românească.
Ape minerale și soare avem! 
Păduri și aer curat avem! 
Poate și specialiști avem!
Ce n-avem? 
Vointă, dorintă și putință.
Și nici bani (pentru asta). România tristă.

P.S. Aici a stat vreme de zece ani si mai mult, marele sculptor Ion Irimescu, discipol al lui Brâncusi .
Aici de fapt s-a și stins la vârsta de 96 de ani (parca). De vizitat muzeul-casa memorială din Fălticeni!!

joi, 12 martie 2009

Monstrul din Marea Coralilor - Australia




se observa capul lat si cei doi ochi

sarpe de mare urias?

Exploratorul francez ( breton, cum cu mândrie isi spune ) Robert le Serrec, a facut aceasta serie extraordinara de poze in 1964, pe cind iesise in zona Marii Bariere de Corali la o plimbare cu barca, impreuna cu familia sa si cu un prieten australian.
De fapt unde anume s-a intimplat evenimentul? - In golful Stonehaven, din Insula Hook, statul Queensland, Australia.
In dimineata respectiva au observat o creatura serpentiforma gigantica care ar fi masurat cam 23-24 de metri lungime, cu o serie de striatii pe corp si cu un cap lat, ce se deplasa prin golf in apa cu adincime mica.
Curios este ca din analiza fotografiilor si a filmului facut de le Serrec, a reiesit clar ca pozele nu sunt trucate, dar oamenii de stiinta nu au putut clasifica animalul in niciuna dintre familiile de animale marine cunoscute.
Robert le Serrec a publicat intreaga sa poveste in cartea sa despre calatoria de cinci ani in jurul lumii, numita ,, Autour de Monde "- In jurul lumii, in 1967.
Citeva posibile explicatii date de cercetatorii : o anghila uriasa (un peste cu corpul alungit ce poate atinge citiva metri), sau un grup de delfini ce merg in sir indian, sau un mamifer primitiv gigantic, sau o reptila de tip zeuglodon ce a disparut din marile lumii in urma cu 20 de milioane de ani, sau o specie de broaste testoase marine gigantice.

miercuri, 11 martie 2009

Tuaregii - războinicii albaştrii ai deşertului


tuaregi din timpul războiului cu francezii colonizatori (1916 -1917)

o fetiță tuaregă (societatea lor este matriarhală, femeile fiind ajutate de un fel sclavi)


oamenii albaştri ai deşerturilor


harta cu răspândirea triburilor de tuaregi în Sahara



rebel tuareg din Mali și un cuţit tradiţional


fizionomie tuaregă

Cine sunt acești tuaregi? 

Mai cunoscut ca nume de mașină, pentru că Volkswagen a ales pentru conceptul sau de teren această denumire, numele ar trebui sa inspire forță, putere, rezistență, asprime.  

Ei bine acestea sunt și elementele specifice acestei populații ce trăieste în Deşertul Sahara, o populație nomadă din Africa de Nord, care nu s-a supus niciodată niciunei autorități statale, din acest motiv se află în conflict cu grănicerii statelor pe care le traverseaza cu turmele lor de capre, oi si camile. Astfel ei se întâlnesc pe o suprafață uriașă, în țări ca: Algeria (până la oaza In Salah), Mali ( până la Timbuktu), Mauritania, Ciad, Niger(până la oazele Bilma și Agadez ), plus câteva triburi în Burkina Faso, sau în Coasta de Fildeș (Cote d'Ivoire ), Sudan și Benin.
Antropologul F.R. Rodd scria despre ei că: ,, ...sunt născuti să umble şi să se mişte ca niste regi " , iar un proverb arab spunea că:,, Scorpionul și tuaregul sunt singurii dușmani din deşert ".  

Asta spune multe despre un popor mândru, adevarati supravietuitori ai unei clime aspre, cu temperaturi ziua de 50 de grade, cu dune înalte de 300 de metri, cu vânturi ce pot îngropa un oraș în câteva ore (hamsinul și simunul sunt vânturi ce ridică furtuni de nisip uriașe).  
Aprigi când e vorba de intinsele dar sărăcăcioasele păşuni din platourile pietroase ale Saharei (numite hamade), sau de putinele surse de apă din muntii Saharei, munti pe care i-au ,,colonizat" , pentru că oferă temperaturi mai scăzute (este vorba despre Muntii Adrar d'Iforas din Mali, Muntii Air din Niger si Muntii Ahaggar din sud estul Algeriei ), tuaregii sunt înarmaţi tot timpul pentru că au dușmani în toate statele enumerate mai sus, dușmani sedentari, apartinând altor triburi.
De altfel, una dintre cauzele suspendarii raliului Paris- Dakar au fost desele atacuri asupra participantilor precum și razboaiele interetnice din sau dintre țările traversate de raliu.

