sâmbătă, 7 decembrie 2024

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali

 sursa foto: colecție personală

Aprilie 2009

 

Auzisem ceva foarte vag despre ,,planul înclinat " de la Covasna, dar practic nu ştiam nimic despre construcţie, cale ferată sau utilizare. Într-un sfârşit am ajuns în orășelul-stațiune şi undeva pe poarta hotelului Bradul văd un indicator, pe care era desenată o cale ferată pe un versant de munte. Interesant, îmi zic în gând. Un obiectiv special, care nu trebuie ratat.

            Ce este planul acesta înclinat, atât de cunoscut în zonă şi atât de necunoscut în ţară?

            Este o cale ferată cu ecartament îngust (distanţa dintre linii), ce pornea din oraşul Covasna, urmărea firul apei vreo doi kilometri şi ajungea la baza Dealului Şiclăului, unde traversa pe un pod din buşteni rezistenţi pârâul Covasna. De aici, calea ferată specială urca de la 550 de metri altitudine- baza- până la 900 metri pe platou (dealul are 1030 metri altitudine), lungimea sa ajungând astfel la 1236 de metri, cu o diferenţă de nivel de 327 de metri.

Aproape că nu-ţi vine să crezi că un trenuleţ poate face acest lucru. Până să văd calea ferată mă gândeam că sistemul era unul cu cremalieră pe mijloc, ceva asemănător cu urcarea vagoneţilor pe Montagne Rousse (ştiţi zgomotul acela metalic, făcut de lanţul de sub vagonet), dar nu era aşa, sistemul este simplu şi foloseşte legile fizicii în favoarea oamenilor. Când am urcat, la jumătatea dealului am văzut trei linii de cale ferată? Hopaa, ce este asta?

Într-un târziu mi-am dat seama că se folosea un sistem de scripeţi şi de greutăţi ca să urce sau să coboare vagoanele cu lemne, astfel locomotiva aducea vagoanele pline cu lemne până pe platou, acolo vagoanele coborau trăgându-le pe cel goale în sus, astfel costurile de tractare/transport erau zero! Ce mai este interesant aici, este că linia ferată continua prin pădure şi pe lângă pârâu până peste cumpăna de ape cu pârâul Bâsca (afluent al Buzăului), acolo unde se află depresiunea Comandău. Practic, continuă încă 12 kilometri, fiind pe atunci singura legatură cu micuţa localitate, după care din unele surse, aceasta trecea munţii spre Nehoiu, unde mai era un plan înclinat. Dar aceasta este o informație neverificată până în prezent de mine.

Această minune tehnică din 1890 a fost imaginată și ridicată de inginerul Emil Lux, iar construcţia efectivă a durat patru ani, fiind începută în 1886. În 1999, deci după mai bine de 100 de ani, întreaga exploatație forestieră de aici a fost închisă definitiv.

Este drept, că nu prea mai aveau ce exploata, pentru că în 1995 a avut loc cea mai mare furtună din regiunea curburii interioare, urmată de cea mai mare doborâtură de arbori, care a culcat practic la pământ toată pădurea din jurul orașului Covasna.

Păcat că asemenea monumente tehnice nu sunt conservate şi nu sunt introduse în circuitul turistic, asta deşi există(a) un plan de refacere a autorităţilor covăsnene, dar și acesta doar pe hârtie.

P.S. Până astăzi (n.a. 2020) nu s-a întâmplat absolut nimic, în acest sens, doar o mică, tristă și tardivă reabilitare a mocăniței!

PoStarea originală și mai multe fotografii-AICI

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...