poza în fata Forumului
la fel (destul de bine pastrat, aranjat, aici se faceau și săpături de ăatre studentii la istorie)
pătruns de sentimente patriotice!( în incinta amfiteatrului)
doamna si fericirea data de savurarea unei înghetate într-un loc încărcat de istorie
Dacă ajungeti vreodată în partea aceea de țară, între Hațeg și Caransebes, pe drumul european 58, trebuie să vă opriti la Sarmisegetusa.
După ce ieșiti din Hunedoara, urmați drumul spre Hațeg (Depresiunea Hațeg este situată între Munții Poiana Ruscă la vest și Grupa Retezat -Godeanu la sud), la Totești puteți face dreapta spre Biserica Densuș. Este un veritabil monument de arhitectură din piatră, construit în secolul 13 din piatra adusă, se pare, de la vestigiile romane din fosta capitala a Daciei, Sarmisegetusa. Are numeroase elemente de arhitectură păgână, cu inscriptii și reprezentări antropomorfe care nu prea au legătura cu Creștinismul, oricum, este un monument de văzut.
Dupa câțiva kilometri va aparea pe pe stânga comuna Sarmisegetusa, iar la iesirea din această comună veți vedea ruinele capitalei construite de romani, Ulpia Traiana Augusta Sarmisegetusa.
Acestea se pot vizita, unde puteți vedea amfiteatrul roman, care avea 5000 de locuri, diferite rămășițe arheologice ale templelor închinate zeilor romani si, undeva mai departe, forumul roman, adică zona de întâlnire a locuitorilor capitalei, promenada si locul de discutii politice a acestui oraș.
Veți fi surprinși sa vedeti chiar lângă ruine, plantatii de porumb, poate pe locul unde erau alte edificii ale cetății, dar problemele legate de proprietate, litigiile dintre ţărani si stat (care niciodată nu are bani sa răscumpere aceste terenuri si sa facă săpături) au facut imposibilă descoperirea tuturor locațiilor arheologice din zona.
Puteti sa va cazati în sat, la diferitele pensiuni, dar noi am dorit sa vedem barajele si lacurile de acumulare de pe Râul Mare (afluent al Streiului, ce vine din Munții Retezat ), asa ca am mers trei- patru kilometri. si am facut stânga spre Râuşor. Este o mica statiune situata la poalele muntilor Retezat, unde am cautat disperați o pensiune, pentru ca ori erau prea scumpe ori erau închise, ori se închiriau pentru grupuri mai mari, până la urma am gasit chiar la intrarea în aceasta ministatiune.
Ce m-a surprins este drumul, super asfaltat, cu statut de drum judetean, asfaltat de Consiliul Județean Hunedoara, când am ajuns sus m-am lamurit, o groaza de case de vacanță construite în buza prăpăstiilor, în mijlocul sau la poalele pădurii si atunci m-am întrebat ale cui erau acele case.Păi, cum ale cui? Ale șmecherilor de România, care-si pot face drum până la poarta vilei, dar nu cu banii lor.
Nimeni nu mă poate convinge că acesta ministatiune este de interes măcar zonal sau judetean, de a trebuit sa fie investite câteva miliarde de lei bune în acest drum.
În sfârsit, să țtiti ca peisajul este superb, ca va puteti caza si în satul Râusor, puteti vedea lacul de acumulare cu acelasi nume sau dacă stati mai mult si este vara puteti merge la hribi sau fragi în pădure.
O mentiune vreau sa fac vis a vis de Sarmisegetusa Regia (capitala Daciei în timpul lui Decebal), acesta se află pe un drum relativ inaccesibil, dar daca aveti un 4x4 puteti merge de la Orăștie spre comuna Costești (18 km.) aflata la poalele Munților Orăștiei( acesti munti sunt o treapta mai joasa a Muntilor Șureanu, din Grupa Parâng, unde se afla si vestitele pesteri cu vestigii neolitice Ohaba -Ponor si Cioclovina). După încă 18 km, pâna în comuna Grădiștea de Munte, unde pe un deal din apropiere se afla ruinele cetatii, cu foarte cunoscutul calendar dacic, problema este cum ajungi acolo?
Iată ca pentru unii se găsesc bani, dacă interesul personal o cere, iar pentru cele mai importante vestigii dacice din țară şi aflate pe lista UNESCO nu, măcar pentru amenajarea unui drum normal.
blog de lărgit orizontul Admin: Viorel Irașcu, Bacău, e-mail viocalatorul@gmail.com sau v_irascu@yahoo.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului
Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului Septembrie 2008 surs...
-
Principalele zece lacuri din ţara noastră sunt situate în trepte și forme de relief diferite şi sunt dintr-o varietate de tipuri genetice....
-
Carpaţii Orientali Pasul Prislop (1416 m) - între Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului; şoseaua Borşa-Vatra Dornei; cel mai ...
-
Ce este Medugorje? Un loc sfânt, un loc cu o semnificație specială în inima fiecărui credincios, fie el romano- catolic, greco-catolic sa...
2 comentarii:
poza a3a e bestiala...stiu ca sunteti patriot domnu' diriginte:)
chiar daca nu sunteti in mare parte de acord cu deciziile luate de asa zisi ,,superiori"noua:)
pacat domnu'diriginte ati fi fost bun ca analist politic,dar din fericire are cine sa va inlocuiasca(eu)...va urez ore frumoase la toate clasele din scoala..asa cum va urez mai nou cand va vad
sa traiti,
cristina
Ma bucur ca ti-a placut poza , dar a fost mai mult o joaca . Iar treaba cu analistul politic o accept numai daca ma inlocuiesti tu . Stiu ca esti la curent cu multe ralitati ale societatii , si de aceea iti urez multa bafta . Poate ajungi asa ceva . Te pup. Dirigu'
Trimiteți un comentariu