Tuaregii sunt partea nomadă a unui trib mai mare numiti berberi, cu care au multe în comun, inclusiv limba și scrierea, iar ca religie sunt musulmani, deși nu o practică des, asta și din cauza stilului de viață, iar ca rasă sunt o mixtură între albi și negri. Denumirea de albastru vine de la vălurile bleu pe care bărbații tuaregi le poartă pe faţă, iar culoarea li se imprimă în obraji, dând o tentă bleu- violacee tenului. 

Încet, încet, însă neamul lor de nomazi războinici se stinge, sedentarizarea lor dă rezultate, iar păşunile atinse de umbra deşertului și de încalzirea globala dispar și ele.

marți, 10 martie 2009

Decebal sculptat în stâncă- Defileul Dunării, Golful Mraconia

Deși am mai pus cele trei poze și în altă postare, revin și, cu revoltă, scriu că aceasta sculptură uriașă este foarte puțin cunoscută.
Am făcut un sondaj printre elevii mei și i-am întrebat dacă au auzit de Mount Rushmore din Dakota de Sud, SUA. Aproape toți știau, marea lor majoritate de unde credeți?
De la Scooby Doo!!!.
Au văzut patru foști președinți americani sculptați în granit, peste care Scooby și Shaggy fugeau urmăriți de vreo fantomă sau altă bestie, mai proastă ca ei.

Când i-am întrebat de statuia sau sculptura lui Decebal din Defileul Dunării? Pauză.
Ici colo câte unul, spunea că a auzit ceva. Nu este clar nici măcar unde este Defileul Dunării, parcă ceva cu Delta, nu?
Îmi fac datoria ăi semnalez încă o dată această sculptură ,,megalitică'' (după Cristian Lascu, red. sef. National Geografic) cu înalțimea de 40 de metri și lățimea de 25 de metri.
Sculptorii reșițeni au muncit 10 ani la aceasta stâncă calcaroasă cheltuind, se pare, între unul si două milioane de dolari, donate de Iosif Constantin Drăgan, primul miliardar român, stabilit de multi ani în Italia și care între timp a decedat.
În ultimii ani de muncă, 2000-2004, alpiniștii s-au confruntat cu o mare problemă pentru că în calcar există numeroase fisuri sau diaclaze, la un moment dat o buna parte din nas, mustața și buza au căzut, în apele Dunării din frumosul golf al Mraconiei (unde se afla o biserica - vezi articolul de la etichete cu ,, plimbare cu vaporasul "). Dupa acest incident sculptorii au modelat din ciment și beton, nasul și mustața.

,,Decebalus Rex " nu are nevoie de traducere (sau mă rog- Regele Decebal), iar ce scrie dedesubt ,,Dragan Fecit " este numele sponsorului (realizat, făcut de Drăgan).
Privirea împietrită a lui Decebal, scruteaza zările malului sârbesc parcă pentru a astepta legiunile romane ce au trecut Dunărea în anii 100 d. Ch., și care pe malul sârbesc au scris în stâncă o inscripție numită ,,Tabula Traiana", în care era anunțată bucuria terminării drumului de acces și a podului spre Dacia.

sâmbătă, 7 martie 2009

Biserica din Roznov





Am mai scris ca ma distreaza faptul ca localitati ca Roznov ( Vicov ,Frasin ,etc.) sunt declarate orase, dar acum voi pune o postare scurta despre un monument care mi-a atras atentia de fiecare data cind am trecut pe acolo , si anume biserica din oras .
Din ce m-am informat a fost construita in 1814 , este o biserica in stil rusesc ceea ce de altfel se observa si la modul cum este construita cupola ( initial m-am gindit ca este o biserica ortodoxa de stil vechi , ce copiaza stilul cupolelor rotunde ) , pictura murala interioara este realizata la aproape 100 de ani distanta , in 1910, de catre pictorul Costin Petrescu , si se pastreaza in conditii bune si astazi .
In ziua in care am fotografiat biserica , era slujba si n-am putut intra sa deranjez si sa fotografiez . Vara parcul ce inconjoara monumentul este o splendoare . Sigur ma voi intoarce cu poze .

vineri, 6 martie 2009

Curiozități despre numele statelor lumii

Iată mai jos câteva țări și traducerea numelui lor.

