joi, 21 februarie 2013

Turbăria Mohoș- un crater cât o mlaștină


Mlaștinile de munte se numesc științific oligotrofe sau tinoave. Cel mai mare și mai cunoscut tinov din munții vulcanici ai Harghitei este Mohoș. 

Un filmuleț făcut chiar acolo despre cele două obiective, lacul și mlaștina-AICI

Acesta este craterul geamăn al și mai cunoscutului lac de crater vulcanic Sfânta Ana.
Mlaștina aceasta de 80 de hectare!,este străjuită de Vârful Ciomatu (1050 metri) și reprezintă gura unui crater acoperit de un strat de turbă și cenușă vulcanică de 10 metri grosime.
Sub acest strat se află o peliculă de apă pe care copacii și mușchii practic ,,plutesc".

Asta face din această turbărie un unicat în Europa.  Iar ce este mai spectaculos aici este prezența a nu mai puțin de 15 ochiuri de apă, cu o adâncime care depășește  60 de metri( Sfânta Ana are 7,4 metri adâncime).
 Le vedeți în fotografiile făcute de 1 decembrie, la o plimbare pe aici, însoțit de un ghid extrem de avizat și civilizat.
Am mai spus că acestă rezervație care include lacul, turbăria și munții și pădurile din jur este una dintre cele mai bine administrate zone naturale din țară.

Aici vegetează o plantă ,,carnivoră", de fapt insectivoră, numită foarte frumos Roua Cerului(Drosera rotundifolia var. obovata sau angelica), pini și mesteceni pitici dar și rozmarinul de turbărie.
Atenție vara sau toamna, pentru că în afinișil care umple spațiile dintre copaci te poți întâlni cu Moș Martin, stând în fund și savurând fructele de pădure, din acest motiv în Mohoș nu se intră decât cu ghid.
Mai multe despre mlaștină într-o altă postare-AICI.




Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...