miercuri, 15 februarie 2012

Schi, cazare și alte chestii din Tatranska Lomnica-Slovacia

Deși mă laud că promovez doar România, iată că a venit timpul și pentru alte țări. Este vorba despre Slovacia și despre stațiunile sale de iarnă din Tatra Înaltă. O ofertă foarte bună a agenției de turism Sejur 24, pe care am și promovat-o pe blogul meu, m-a determinat să aleg mai ieftina Slovacie în detrimentul Austriei. Și n-am greșit! Voi iniția o serie mică, de trei episoade, despre acea zonă turistică, pentru a putea fi de folos și eu cu informații despre acea parte a Slovaciei, așa cum și pe mine m-au ajutat prietenii de pe site-ul Am fost acolo.  


AZI, EPISODUL II

Continuăm cu alte câteva impresii despre o stațiune deosebita, ieftină și cu o localizare nemaipomenită, la poalele Munților Tatra.

Cazarea

Hotelul Hutnik ,,este" de fapt două. O fostă bază de tratament din timpul comuniștilor, a fost reamenajată și redimensionată începând cu anul 2002. Au rezultat doua hoteluri situate în Tatranska Matliare, o suburbie, dacă pot să-i spun asa, a Tatranskăi Lomnica.  Hotelul este situat la trei kilometri de centrul stațiunii, și în fiecare zi la orele 8.30, 9.00, 12.00, 15.00 pleacă un schi bus, către pârtii.

Primul hotel are două stele, cu un plus. Cam cum sunt la noi hotelurile modernizate parțial de la mare. Celălalt, are trei stele, așa numitul Hutnik II. Are piscină, care este gratuită, nu foarte mare (16 metri lungime și 1,5 adâncime), dar curată și cu apă caldă. De asemenea, mai are pistă de bowling( 12 euro/ora), saună și fitness, spațiu de joacă pentru copii mici cu animatori, biliard și o sală mărișoară de baschet/fotbal/volei, gratis ca și piscina cu mingi de la recepție.
Restaurantul, este extrem de mare, și s-ar putea să vă amintească de hotelurile noastre comuniste. Micul dejun, cu bufet suedez este extrem de variat, iar la cină, puteți alege din mai multe feluri.Vi se dă un cartonaș, cu o seară înainte, pe care bifați tipul de mâncare pe care îl doriți pentru a doua zi. Să știți că ospătarii slovaci sunt extrem de operativi. N-am înțeles de ce la Crăciun am început la ora 17 și la 20.00 eram plecați și bine mâncați. Mă rog, tradițiile lor.
In imagini aveți camera de hotel cu vedere către orașul  Poprad și Tatra Joasă și ostia cu miere pe ea, cu care ne-au întâmpinat în seara cinei festive de Crăciun.

Schi

După cum spuneam, schi bus-ul va duce în cinci minute în zona pârtiilor. Deși vi se dau de la recepție niste carteluțe pentru reduceri, pe pârtii  nu le acceptă nimeni. Închiriați schiuri și clăpari cu 10 până la 14 euro, pe zi( adică 24 ore!), cască cu 4 euro. Bine ar fi să căutați mai jos, în stațiune, un centru de închiriere, cele de sus sunt cu 2-3 euro mai scumpe.


Schi pass-urile, sunt foarte avantajoase. Depinde cate ore stați pe pârtie, dacă  însă revii după mai puțin de două ore, din 21 de euro ți se returnează 9. Există și abonamente pe mai multe zile care contabilizau sute de euro. Poți urca până la 1176  de metri cu o gondolă, și mai sus spre 1600 cu un teleschi. Există, pentru avansați, și pârtii care pornesc și mai de sus. Și după cum scriam în primul episod este și telecabina care urcă până la 2634 de metri- varful Lomnicki-, cea mai înaltă construcție din Slovacia.

Bobul acesta din imagine i-a provocat băiețelului meu ce mai mare plăcere, pentru trei euro, senzația este fantastică, mai ales că traseul este prin pădure.
Există și câteva scoli de schi si pârtiuțe pentru copii începători cu toate dotarile, inculsiv cu pistă de urcare, pentru două ore plătiți un monitor cu 15-20 euro. Ce m-a surprins, plăcut, a fost că peste tot ȚI SE DĂ CHITANȚĂ, pentru echipament sau pentru orele de schi, de fapt pentru orice.
Este drept ca pentru borovickica( băutura tradițională cu aromă de gin) nu primești chitanță. Un ciucium de 40 cl, costă 1.20 euro. Încercați-o!

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...