  1. Australia- de la Terra Australis, adică pământul din sud ,,Tara Sudului ".
  2. Afganistan- Țara (ținutul) de piatră; stan= regiune, țară, tinut.
  3. Brazilia- Cărbune încins, jăratec (sa ne gândim la Carnavalul de la Rio).
  4. Bhutan- Țara Dragonului Fulgerului.
  5. Bulgaria- piele (cea de la ceafa?) sau Țara trandafirilor.
  6. Burkina Faso-Țara oamenilor integri (integri și negri!?)
  7. Camerun- Râul Crabilor.
  8. Canada- Nimic Nou (adică padure, munte, lacuri, ghețari și iar pădure, munte, monotonie nu glumă).
  9. Chile(i)- Ardei.
  10. Coreea (de Sud)- Țara dimineților liniștite.
  11. Costa Rica- Coastă, tinut bogat.
  12. Dominicana (Rep)- Duminica.
  13. Ecuador- Țara ecuatorului sau egalatorului.
  14. Etiopia-Țara oamenilor cu fața arsă de soare.
  15. Finlanda (Suomi)- Țara celor o mie de lacuri (în realitate sunt 187.888 mii de lacuri, din care peste 55000 au peste 200 de metri diametru).
  16. Groenlanda- Țara Verde (vikingii au văzut pe la anul 1000, copaci pe țărmul sudic).
  17. Guyana- Țara Apelor (stat din nordul Americii de Sud).
  18. Honduras- valuri groaznice (zona din America Centrală, bătută de cicloni tropicali).
  19. Irlanda (Eire)- Pământul, țara din vest.
  20. Islanda- Țara Ghețurilor.
  21. Japonia- Țara Soarelui Răsare( Extremul Orient).
  22. J(I)ugoslavia- Slavia de Sud.
  23. Kuweit- Fort, fortăreață.
  24. Laos- Pace (sună ciudat, pentru că fiind în peninsula Indochina, lângă Vietnam, aici au fost numai războaie).
  25. Liban- Muntele Alb.
  26. Madagascar- Țara Malgașilor.
  27. Maroc- Frumos.
  28. Monaco- Unicul (chiar că așa este!).
  29. Nepal- locul preferat de Ne (un zeu); aici se afla și Chomolungma /Everest, 8872 m.
  30. Niger- Țara Negrilor (oare de ce nu mă mir?).
  31. Namibia- Miraj (are unul dintre cele mai aride deșerturi din lume, mirajele Fata Morgana, sunt dese).
  32. Norvegia- Drum de Nord.
  33. Olanda( Netherland)- Țara de Jos.
  34. Peru- Curcan.
  35. Puerto Rico- Port Bogat.
  36. Senegal- Râul Hipopotamilor.
  37. Thailanda- Țara Oamenilor Liberi.
  38. Togo- dincolo de lagună ( la țărmul Golfului Guineei, se află multe lagune, și fosta capitală a Nigeriei- Lagos  înseamnă lagună în portugheza).
  39. Trinidad(Tobago)- Sfânta Treime.
  40. Singapore- Orașul Leilor .
  41. Sierra Leone - Muntele Leilor.
  42. Sri Lanka- Țara Libertății.
  43. Uruguay- Apa Melcilor.
  44. Venezuela- Mica Veneție.
  45. Zimbabwe- Case de Piatră.
  46. Haiti- Țara Munților.

După prof.Andrei Indries (Bihor )

joi, 5 martie 2009

Plan de lecţie- principiile gândirii critice-SUA,cls a VII a


Nu stiu daca sunt profesori care urmaresc blogul , dar cred ca unora le va fi utila acesta postare . Foarte important este sa realizati un text despre SUA, segmentat in paragrafe pe care elevii sa-l citeasca .Acest text nu trebuie sa depaseasca o pagina.


Proiect de lectie

Obiectul: Geografia continentelor extraeuropene

Subiectul: Statele Unite ale Americii

Clasa a VII a

Motivatie : aceasta lectie este valoroasa deoarece SUA, cel mai puternic stat al lumii, a valorificat foarte bine oportunitatile oferite de cadrul natural si de eterogenitatea populatiei, devenind in multe privinte un model de urmat de multe tari, inclusiv de catre Romania

Tipul lectiei : de tip EVOCARE – REALIZAREA SENSULUI- REFLECTIE

Obiective de referinta :

1. elevii vor fi capabili sa identifice elementele principale ale reprezentarilor cartografice utilizate;

2. sa utilizeze corect termenii geografici;

Obiective operationale :

A.- cognitive – pe parcursul lectiei elevii trebuie:

1. sa identifice pe harta fizica si pe fisa de lucru caracteristicile SUA;

B.- metodologice- pe parcursul lectiei elevii trebuie:

2. informatiile esentiale dintr-un text

3. sa localizeze pe harta orasele importante unitatile principale de relief si fluviile

