marți, 23 septembrie 2008

Defileul Dunării - Orşova

scorpionul găsit pe trotuar în Băile Herculane

o dimineaţă superbă în zona portului Orșova

sotia, emotionată de întâlnirea cu marele Decebal
intrarea în Cazanele Mici( între km. 964 si 968)

Mânăstirea Mraconia

Statuia lui Decebal și podul ce leagă două maluri ale unui golfulet, situată chiar lângă mănăstire

în defileu, pe partea românească

tot în defileu, pe partea sârbească (oricum mult mai pustie și mai nelocuită decât partea noastră)

Două elemente naturale impresionează la fluviul acesta, cu care Dumnezeu a binecuvântat România, primul este Defileul sau Clisura Dunării , unde clis (gr.) înseamnă cheie, ori, mai românește, Cazanele Dunării, iar al doilea este Delta Dunării.
Defileul reprezintă o vale relativ îngustă, cu porțiuni mai largi sau microdepresiuni în alternanță cu zone foarte înguste, pe care un râu sau un fluviu o ,,sapă'' într-un lanț de munți.
În Defileul Dunării se poate ajunge dinspre Drobeta Turnu Severin, trecând pe lângă hidrocentrala Portile de Fier I, spre Orşova, sau dinspre Caransebes (E70)și Băile Herculane, direct spre Orşova.
De altfel,stațiunea aceasta cu rezonanță antică este și punctul de plecare al călătoriei noastre prin defileu.

Am ajuns la ora 9 dimineața în port la Orșova, ne-am interesat de vaporaș, și am aflat că pleacă în jurul orei 11. Trebuie să știți că nu există neapărat un orar al plecărilor, pentru că și căpitanii fac curse dacă au grupuri mari de turiști (15- 20 de lei de persoana, până la mânăstire și la statuie).
Oricum, asteptarea nu are cum să plictisească pentru că golful, sub formă de amfiteatru, în care este așezat orașul este splendid, păcat ca autoritățile comuniste au plesnit arhitectura orașului ,,plantând '' blocuri de tip bară, oribile, chiar pe versantul care domină fluviul, iar casele sau vilele mult mai sus. Poate cunoașteți sau nu, orașul a fost strămutat odată cu construirea barajului de la Porțile de Fier și implicit a aparitiei lacului de acumulare, care a inundat toata vatra anticului  oraș Dierna - nume dat de romani sau a davei dacice Tiorma.

Clisura Dunării este de fapt un sector în care fluviul a ferăstruit în Carpații Occidentali de sud, Muntii Banatului mai corect spus, o succesiune de defileuri, chei și microdepresiuni, pe o lungime de  peste 110 kilometri, o minune geomorfologică unică în Europa.
Sectorul Cazanelor, de care probabil ați auzit, reprezintă de fapt niște chei săpate în calcarele Muntilor Almăjului, și numite așa datorita impresiei de apă care fierbe între stâncile munților.
Cazanele Mici se numesc asa, nu pentru ca sunt mai putin impresionante, ci pentru că sunt străjuite de Muntele Ciucaru Mic, iar Cazanele Mari sunt delimitate, pe partea românească de Muntele Ciucaru Mare (318 metri).
La intrarea în defileul propriu zis se află, pe partea sârbească, pe lângă care veți trece foarte aproape, o inscriptie latină care se refera la construirea drumului de acces spre Dacia, și care poartă denumirea de Tabula Traiana.
În traducere asta ar însemna:  ,,Traian a refăcut acest drum scobit în munți…", de altfel, este bine să știti ca mai exista două ,, tabule '' în zona Cozla, tot pe malul sârbesc, Tabula lui Tiberiu și a lui Domitian.

Prin opoziție cu aceasta inscripție, sau ca o completare fericită, Iosif Constantin Drăgan, primul miliardar român, decedat în august 2008, a finanțat sculptarea unei statui a lui Decebal, pe malul românesc, cu câteva milioane de euro, după modelul celor cinci statui de pe muntele Rushmore (SUA).
În defileu mai puteți vizita Peștera Liliecilor, Peștera Veterani și Peștera inundată Gura Ponicovei, situată în Cazanele Mari (atenție la ce plătiți când mergeți în micuța croazieră, pentru că majoritatea curselor sunt până în Cazanele Mici, la Mănăstirea Mraconia) după localitatea Dubova.

Dacă alegeți să mergeti cu mașina, veți avea parte de un peisaj pitoresc, pentru că soseaua practic șerpuiește pe pantele muntelui când la câțiva metri de Dunăre, când la 150 de metri, pe buza unei prăpăstii. Deplasările pe potecile de deasupra lacului,  vă oferă unica posibilitate de a admira vegetația de origine mediteraneană, cu alun turcesc, cărpiniță - o specie de frasin, laleaua, liliacul sălbatic, stânjenelul de piatră ori celebrul pin negru de Banat și poate vă întâlniți și cu scorpionul carpatic, vipera cu corn sau broasca țestoasă de uscat, caz în care trebuie să fiți echipat cu bocanci corespunzători.

