restaurată parţial şi bine îngrijită
uitată de timp la poalele Muntilor Breţcu
acesta este lista monumentelor intrate în atentia UNESCO, în 1999, în care apar două locaţii din România: Coloana Infinitului şi Biserica din Ghelinta (cea spre care merge sageata)
pentru ca onor ministerul nostru nu poate finanța în intregime programul de restaurare, au luat ca partener ministerul omolog din Ungaria, de fapt un minister care se ocupă numai de patrimoniul cultural al maghiarilor!
semnul care atesta apartenența la patrimoniul mondial și care semnifica interdependența dintre realizările umane (pătratul) și minunile și darurile naturii (cercul)
Avem monumente demne de patrimoniul UNESCO( Organizația Națiunilor Unite pentru Educatie, Știintă și Cultură) necunoscute nouă, însă mergem cu limba scoasă pe la mânastiri şi biserici din Austria, Germania și Franța sau de aiurea și ne minunăm de,, câte au ăştia domnule!"
Ei bine avem, și în introducere am să vă enumăr locaţiile din ţară care au intrat în atentia acestui organism al ONU: Delta Dunării( sit natural), satele cu biserici fortificate din Transilvania(poate ştiţi de Biertan, sau nu?), Mânăstirea Horezu, Mânăstirile din Moldova(Bucovina), Cetăţile dacice din Muntii Orăştiei( unde nu se poate ajunge!!!), Centrul istoric al Sighisoarei( singura cetate medievală ,ÎNCĂ, locuită din Europa!!!), Bisericile de lemn din Maramureş.
Să revin la Ghelinţa, ajungeti aici prin Târgu Secuiesc, unde urmati indicatorul spre Covasna sau Întorsura Buzăului, apoi după 4 kilometri ajungeti în localitatea Catalina, unde faceti stânga spre Ghelinţa, iar după aproximativ 8 kilometri ajungeti în sat și urmăriţi, putinele indicatoare pe care scrie,, monument".
Veți avea surpriza să găsiti o biserică romano- catolică de o rară frumusete şi discreţie arhitectonică, cu un cimitir în spate care vorbește despre vechimea uriașă a acestui lăcaş de cult.
După unele surse, biserica a fost construită în secolul XIV, pe la 1330 desăvârşindu-se și pictura interioară, din care s-au mai păstrat puţine scene( fresce) într-o oarecare stare de degradare, cum ar fi Legenda regelui Ladislau sau Judecata de Apoi. Hramul ei este Sf. Emeric, un sfânt din secolul al XI lea, ucis la vânătoare de un zimbru în ținuturile românești, undeva lângă Sântimreu, în Bihorul de azi.
Nefiind foarte cunoscută şi vizitată, nimeni nu şi-a pus problema realizării unor pliante cu informatii, singura sursa pentru mine, a fost doamna ce are în grija biserica si cheile acesteia (trebuie să întrebati unde este casa acesteia, pentru ca se afla la câteva străzi distanță de biserică), dar care, vai, nu vorbeste deloc româneşte, aşa ca abia am înteles că tavanul casetat și pictat este într-un stil( renascentist, decorat cu motive florale și heraldice pe la 1628), ca amvonul, absida și bolta cu nevuri este în alt stil, în functie de perioadele și de stilurile artistice care au trecut peste biserică în ultimele sute de ani.
Oricum este exemplul tipic de bisericuță de sat din Transilvania secolului al XIV lea.
N-am avut ce să notez, pentru că abia ne-am făcut înteleși iar la asta s-a adaugat și ignoranța mea în materie de stiluri artistice, totusi am notat în cartea de oaspeți câteva impresii.
Păcat de lipsa interesului pentru promovarea acestor minuni artistice si religioase, bine ca avem imn turistic. Asta le rezolva pe toate.
9 comentarii:
Si eu te-am adaugat in blogroll...
Alberto
E foarte frumoasa biserica.Ar trebui bagati ceva bani in ea si restaurata..
Frumoasa!
P.S. de ce alegi mereu sa pui titlul postarii in text?Astfel,la mine in blogroll,apare doar numele....nu stiu cand postezi ceva nou,si nu as vrea sa pierd vreo informatie! ;)
chiar crezi ca e singurul monument romanesc lasat de izbeliste?
eu zic ca sunt multe si poate asta si din cauza iubitilor nostrii conducatoari dar si a promovarii slabe. uite eu recunosc ca nu stiam de acest loc iar acum imi doresc foarte mult sa ajug acolo. poate noi , oamenii mai mici vom reusi totusi...incet incet sa aducem acesta tara acolo unde ii e locul
Vreau sa-mi cer scuze daca am fost prea incapatanata sau prea " intepata " pentru ce am zis vineri...da' trebuie sa ne intelegeti, adica asta e modul nostru de a privi lucrurile. Mai bine facem ceva clasa noastra, sau ma rog nu neaparat...ci sa fim doar noi si sa putem fi noi insine...sa ne distram toti calumea, decat sa avem retineri cum ar fi " daca x rade de mine cum dansez? " sau " daca y zice ca rochia mea nu e frumoasa?" [ si nu ma refer la cei din clasa mea...ci la ceilalti...care de altfel nu au o parere buna despre 8B]. Oricum, imi mai cer inca o data scuze daca v-am enervat atunci...si imi cer scuze si in numele clasei daca nu vom veni la banchet.