4. sa sistematizeze informatiile in forma grafica

C.- atitudinale – pe parcursul lectie elevii trebuie :

5. sa formuleze intrebari si raspunsuri impreuna cu colegii

6. sa evalueze corect raspunsurile colegilor

7. sa ofere feed-back colegilor

Conditii prealabile: elevii stiu sa stabileasca corelatii intre diferite componente ale spatiului geografic

Resurse materiale : manualul, texte, harti, fise de lucru

Resurse procedurale: ciorchinele ,brainstormingul, cercul

Evaluare : Ce dovezi exista ca elevii au invatat lectia?

a. De continut : raspunsurile si opiniile elevilor , completarea jurnalului grafic ;

b. De utilizare a operatiilor gindirii: sistematizarea informatiilor in jurnalul grafic

Desfasurarea situatiilor de invatare

Evocare

  1. Conexiuni cu cunostintele anterioare ale elevilor
    • Cercul: Formati grupuri de cite patru elevi . Fiecare membru al grupului va spune pe rind cite o idee despre SUA.
  2. Organizarea cunostintelor anterioare ale elevilor.

· Activitate frontala : fiecare grup spune cite o idée despre SUA. Completam pe tabla si apoi in caiete.

Realizarea sensului
  1. Comunicarea subiectului lectiei noi si motivarea pentru invatare
  2. Lecturarea textului si explorarea sensului

· Activitate individuala : cititi fiecare primele doua paragrafe

· Activitate in perechi : partenerii din fiecare pereche , va adresati unul altuia intrebari despre ce ati citit – vizind sensurile mai putin clare

· Completam pe ciorchine in dreptul statului si al pozitiei

· Activitate individuala : cititi urmatoarele paragrafe si procedati la fel ca prima data

· Activitate in perechi : va adresati intrebari…..

· Completam pe ciorchine in dreptul conditiilor fizico- geografice , dupa care elevii , cu diferite culori completeaza pe fisa lor de lucru

· Activitate individuala : cititi…….

· Activitate in perechi : va adresati…………

· Adreses intrebari elevilor pentru a sintetiza si sistematiza mai bine informatiile pe tabla. Completam pe ciorchine aspecte referitoare la populatie si orase.

· Activitate individuala : cititi…..

· Activitate in perechi : adresati intrebari ………

· Intrebari. Completare elem . importante din activitatile economice

Reflectia

  1. Sintetizarea grafica a informatiilor.

· Activitate individuala : Jurnalul grafic. Desenati pe o foaie a caietului un patrat mare pe care-l impartiti in trei patrate mai mici . Desenati in fiecare patrat un element specific pentru SUA

· Completati pe harta de lucru principalele unitati de relief si principalele orase

· Aprecieri la adresa desfasurarii lectiei..

duminică, 1 martie 2009

Cetatea Neamţului - ce va fi după !?


piesa de rezistență- poza care îmi place cel mai mult


intrarea principală pentru turiști, total reamenajata, poarta veche de intrare este(era) pe zidul de nord

cine ameninţă inexpugnabila cetate? un ciot?


podul ,cu tâmplăria refăcută si luminat feeric (probabil) noaptea (sunt puse lumini camuflate între balustrade)



pâna la urma și cetatea și podul de acces reprezinta un mic univers cu geometrie variabilă


ferestruica de sus este de la capela deja terminată


și stâlpul şi candelabrul participa la consolidarea edificiului medieval


soarele apune în depresiunea Ozana- Topoliţa


drumul refacut și un molid parazitat de o liană ( probabil curpănul de pădure)

Am vizitat-o în acest week-end si am rămas foarte placut surprins de cum au avansat lucrarile la aceasta minune medievala.
Ati vazut în poze ca drumul este perfect asfaltat, canalizarea este terminata, stâlpii de iluminat sunt deja montati, peretii degradati ai cetatii tratati cu solutii speciale, lemnaria de la podul de acces terminata si tratat contra intemperiilor, luminatul exterior finalizat, scarile de acces spre pod sunt si ele gata.
În interior n-am ajuns (de fapt nu avem voie) dar m-am interesat la gardianul ce pazeste zona si mi-a spus ca s-au facut lucrari în biserica sau fosta capela a cetatii, se amenajeaza toate salile care erau cât de cât conservate, plus un muzeu. Cred ca va arata super si sunt foarte încântat ca vom avea cu adevarat o cetate medievala conservata si reamenajata la standardele europene.
De altfel banii pentru investitii de la UE au venit. Ramân alte probleme ce trebuie rezolvate, de catre adminstratia locala, dar despre asta voi reveni în alte postari. Vreau sa ma bucur ca ceva se întâmpla bun în România turistica si istorica si atât.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...