miercuri, 7 septembrie 2011

Lacul Vidra şi Hidrocentrala Ciunget-cea mai mare din ţară



Dacă aveţi ocazia să priviţi harta Munţilor Parângului sau cea a întregii grupe, din care mai fac parte Munţii Lotrului, Căpăţânii, Şureanu şi Cândrel, veţi observa cu uşurinţă un număr mare de lacuri de acumulare.
Inima acestor lacuri, cel care ,,sare în ochi" este Lacul Vidra. Mai puţin cunoscut decât lacul Vidraru, însoţit de vestita şosea transfăgăraşană, acest lac este infinit mai sălbatic şi mai misterios.

Acum, că Transalpina este deja asfaltată, multi vor ajunge probabil şi la acest lac, descoperindu-i frumuseţea pe jos sau din maşină, mergând de la Obârşia Lotrului spre Voineasa, pe un drum, e drept, plin de hârtoape.


Barajul lacului nu este spectaculos, nu te ameţeşte prin dimensiuni şi prin milioanele de tone de beton, acesta fiind alcătuit dintr-un miez de argilă şi arocamente.
Ce este însă interesant este volumul său apropiat de cel al Lacului Bicaz-Izvorul Muntelui de pe Bistriţa şi de cel al Vidrarului, pozitia într-o depresiune tectonică ce separă Munţii Parâng la sud de Munţii Lotrului la nord şi faptul că este alimentat de nu mai puţin de 76 de captări de pâraie din bazinele hidrografice ale Olteţului, Lotrioarei, Jieţului şi Gilortului.



Situat la altitudinea de 1289 de metri, lacul acesta uriaş trebuie să alimenteze cu un debit constant cea mai mare hidrocentrala din România, fără cea de la Porţile de Fier( pe care o împărţim cu Serbia şi care are o putere de peste 1000 de MW pe partea noastră).
Hidrocentrala Ciunget, situată mult în aval, la ieşirea Latoriţei din defileu, este construită sub pământ şi are o putere instalată de 550 MW, depăşind cu peste 300 de MW hidrocentrale ca Stejaru, Vidraru sau Mărişel de pe Someş.


Celelalte lacuri care alimentează şi ele cu apă hidrocentrala trimit şuvoaiele printr-o reţea de canale de aducţiune care însumează 180 de kilometri de galerii subpământene. Întreaga reţea de lacuri cuprinde 7 acumulări: Vidra, Balindrul, Galbenul şi Petrimanul de pe valea Latoriţei, Jidoaia, Mălaia şi Brădişor, iar împreună adună un volum de apă de peste 380 milioane mc.

Alte informaţii

Lacul sau mai bine zis barajul, este păzit de doi gardieni, care nu prea vă dau voie să fotografiaţi, dar cu ceva îndemânare se poate face şi acest lucru. În spatele barajului veţi vedea un drum forestier mai scurt care vă duce la Voineasa, dar nu-l încercati decât dacă aveţi maşină 4x4.
Staţiunea Vidra, construită in anii comunismului în zona coloniei muncitoreşti, practic nu mai există, fiind abandonată, deşi pozitia sa în apropierea lacului îi oferea un potenţial uriaş. Domeniul schiabil care se construiește în zonă, se speră că va revitaliza turistic regiunea.
La Ciunget am evitat să fotografiez pentru că acolo gardienii erau ceva mai vigilenţi.
Despre acumulările Balindru, Galbenul, Petrimanul, Defileul Latoriţei şi Cataractele Lotrului în postările din acesta toamnă.

-lacul are 9 kilometri lungime;
-suprafaţă luciu de apă de 1000 hectare;
-altitudinea la care a fost creat, de 1250 metri;
-barajul are 122 metri înălţime;
-dat în folosinţă la 1 martie 1972.

7 comentarii:

Andrei spunea...

Am fost si eu in zona asta acum 2-3 ani cred, cum se mai prezinta asfaltul?

Viorel Iraşcu spunea...

Salut Andrei.
Soseaua care insoteste lacul este ,,coala de hartie,, vorba unui sofer.De la intersectia cu Barajul, Voineasa si Statiunea Vidra, se strica foarte mult. Cei 20 si ceva de kilometri pina la Voineasa i-am facut foarte greu.

Roxana spunea...

Noi am trecut acum trei ani, de la Petrosani la Brezoi...drumul a fost groaznic mai toata portiunea, dar peisajul a fost grozav...si lacul Vidra vazut de sus de pe sosea foarte frumos! Mi-ar fi placut sa ajungem in statiunea Vidra, asa parasita cum e ea dar era foarte tarziu...ai fost cumva pana acolo?

Viorel Iraşcu spunea...

@Roxana-Am doar o poza de langa baraj. Este de ajuns. Crede-ma.
O voi posta la momentul potrivit.

Roxana spunea...

Multumesc, Viorel...astep poza...

Anonim spunea...

minune de loc

Anonim spunea...

Buna ziua. Am fost acum doua saptamani in acea zona. Drumul de la Voineasa la Petrosani este perfect, nu era deloc agromerat, iar peisajul este splendit.

Re-Descoperă România Episodul 11. Cheile Nerei și Lacul Dracului

  Comuna Șopotu Nou, Județul Caraș -Severin, Depresiunea Almăjului/ Bozovici, Munții Almăjului, Grupa Banatului   Septembrie 2008 surs...