luni, 20 octombrie 2008

Mânăstirea Suceviţa- cazare şi drumeţie

Cum mergeti spre Moldoviţa, la 500-600 m de mânăstire, pe dreapta

Aceasta este pensiunea, vara cred că este chiar un vis, pentru că este situată în buza pădurii

Din categoria ,,Din puţul şi din fundul nesimţirii românesti " iată o mostră de respect, tipică pentru smecherii de parlament sau de ce s-or crede ei, o maşină din alaiul de nuntaşi!

brânduşe de toamnă
Un pridvor al mânăstirii, acest apendice arhitectural este, se pare preluat de la stilul mânăstirilor din Muntenia

verdele de Suceviţa


Latura vestică a zidurilor de aparare, cu turn de observare



Despre asta nu v-am zis, este un monument ridicat în memoria lui Franz Iosef, împăratul Austro-Ungariei, din secolul al 18 lea, când aceasta regiune apartinea imperiului.

Am fost în week-end la Suceviţa, pentru a vedea mânăstirea şi regiunea înconjurătoare.
Aerul de toamnă, culorile şi muntii din jur (Obcina Mare- denumire dată de bucovineni munţilor lungi cu spinarea rotunjită acoperişi de păduri de conifere si cu numeroase poieni şi fâneţe), te îmbiau la melancolie, la călătorie şi la o bucurie (ne)reţinută.

Am considerat întotdeauna această zonă, emblematică pentru ce înseamnă spirit românesc. Cum să nu te ducă gândul la Creator, când vezi ce minuni a lăsat pe Pământ pentru ca noi să ne bucurăm de ele, este ca atunci când cineva îţi face un bine, vrei să-i mulţumeşti cumva.
Iar noi am multumit, ridicând biserici si, probabil că şi fraţii domnitori Ieremia şi Simion Movilă au gândit că aici este locul ales pentru ctitoria lor și nu au greşit deloc, atunci când în secolul 16 au tocmit artişti să picteze mănăstirea cu scene biblice, în care fondul imaginilor să-l constituie, după cum probabil ştiti, verdele.

Să trecem în registrul călătorului  și să vă povestesc cum ajungeti.

Prima variantă este pe la Suceava-Păltinoasa-Solca-Marginea (da, vestita localitate cu ceramică neagră, unde nu sunt decât două magazine cu asemenea obiecte, semn ca mărginenii se ocupă acum cu lucruri mai utile şi mai bănoase), unde faceţi stânga spre Suceviţa, de altfel următoarea comună; iar a doua varianta este pe la Gura Humorului spre Câmpulung Moldovenesc, unde faceti dreapta spre Vatra Moldoviţei, aici o luati la dreapta spre Sucevita, acesta este mai lung dar peisajul merită vazut, pentru că traversati Obcina Mare şi în plus puteţi vedea şi Mânăstirea Moldoviţa.

Când am ajuns noi, ce credeti, oprim la Motel Ieremia Movila, în parcare nicio maşină (era sâmbăta), întreb la receptie... ocupat.
Mergem la alta pensiune, Popas Bucovinean (la ieşirea spre Moldoviţa), parcare goală- ocupat, mai mergem la vreo două pensiuni de trei si patru stele, toate ocupate, într-un târziu aflăm, era programată nunta lui Adomniţei.

Cum, nu ştiţi cine este personajul ?

Este fostul ministru-catastrofă al educatiei, un inginer constructor, care nici măcar nu este bun să citească la copii de grădiniţă povesti, darămite să conducă educaţia.
El o fi competent în domeniul lui, dar liberalii ne demonstrează ca nu este nevoie să ştii ceva despre domeniul în care esti numit, important este să cunoşti pe cine trebuie(fenechii, tăriceni, orbani etc.).
Așa că am căutat două ore o pensiune normală și un restaurant decent unde să mâncăm, până la urmă ne-am cazat foarte bine, la pensiunea Poiana de Vis (100 lei) şi am mâncat la Popasul Mărioarei, o bombă cu aură de tavernă împuţită, puţin renovată pentru muşterii mai puţin pretenţioşi, dar mîncarea era bună, n-am ce zice.
După amiază am fost la mânăstire și am văzut parada maşinilor de lux și a şmecherilor de parlament, cu masini parcate pe aleea ce duce spre biserica, mulți băieți cu ceafa groasă, și multe paraşu....doamne cochete.

Nu-i așa, că vă asteptaţi să vă spun ce am văzut la şi în mânăstire?

Nu, am făcut câteva poze cu mâna tremurândă, ca nu cumva ochii albaştrii ce mă pândeau de la colţ, să-mi ia aparatul, am dat ocol mânăstirii, am admirat zidurile de cetate ale acesteia, și m-am bucurat când am văzut câteva brânduşe de toamnă răsărind firave în curtea exterioară a mânăstirii.
Aşa s-a terminat mica aventura la Suceviţa cu ceva urări de bine adresate, slavă cerului, fostului ministru al steluţelor, gafelor şi gargarei naţionale.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Frumooooooos...E o manastire foarte frumoasa, plina de spirit si de caldura, la fel k si Moldovita. Imi place descrierea dumneavoastra(parerea) si pozele ca deobicei. Inca ceva, florile acelea, chiar sunt branduse de toamna.

Multa imaginatie in continuare,
Agop Diana

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Diana , sper sa ajungi si tu acolo , cit mai curind , desi cred ca vara est mult mai frumos decit iarna . La Moldovita se afla si , ,,marul de aur '' oferit minastirilor din Bucovina de UNESCO.
Te pup. Dirigu'

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...