joi, 15 ianuarie 2009

Barajul Zetea - Târnava Mare



Revin cu două poze de la sfârșitul anului 2009, chiar pe 31 decembrie (temperatura + 3 grade), când lacul nu mai era înghetat și vaporii de apă de deasupra lui formau o ceaţă cu aspect noros. Mai jos aveti pozele de la 1 ianuarie 2009 când afară erau -12 grade! Cred ca pozele arată si mai bine, pentru ca între timp am achizitionat un aparat LUMIX compact performant. 



un fenomen interesant, este legat de momentul în care apa de la mal a înghețat iar lacul avea un nivel, iar după ce a îngheţat tot lacul si nivelul apei s-a redus, s-a format alt strat de gheaţă( vedeţi în copăceii de pe margine bucăţi de gheaţă rămase suspendate)


intersectia de la intrarea spre baraj și o mașină super murdară (la câte a pătimit săraca!)
Colibiţa
intrarea pe baraj și o imagine cu un fel de preaplin al lacului numit deversor-pâlnie, așa cum mai exista şi la Râușor -Râul Târgului în jud. Argeş și la Colibiţa în jud. Bistriţa- Năsăud, după cum mi-a transmis un inimos domn inginer

aval de baraj, râul Târnava Mare cu un debit de 1,2 mc/s, pleacă liniştit mai departe, pentru ca abia la Blaj să-şi găsească perechea (Târnava Mică), plus o imagine frumoasa asupra microdepresiunii Zetea.


prima poza este facuta de mama, a doua de Iani (observaţi diferenţa- bineînteles în favoarea celei de a doua, ce credeaţi!)


Iani plin de vervă si tati stors de oboseala, de... fusese revelionul!


N-am ştiut de acest baraj si despre lacul de acumulare creat în spatele lui, până când nu am mers dinspre Gheorgheni spre Odorheiu Secuiesc, prin pasul Şicaş (1000 m ) situat între Muntii Gurghiului la nord și Munții Harghita la sud, trecând prin Depresiunea Vârşag (apăruta în estul Depresiunii Colinare a Transilvaniei la confluența Târnavei Mari cu câteva râuri scurte de munte). 
Aş vrea să-l vad și vara, pentru că acum era înghetat complet și avea urme de roti de masina si de ATV, semn ca băietii dornici de adrenalină traseseră o tură pe lac.
De altfel, drumeagul ce lasă la stânga sau la dreapta drumul principal (depinde dinspre ce oraş vii), duce direct la malul apei unde, puzderie de masini, lasă doritorii de săniuş si patinaj să se bucure de frumusetea peisajului, de liniste si de aer curat. 
Barajul a fost construit în 1993 (din acest motiv nu apare pe nicio hartă mai veche), este un baraj de pământ cu nucleu argilos (la fel ca cel de la Siriu sau chiar de la Vidra, si nu din beton ca cele de la Valea Uzului sau Bicaz ), înalt de 48 de metri cu o lungine de 520 m, si a fost realizat pentru eliminarea riscurilor de viitură, pentru alimentarea cu apă a localităţilor de pe valea Târnavei Mari: Zetea, Subcetate, Brădeşti, Odorhei, etc.) si pentru energie electrică (la baza lui fiind construită o centrală hidroelectrică).

4 comentarii:

Anonim spunea...

gata am remediat mii de scuze
Cu stima Misu

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc , Mihai . Bafta !PROFU'

Anonim spunea...

pai.... apa cand ingheata... se contracta, parca... nu?? :-??

Viorel Iraşcu spunea...

Corect... vintule . La inceput a fost un nivel al apei , pentru ca nu toata apa inghetase iar dupa inghetul complet nivelul apei a scazut , iar gheturile indica acest lucru. Profu'

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...