La dus, capătul călătoriei este la Mănăstirea Mraconia, și la statuia lui Decebal. Mânăstirea a fost ridicată prin efortul de ani de zile al unui preot inimos, care a dorit cu tot dinandinsul să ridice pe mal, o nouă mănăstire în amintirea celei vechi acoperită de apele lacului chiar în acel loc.



10 comentarii:

Unknown spunea...

Buna!

Zona arata incredibil!

Week-end-ul asta mergem si noi in zona :D.

As vrea sa-mi spuneti daca la vaporas ati vorbit inainte sau doar v-ati dus in port si i-ati gasit acolo :D.

Sper sa avem si noi vreme frumoasa :D

Viorel Iraşcu spunea...

Da draga Anca , ne-am dus acolo , intr-o simbata si am vorbit la primul debarcader pe care l-am intilnit . N-ea spus seful vaporasului ca ne asteapta la 11 , dar vaporasul a plecat mai devreme cu un sfert de ora , noroc ca eram acolo . Ne-am inteles cu el si la bani , este drept ca astepta un grup mai mare de la Vilcea .Ai grija ca mai sunt si alte firme care fac curse , dar te jupoaie de bani .As vrea sa stiu cum ai ajuns pe blogul meu ? Doar ai dat search sau ai gasit altfel adresa ?
Cu respect
Calatorul

Unknown spunea...

Multumesc de raspunsul promt.

Am ajuns cautand disperata detalii despre Orsova si plimbarea cu vaporul pe Dunare.

Anca

Viorel Iraşcu spunea...

ai grija cu vremea , pentru detalii accuweather.com, search , Europa , Orasova - Romania, prognoza pe zile , pe ore .

Anonim spunea...

foarte interesant site-ul.am fost si eu pe defileul dunarii dar nu am vazut sa se organizeze calatoriii cu vaporasul.eu am fost cu masina,si ziceam sa merg in serbia.stiti cum sunt drumurile acolo??

Unknown spunea...

Buna,
Am revenit din calatoria in zona :D
Vremea nu a tinut neaparat cu noi.

Dar am reusit sa ne plimbam cu vaporasul pe Dunare (ne-am dus sa ne interesam de cursa de duminica si am plecat sambata). Merita vizitata zona, pacat ca nu exista foarte multe detalii pe internet.

Stie careva ceva detalii despre vreun obicei ciudat de nunta din zona respectiva? Adica fiind sambata am dat de o nunta, la care si mirele era "coafat", avea parul prins in "moate" colorate (mov, albastre, roz ...)

sper sa ajung si pe la vara pe acolo :d

Viorel Iraşcu spunea...

In partea sirbeasca exista si drumuri modernizate , foarte bune . desi cel de pe partea lor nu este unul national mai ales ca zona nu este asa de populata ca la noi, existind orasele doar in dreptul Orsovei ( Tekija)si in dreptul portului Moldova Noua ( Golubac) asa ca eu cred ca merita . pentru salbaticia peisajului.

Viorel Iraşcu spunea...

Trebuie sa stii ca sirbii au mai multi kilometri de autostrada decit noi , una dinte ele vine de la Zagreb( Croatia ) si merge pina spre Sofia , spre granita .Acum or fi si potiuni peticite dar stiu ca in general au grija de drumuri . Primul comentariu l-am facut vis a vis de o calatorie pe malul sirbesc al Dunarii.Drum bun.

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Anca pentru... revenire(a ) printre noi. Sa stii ca vara este superb , primavara aerul defileului miroase a flori de liliac , scumpie si levantica , natura se trezeste mai devreme la viata decit in orice parte a tarii. Tempersatura medie anuala este de 11 grade iar media zilelor de iarna este 15 . Vara intr-un golfulet izolat de pe mal poti face baie si poti admira muntii plini de vegetatie de pe partea sirbeasca . In legatura cu nunta , ma voi interesa , probabil ca sunt obiceiuri sirbesti , care pot avea influente germanice ( de la austrieci) sau chiar turcesti ( insula Ada Kaleh).Cu respect . Calatorii frumoase . Dac mai ai intrebari , nu ezita .

Ionut83 spunea...

Salut
Incearca sa faci link din textul ala marcat cu rosu, care sa duca la reclama de click hoteluri. In momentul in care se da click sa redirectioneze useru spre zona superioara a articolului acolo unde e reclama.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...