Cu respect, Raluca(8b)
@lali:sunt de acord cu tine .Uite , in Ungaria este un minister care NUMAI de asta se ocupa , iar la noi exista o directie in Min. Culturii, care nu face fata ,pentru ca nu are destui bani.Vio'
Am fost si eu aici, chiar te simti pe alta planeta. Zona e atat de salbatica si de departe de civilizatie (chiar daca nu neaparat ca si distanta fizica)...mai trebuie sa adaug ca duminica pe la 12 ziua toti localnicii erau beti morti, lucru care nu a facut decat sa sporeasca atmosfera pitoreasca. Cat despre biserica in sine, e superba si atat de modesta.
Craciunul 2011 l-am serbat in casa unor localnici demni de toata admiratia, fam Tamas Istvan si Mariko, carora le multumesc de ospitalitate. Nu mai stiau dragii de ei ce sa ne mai ofere. Si asa am ajuns in ziua a doua de Craciun sub bolta bisericii devenita monument. Biserica era plina ochi la slujba de dupaamiaza. Curat, ordine si o tacere intrerupta doar de vocea preotului. Am privit stinghera cele citeva afise din care nu am aflat prea multe, si am dat citeva ocheade interiorului ...Un adevarat diamant, incarcat de istorie, povesti nescrise sau poate doar cunoscute insufiecient!!! Cine este personajul- cap regal- al carui statuie strajuieste intrarea in biserica ? Interesant, o Biserica-cetate.Ca a fost reconstruita cu ajutorul statului ungar, foarte frumos, este o constructie care merita tot efortul. Am admirat si eu ce ati scris si voi,dragi antevorbitori, caci in lipsa cunoscatorilor de o minima limba romana-cel putin - nu am aflat mai multe. Am admirat simplitatea curata a oamenilor si respectul fata de noi, strainii care le perturbasem linistea slujbeii . Dar mai straini decit noi sint ei, in tara in care s-au nascut si isi cresc mai departe copii. NIMENI, in 25 dec.2011, nu stie romaneste !!! Ingina timid cite un cuvint, cei mai curajosi, de parca le este teama sa nu pacatuiasca! Biserica mare si noua din comuna se dovedeste neincapatoare. Nu ai loc sa arunci un ac. Lume multa venita la slujba de Craciun.Dupa inca doua zile nu pot sa nu imi pun intrebari: Ce fac: primarul, preotii si profesorii cu oamenii acelor locuri? EI SINT CEI CARE II CONDAMNA LA SEGREGARE ! vorbind numai maghiara in tara asta care se cheama ROMANIA, se autocondamna sa nu poata iesi din perimetrul natal. Nu au servici, isi cistiga cu greu piinea, poate doar daca reusesc sa plece in Ungaria. Acolo pentru ei este EL DORADO ! Au televiziune prin cablu- RCS_RDS, ca si mine acasa, dar stiu tot ce se intimpla numai in Ungaria si nimic din Romania ! Fireste au probleme, dar nu cunosc legile romansti, legile tarii in care traiesc ! Nu omul de rind este vinovat ci cei care sint in frunteea obstii si care, cred ca fac asta voit, cu intentie ii tin intr-un semianalfabetism. Pacat, mare pacat! Mi-au placut oamenii pe ulita, se adunasera aproape toti la inmormintarea unei femei, romance, si transmiteau condoleante familiei. Pe ei, ca si pe mine, nu-i intereseaza cu ce natie traiesc laolalta. Pe ei ii intereseaza omenia, vecinatatea sincera, increderea si ajutorul primit la un moment dat.
Mi-am propus sa ma reintorc, vara, acolo la Gherinta, unde aerul este atit de pur si miroase a lemn de brad si oamenii au privirea calda si primitoare. Asta scriu eu, o romanica ce am fost pentru prima data in tinuturile in care isi duc traiul, cel lasat de acelasi Dumnezeu pe acelasi pamint pe care traiesc si eu si ei ,oamenii de la Gherinta.
Cu sincer respect, din respect pentru ei Veronica Ionescu
Este o initiativa deosebita. O mica rugaminte, de bine, totusi.Cand dati localitatea, rog frumos, treceti si judetul.Scuze pentru interventie.
Da, este un monument aparte, stilul constructiei seamana cu stilul sasesc, parca.
Trimiteți un comentariu